Tijdens de Food Inspiration DaysXI.5 op 19 oktober 2020 presenteerden negen jonge ondernemers zichzelf. Ze lieten foodprofessionals kennismaken met hun foodinnovatie van de toekomst. Wie zijn deze jonge foodpioniers en wat is volgens hen het product van morgen? 

De onderstaande vijf ondernemers zijn onderdeel van food business accelerator Kitchen Republic in Amsterdam.

Dutch Harvest - Esther Molenwijk

Dutch Harvest is een thee met een missie: de duurzame hennepplant weer op de kaart zetten. Dit sterke, oer-Hollandse gewas verbetert de bodem en levert sterke, duurzame natuurvezels. Van de bladeren en bloemen maakt Esther Molenwijk een bijzonder milde thee. Vrij van aroma’s en van cafeïne, vol met de kracht van hennep. Dutch Harvest is verkrijgbaar bij ruim 500 winkels, webshops en supermarkten

Lazy Vegan - Bas Dijkstra

Bas Dijkstra produceert vanuit zijn bedrijf Lazy Vegan kant-en-klare veganistische wokmaaltijden voor uit de vriezer. Geen dierenleed, en geen gedoe. De bewuste consument kan zo in enkele minuten een gezond, veganistisch gerecht op tafel zetten. De maaltijden zijn verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Nederland. In Nederland liggen de maaltijden in de schappen bij Albert Heijn, Jumbo en Marqt en zijn te bestellen via Crisp.nl.

Ben Cohen Streetfood - Laurèl Cohen

In 1978 startte Ben Cohen in Amsterdam een van de eerste shoarmabars. Hij bedacht de – ultieme – combinatie tussen shoarma, en knoflooksaus. Zijn twee zonen Allon en Dalien en dochter Laurèl toverden de zaak onlangs om tot streetfoodrestaurant waar de keuken van Tel Aviv centraal staat. Naast het runnen van het restaurant zijn de kinderen druk bezig met het op de markt brengen van een lijn van sauzen en producten, waaronder de traditionele knoflooksaus, dips zoals zhug en ingelegde groenten (torshi) onder de naam Ben Cohen Streetfood.

KRUSH - Heidi Alemans

Wereldwijd wordt eenderde van ons voedsel verspild. Heidi Alemans richtte het bedrijf KRUSH op om voedselverspilling tegen te gaan. Haar ambachtelijk gemaakte granola wordt gemaakt van reststromen en is te koop bij supermarkten en groothandels. Weetje: Onlangs veranderde het bedrijf van naam van KRUSLI naar KRUSH, maar de smaak is er niet minder om!

BUMI - Florian Rath

Bumi betekent aarde in het Indonesisch. Met zijn bedrijf wil Florian Rath een ode brengen aan al het moois dat de aarde ons geeft. Vanuit BUMI produceert hij vegetarische ready-to-eat producten zoals tempeh en seitan. Alle producten zijn biologisch, 100% plantaardig, eitwitrijk en sojavrij. De producten zijn onder andere verkrijgbaar bij Marqt, Bio-Planet en via de website in grootverpakking voor horeca.
 

De onderstaande vier ondernemers zijn onderdeel van JUMP, een talentenprogramma opgezet door AgriFood Capital, Sligro, HAS Hogeschool en Rabobank.

Albinsecta - Folkert de Jong

Vanuit zijn bedrijf Albinsecta kweekt Folkert de Jong krekels als grondstof voor burgers, granola en proteïnerepen. Hij zocht naar een manier om dierlijke eiwitten te produceren zonder dat hij veel grond nodig had om gewas voor voer te verbouwen. Al zoekende kwam hij er achter dat krekels de meest duurzame dieren zijn. In 2017 startte hij met zijn eerste krekelstal. Het bedrijf is de eerste Nederlandse krekelkwekerij en insectenverwerker voor menselijke consumptie. Inmiddels is het product in de testfase op de markt.

Dreugworst - Ivo van Dijk

Dreugworst produceert ambachtelijke worsten van oudere varkens. Normaal gesproken zijn oude varkens een restproduct voor boeren omdat het vlees van de beesten minder vocht bevat en daardoor minder geschikt is voor reguliere vleesproducten. Ivo van Dijk maakt van de oudere varkens, waarvan het vlees zich kenmerkt door een rijpe smaak en donkere kleur, gedroogde worstjes die hij levert aan de horeca en aan delicatessenwinkels. De afspraak met de boeren is dat ze de opbrengst van de verkoop van de oudere varkens voor de productie van Dreugworst investeren in verduurzaming van hun bedrijf.

Pearl's Cocktailparels - Luuk van der Rijt 

Luuk van der Rijt had altijd al een passie voor cocktails. Met Pearl’s Cocktailparels ontwikkelde hij parels die alle smaken voor een cocktail bevatten. Je mixt de parel met een alcoholische of non-alcoholische drank. Het glas vult zich met smaken, geuren, kleuren, en zelfs glitters! De parels liggen op dit moment in productie bij een partij in Spanje, de eerste pilots bij horecabedrijven staan gepland.

Restaurant 5 - Danny Joosen

Danny Joosen is de oprichter van Restaurant 5, een pop-uprestaurant in samenwerking met verzorgingshuizen. Alles draait om het getal vijf: er zijn vijf tafels, vier gasten van buiten schuiven aan bij een inwoner van het verzorgingshuis, met wie ze een menu van vijf gangen eten dat is gebaseerd op hun levensverhaal. Door middel van Restaurant 5 hoopt Joosen eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en hen weer te laten genieten van gezelschap en lekker eten.