Wat gebeurde er in 2022 in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoofden sterrenchefs en hoe verdienden horeca-iconen hun brood? In de rubriek Menu van de Dag bracht Food Inspiration jullie het wekelijkse nieuws uit de wereld van de gastronomie. Een terugblik op de meest spraakmakende berichten.

De Nieuwe Winkel** werd uitgeroepen tot beste groenterestaurant ter wereld

De Nieuwe Winkel**, het restaurant van chef Emile van der Staak in Nijmegen, werd in november 2022 uitgeroepen tot beste groenterestaurant ter wereld. We’re Smart World, een restaurantgids die zich specialiseert in duurzame groenterestaurants, selecteert ieder jaar een top 100 met de beste groenterestaurants ter wereld.

Van der Staak staat bekend om zijn nauwe samenwerking met biodynamische producenten en voedselbosbeheerders. Zo verwerkt hij graag ongebruikelijke planten en groenten in zijn menu. Van der Staak: “We nemen zo'n onbekend product en passen daar verschillende technieken op toe. We beginnen bijvoorbeeld met infuseren in verschillende vormen: zowel in water, olie als alcohol. Waar zitten de aromaten? Zo kun je beginnen en die technieken en kennis vervolgens toepassen op elk ander product."

Kopenhagen leverde opnieuw nummer 1 voor World’s 50 Best lijst

Dat Kopenhagen een stad is waar de gastronomie grote hoogtes bereikt werd in 2022 opnieuw duidelijk. Restaurant Geranium*** van chef-kok Rasmus Kofoed in Kopenhagen kreeg de titel van 'World's Best Restaurant 2022' in de jaarlijkse ranking van San Pellegrino’s World’s 50 Best. In 2021 waren ze nog de runner-up direct achter Noma***, maar nu staan ze dus aan de top van de lijst. Geranium*** was in 2006 het eerste Deense driesterrenrestaurant. De keuken was altijd al lokaal en seizoensgebonden, maar – zo vertelt de toelichting van 50 Best op de website – vijf jaar nadat chef Kofoed zelf stopte met vlees eten, maakte hij Geranium in 2022 tot een meat-free zone. In het menu ligt de focus nu exclusief op lokaal gevangen vis, schaal- en schelpdieren en biologische en biodynamisch geteelde groenten van boerderijen in Scandinavië. Er zit ook een Nederlands tintje aan het succes. In de keuken is de Nederlandse Coen Dieleman al meer dan zes jaar een vaste waarde. 

Food Inspiration maakte daarover begin 2022 dit verslag »

Restaurant Meliefste* opende pop-up in The Jane**

De Nederlandse horeca was begin 2022 dicht en er was nog veel onzekerheid over de voorwaarden rondom heropening. Restaurant Meliefste* in Wolphaartsdijk nam daarom begin 2022 tijdelijk intrek bij tweesterrenrestaurant The Jane in Antwerpen. In België waren de restaurants namelijk al wel open. “Zo blijven we toch doen wat we het liefste doen, namelijk gasten blij maken,” aldus chef Thijs Meliefste.

Meliefste was niet de enige die in 2022 een pop-up bestierde. Je zag ze het afgelopen jaar volop: collega-koks die met elkaar de keuken indoken, chefs met een pop-uprestaurant op festivals en cateraars die gezamenlijke diners organiseerden. Gewoon, omdat het weer kon na twee jaar corona. Lees hier meer over de pop-uptrend van 2022 en 2023 »