Van 300.000 naar 300 naar <5 euro per labvleesburger...

In 2013 werd vol trots de eerste diervrije hamburger op basis van kweekvlees gepresenteerd. Aan de uitvinding van de Nederlandse professor Mark Post van de Universiteit Maastricht hing een prijskaartje van pakweg 300.000 euro. Zes jaar later produceert het Israëlische Future Meat Technologies eenzelfde burger voor 300 euro. En zij denken dat ze de kosten binnen een paar jaar verder te kunnen drukken naar minder dan 5 euro. 

 

Waarom willen we dit?
De voordelen van diervrij vlees zijn niet op één hand te tellen. Geen dierenleed en aanzienlijk minder kans op ziekte bijvoorbeeld. De voornaamste winst zit hem echter in de ecologische impact. De traditionele veehouderij neemt 70% van alle landbouwgrond op de planeet in beslag, wat neer komt op 20% van al het land dat we hebben. Daarnaast is deze industrie verantwoordelijk voor de uitstoot 18% van alle broeikasgassen. Ter vergelijking: de wereldwijde transportsector stoot ‘slechts’ 12% uit.

In hoeverre diervrij vlees beter voor onze planeet is, is nog niet te zeggen

Nu is het onmogelijk om te voorspellen in hoeverre diervrij vlees beter voor onze planeet is; daar is de industrie nog te jong voor. Voorzichtige schattingen stellen echter dat een opgeschaalde diervrije vleesindustrie een tiende van het land gebruikt, en de helft minder water en energie, wat op zijn beurt leidt tot aanzienlijk minder uitstoot.

 

Geld verdienen
Diervrij vlees kan het best gezien worden als onderdeel van een groeiende industrie aan vleesalternatieven. Bedrijven als Impossible Foods of De Vegetarische Slager proberen vlees na te bootsen door het gebruik van plantaardige producten, een andere methode voor hetzelfde resultaat. En naast het feit dat vleesalternatieven beter zijn voor de planeet, valt er ook nog wat aan te verdienen.

We zijn voorlopig niet van vlees af, maar we hoeven ook niet langer te wachten op alternatieven

De alternatieve vleesindustrie is hard op weg naar een marktwaarde van meer dan 7 miljard euro in 2025, en de primaire doelgroep is jong en zelfbewust. De potentie is zo serieus dat zelfs vleesgiganten als Tyson Foods - met een marktwaarde van 24 miljard dollar de op één na grootste ter wereld - miljoenen investeren in veelbelovende start-ups. We zijn voorlopig niet van vlees af, maar we hoeven ook niet langer te wachten op alternatieven die zonder veel extra kosten en zonder smaakverlies heel veel (ontastbare) winst opleveren. 


Foto credits: David Parry

 

Tijdens de Week zonder Vlees 2019 zette we de potentiële markt van vegetarisch, flexitarisch en veganistisch al op een rijtje: