Nu veel Amerikaanse restaurants bijna een jaar noodgedwongen gesloten zijn, zoeken ondernemers en chefs naar creatieve oplossingen om te overleven. Doug Koob, content director bij Food Inspiration USA, spotte 3 trends in de hospitalityindustrie die ook na corona zullen nagalmen.

Ghost kitchens

Overal in de Verenigde Staten worden zogenoemde ghost kitchens uit de grond gestampt. Deze ghost- of dark kitchens zijn speciaal gebouwd voor het afhalen en bezorgen van eten. Hiermee spelen bedrijven als Zuul Market en Wow Bao in op het veranderende gedrag van de consument, die nu thuis zit.

Zuul Market, het bedrijf dat de eerste ghost kitchen in New York City opende, werkt met andere merken aan de nieuwe technologie ZuulOs. Het idee is om samen met andere bedrijven uit de branche vanuit één ghost kitchen te werken. Ze voegen orders samen, zodat voor de bezorging van verschillende bestellingen maar een rit nodig is. Door dit te doen, hebben restaurants minder personeel en apparatuur nodig.

Wow Bao slaat een andere weg in. De aanbieder van Aziatisch streetfood maakt gebruik van reeds bestaande restaurantkeukens voor de bereiding van gerechten. Op deze manier kan het personeel van het betrokken restaurant aan het werk blijven, terwijl Wow Bao geen nieuwe locaties nodig heeft. 

Beide concepten zijn geïntroduceerd in coronatijd. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk ook na corona blijven bestaan, vanwege de groeiende vraag naar bezorg- en afhaalmaaltijden.

Business to consumer

Veel restaurants zijn gesloten omdat hun gerechten niet geschikt zijn voor bezorging of afhalen. Andere restaurants en chefs passen hierop juist hun aanbod aan. Nick Muncy, een chef-kok die voorheen werkte voor sterrenrestaurants, verloor door het coronavirus zijn baan. Hij startte zijn eigen pandemieproject: Drool. Drool verkoopt boxen met smaakvolle gebakjes. De box geeft de consument thuis een echte restaurantervaring.

Muncy is niet de enige die gerechten geschikt maakt om af te halen. Veel andere chefs en restaurants deden hetzelfde: ze verkopen hun gerechten en producten nu online om toch nog klanten te bereiken en omzet te draaien.  

Outdoor dining

In restaurants eten is nu veelal taboe. Gasten voelen zich binnen vaak minder veilig, omdat ze bang zijn het coronavirus op te lopen. In de buitenlucht dineren wordt hierom snel populairder in de Verenigde Staten. Restaurants werken nauw samen met gemeenten en autoriteiten om de regelgeving voor buiten dineren aan te passen.

Van voormalige parkeerplaatsen tot aan de stoep: je spot de zogenaamde Shared Spaces Platforms (SSP) die hieruit voortkomen overal. De vergunningen om plekken in SSP’s te mogen veranderen, zijn vooralsnog tijdelijk. Toch denken veel steden erover na om ze een permanente status te geven.

Voor horecaondernemers is het een relatief goedkope manier om per dag meer gasten te kunnen ontvangen. Vooral in deze tijden van corona kan deze extra ruimte voor horecaondernemers het verschil maken.