Pasen staat voor de deur, twee dagen waarin het draait om het paasontbijt, -lunch, -brunch en -diner, met het ei als hoofdrolspeler. Ei is een product dat weinig innovatie kent, maar volop in ontwikkeling is. Wij zetten een aantal innovaties op een rij.

Culinaire eieren voor de horeca

Marigold eieren zijn het product van wat nog het beste te omschrijven valt als de Wagyu-kippen op deze aarde. De culinaire eieren komen van een Limburgse boerderij in Oirlo waar zo’n 4.000 witte kippen rondscharrelen. De eieren hebben een unieke smaak en kleur vanwege het dieet van deze koninklijke, witte kippen. Ze krijgen een mix van granen, zaden en oliën, met als extra toevoeging gedroogde bloemetje van het Afrikaantje. Vanwege de samenstelling van het voer is het ei romiger en de dooier intens geel. 
Jos Nelissen, eigenaar van Marigold, deed samen met de Universiteit van Wageningen en Maastricht uitgebreid onderzoek naar de gezondheidsaspecten van ei. Dit onderzoek resulteerde in het 'perfecte ei' . 

Lees hier meer over het Marigold ei »

Plantaardige eieren

Plant B zette als eerste het plantaardige ei op de markt. Dit ei wordt gemaakt van lupine, een plantensoort die rijk is aan plantaardige eiwitten, vezels en zink. Het product wordt al volop gebruikt in foodservice en is ook beschikbaar via het retailkanaal.

Plant B werd eerder uitgeroepen tot een van de 10 meest innovatieve plantaardige start-ups van het moment »

Klimaatvriendelijke eieren

Het Nederlandse Kipster zegt de meest dier-, milieu- en mensvriendelijke kippenboerderij ter wereld te zijn. Voorop staat niet de productie van zoveel mogelijk eieren, maar kringlooplandbouw zonder negatieve gevolgen voor mens, dier en planeet. Het innovatieve concept startte in 2017 in Venlo. Inmiddels zijn er drie boerderijen in Nederland en Kipster breidt dit jaar uit naar de Verenigde Staten.

Lees hier meer over Kipster »

Gefermenteerde eieren

Een Chinese delicatesse is het duizendjarig ei: een eendenei dat zo’n honderd dagen wordt bewaard in een mengsel van onder meer houtskool, zwarte theebladeren en kalk. Gevolg is dat de dooier groen wordt en het eiwit barnsteenachtig kleurt. De geur en kleur maken het ei niet het meest verleidelijk, maar de smaak wordt omschreven als complex, krachtig en zouter dan normaal. Het eiwit krijgt de substantie van geleipudding, terwijl de dooier romig blijft. De eieren zijn verkrijgbaar bij verschillende toko’s. 

Koudgerookte eieren

Een vers, rauw ei met een verrassende rooksmaak. De eitjes worden koud gerookt, waardoor ze rauw en vers blijven, maar wel een rooksmaak krijgen. Vanwege de dunne schaal neemt het ei de geur en smaak van de rook op. Een Brabants stel specialiseerde zich in deze eieren en lanceerde in 2019 hun bedrijf Smoked Eggs. Deze gerookte eieren zijn via horecagroothandels verkrijgbaar.

Gepekelde eieren

Ingemaakte eieren vormen een mooie basis voor een salade, of als bijgerecht. Gekookte en afgekoelde eieren veranderen van smaak als ze één dag hebben gelegen in een weckpot gevuld met pekel; een mengsel van onder meer azijn, suiker, zout, water en verse kruiden. Gepekelde eieren zijn drie tot vier weken houdbaar in de koelkast.