Verovert de smos ons land? Wel als het ligt aan de Zeeuwse broodjesketen ’t Smoske. Het Belgisch belegde broodje is hun kernproduct. In Vlaanderen is deze 'smos' razend populair, en inmiddels weten ook steeds meer Zeeuwen het broodje te waarderen met dank aan 't Smoske. Volgt binnenkort de rest van Nederland?

Volgens Van Dale’s woordenboek is de smos: 'Een broodje met ham, sla, mayonaise, schijfjes hardgekookt ei en tomaat.' Van Dale schrijft dat de naam is ontleend aan het Duitse ‘Schmutz’ en het Nederlandse werkwoord ‘smotsen’. Met andere woorden: smossen, het eten van een smos, gaat eigenlijk niet zonder knoeien en morsen.

Slordig belegde broodjes

De smos, ook wel ’t smoske genoemd, is bij onze zuiderburen een fenomeen op zich. Bedoeld worden royaal belegde broodjes, vaak halve stokbroodjes of baguettes. Je kunt de smos beschouwen als de Vlaamse variant van onze ‘slordig belegde broodjes’. Deze term stond in ons land tientallen jaren garant voor kadetjes met royaal beleg die je kreeg in zogenaamde Amsterdamse broodjeszaken. Maar de oorspronkelijke smos doet vooral denken aan ons broodje gezond, dat ongeveer veertig jaar geleden is geïntroduceerd.

Broodjesformule ’t Smoske

Al langer wordt geprobeerd ’t smoske in ons land te laten inburgeren. Zo brengt de website van Remia Professional het broodje Smoske DeVlaendere al enige tijd onder de aandacht. Het is een smos op een half Frans stokbrood van 57 centimeter, belegd volgens de orginele receptuur. Als saus suggereert de producent uit Den Dolder vanzelfsprekend mayo van zijn eigen Vlaamse merk.

En nu is er ook ‘t Smoske. De broodjesformule presenteert zich eind deze maand tijdens de Franchise-plus Beurs tussen gekende franchisemerken als AnyTyme, New York Pizza, Domino’s, Bakker Bart en andere multi-unit concepten.

In Zeeland heeft ’t Smoske inmiddels vier vestigingen en is smossen volgens het bedrijf al een begrip. 't Smoske zegt zelf: “Smossen is Belgisch voor knoeien, en dat gaat u zeker met smaak doen, happend in onze heerlijke Belgische baguettes. 't Smoske maakt Belgische broodjes toegankelijk voor de Nederlandse markt.”

Van 4 locaties naar landelijke dekking

’t Smoske heeft een assortiment van veertig baguettes. De broodjeskaart heeft de segmenten vlees, kip, vis en vegetarisch. Het aanbod loopt van smoskes met warm vlees, chorizo en Javaanse kip tot krabsalade en hummus. Via franchising is 't Smoske van plan uit te breiden naar de rest van Nederland.

De oorsprong van het bedrijf gaat al ruim twintig jaar terug en ligt in Vlissingen. Ook een tweede locatie opende in Vlissingen, de derde vestiging kwam in Goes. Toen ‘t Smoske enkele jaren terug ook neerstreek in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg, vormden zich meteen lange rijen voor de broodjesbar.

’t Smoske is niet de eerste regionale broodjesformule die zijn vleugels landelijk wil uitslaan. Neem het Utrechtse fenomeen Broodje Ben: vanuit een broodjeskraam breidde dit concept de laatste jaren uit naar vijftien locaties in het hele land.