Ieder jaar lanceert MT/Sprout in samenwerking met EY de Challenger 50, een lijst met de vijftig meest uitdagende, innovatieve en snelgroeiende bedrijven van Nederland. Deze ondernemers breken met bestaande businessmodellen en laten de gevestigde orde zien hoe het anders, sneller en beter kan. Dit jaar staan er 8 bedrijven uit de foodsector in de lijst. Dit zijn ze. 

Boon

Met zijn start-up Boon levert Michael Luesink op bonen gebaseerde vleesvervangers, zoals vegaburgers, tempeh en nuggets. Luesink richtte het bedrijf op in 2015. De producten van Boon liggen inmiddels in verschillende supermarkt in het land, waaronder Albert Heijn, Jumbo en Plus.

Formitable

Raymond Wilders, Cyril Mestrom en Milan van de Goor bieden met Formitable reservering- en marketingsoftware voor restaurants. Het bedrijf is opgericht in 2017 en heeft inmiddels 40 medewerkers. De omzetverwachting voor 2021 is 2,7 miljoen euro. 

Holie

Merick Schoute, Marc Veltman en Valentijn van Santvoort steken met hun granola- en havermoutmerk Holie de helft van de winst in natuurherstel. Op een voormalig stuk landbouwgrond in Noord-Brabant plantte het bedrijf afgelopen jaar 1.500 bomen. In 2021 vergroent Holie een gebied in Tanzania ter grootte van Amsterdam. 2020 sloten de ondernemers af met een omzet van bijna 1,4 miljoen euro. Voor 2021 wordt een omzetgroei van 60% verwacht.  

Lowlander

Frederik Kampman brouwt met botanisch biermerk Lowlander speciaalbier. Niet zelden komt Lowlander origineel uit de hoek. Zo verraste het bedrijf in 2019 door samen met start-up PeelPioneers een alcoholvrij witbier te ontwikkelen op basis van sinaasappel- en citroenschillen.

Oot Granola

Valentine van der Lande daagt met Oot ontbijtmerken zoals Quaker, Eat Natural en Kellogg’s uit met wekelijks vers gebakken, glutenvrije en biologische ontbijtgranen, die los of als abonnement worden verkocht. Als online retailer slaat Oot (16 medewerkers) fysieke winkels over, en stuurt zijn zes varianten ontbijtgranen linea recta naar kopers. Dat direct-to-consumer-model leverde volgens het bedrijf tot nu toe bijna honderdduizend klanten op in Nederland, België en Duitsland.

PlantLab

Met PlantLab brengen John van Gemert, Marcel Kers en Leon van Duijn het futuristische concept van verticale landbouw in de praktijk. Vanuit een 4.000 vierkante meter grote indoor-boerderij in Amsterdam vinden dagelijks kisten vol – onder paars licht gekweekte – sla hun weg naar Picnic en flitsbezorger Getir. Via groenteleverancier Van Gelder belanden de producten ook bij meerdere horecabedrijven. PlantLab heeft 90 medewerkers, en wil in de komende jaren tien verticale boerderijen bouwen, waaronder eentje op de Bahama’s. 

Wundermart

Laurens de Kleine en Patrick Dekker bieden met Wundermart een platform voor het runnen van onbemande gemakswinkeltjes in onder meer hotels en kantoorpanden. Wundermart groeit hard. Mede dankzij twee stevige fundingrondes van in totaal 13,5 miljoen euro. Onder andere Kees Koolen, de oud-CEO van Booking.com, is een van de investeerders. Wundermart wil aan het einde van dit jaar 125 winkels in eigen land hebben, en richt zich op uitbreiding in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Scandinavië.

Yummygums

Ruben Balian en Frank van Driel stampten met Yummygums een miljoenenbedrijf in vitaminesnoepjes uit de grond. Investeerders lijken er wel brood in te zien. Tot dusver haalde de start-up 1,2 miljoen euro aan groeikapitaal op, van angel-investeerders en de Rabobank. Yummygums ligt  in de schappen van alle Etos-winkels. Ook verkoopt het bedrijf een speciale hair & beauty-variant van de gummies bij 500 kappers in Nederland. Voor komend jaar heeft het bedrijf vijf nieuwe productlanceringen gepland staan.
 

Geen foodbedrijf, wel een mogelijke oplossing voor het personeelstekort in de horeca:

Maqqie

Met Maqqie bieden Pieter Leenman en Martijn den Besten een online werkplatform dat al het gedoe rond personeel en tijdelijke versterking in één keer regelt. Ze regelen van de kandidaten, tot de contracten, van payrolling en freelancers tot de administratie. Maqqie bindt de strijd aan met werkplatformen die onvoldoende compliant zijn, zoals Uber, Helpling en Deliveroo. Daarnaast richt het zijn pijlen op de klassieke uitzendbureaus. Alle werkzaamheden zijn door Maqqie volledig geautomatiseerd en daarmee bijna 20% goedkoper dan concurrenten. Het bedrijf telt 50 medewerkers. De verwachtte omzet voor 2021 is 15 miljoen euro.