In de rubriek Watch CNCPTS toont Food Inspiration themagewijs elke keer drie video’s van opmerkelijke foodconcepten. Deze keer is de rode draad van Watch CNCPTS: Duitse worstconcepten.

Er was bij onze oosterburen recent het nodige te doen over worsten. Eerst kwam dit voorjaar tot ons dat de curryworst niet meer het populairste gerecht is in de Duitse kantines en cateringrestaurants. Dit blijkt uit gegevens van de grote Duitse cateraar Apetito. Bijna drie decennia lang, sinds 1991 om precies te zijn, was de curryworst in kantines de onbetwiste hardste loper. Maar spaghetti bolognese nam de koppositie vorig jaar over. Apetito tekent hierbij wel aan dat sprake kan zijn van een corona-effect: niet alle bedrijfskantines waren immers in 2020 in vol bedrijf en bovendien was het eetpatroon van velen door de pandemie anders dan anders.

Daarnaast baarde het nieuws over de Volkswagen Currywurst opzien. Omdat VW wil vergroenen en ‘ontvlezen’ wordt de worst van het menu geschrapt. In 2019 werden nog liefst 6,8 miljoen Volkswagen Currybuckwursten verkocht; het aantal nam nog altijd toe. De currybuckwurst van VW heeft een eigen serienummer, als ware het een auto-onderdeel. Voormalig bondskanselier Gerhard Schröder sprak inmiddels zijn schande uit over de actie van Volkswagen en vindt dat de VW-worst gered moet worden.

En dan was het afgelopen maandag nog World Bratwurst Dag ook.

In deze aflevering van Watch CNCPTS focussen we op drie Duitse worstconcepten.

Bobby & Fritz

Het compacte Duitse concept Bobby & Fritz, ook veel te vinden bij Raststätte en in containers, ontstond in 2013. Hotdogs zijn er het kernproduct en vanzelfsprekend zitten er braadworsten en curryworsten in de broodjes. Maar Bobby heeft ook fish & chips.

De helft van de circa 25 vestigingen van Bobby & Fritz zijn bij tankstations langs autobahnen te vinden. Twee jaar na de oprichting nam namelijk Tank & Rast (present bij ruim 400 tankstellen, omzet circa €625 miljoen) Bobby & Fritz over.

In 2018 kondigde Bobby & Fritz met veel tromgeroffel aan dat het Nederland en België ging veroveren met vele tientallen, misschien zelfs wel honderd filialen. Bobby & Fritz Benelux redde het echter niet: het ging failliet voordat het goed en wel (in Arnhem) uit de startblokken kwam. Het bedrijf achter Bobby & Fritz Benelux heeft ook het Duitse toiletconcept Sanifair voor ons land in portefeuille.

Video door: Acer BYOC, via YouTube

Herman ze German

Herman ze German is sinds kort niet meer, en dat is best jammer. De vier vestigingen in Londen en één zaak in Birmingham gingen in april van dit jaar definitief op slot. De coronapandemie nekte het concept dat vlak voor de uitbraak nog uitbreidde. Herman ze German startte in Londen in 2008. Het worst- en burgerconcept is volledig op de Duitse leest geschoeid.

De klassieke curryworst vormt het kernproduct, maar ook de bockworst (und brötchen) en uiringen stonden op het menu, net als bijgerechtenals friet, zuurkool, koffie en bier. Wat Herman ze German echter bijzonder maakt (een vestiging en een foodtruck in Duitsland lijken te overleven) is dat het strakke compacte concept met veel humor in de markt is gezet.

Niet alleen de naam en het logo brengen een glimlach om de mond, dat geldt ook voor de slogan ‘our Wurst is ze Best’. Twee Duitse ondernemers introduceerden hun worsten van een slager in het Zwarte Woud eerst in een café in Brighton; korte tijd later openden ze hun eerste zaakje in Londen. Ook de merchandise (T-shirts en buttonstickers) was in orde. Herman ze German komt vast en zeker nog sterk terug.

Video door: DW Deutsch, via YouTube

Extrawurst

Extrawurst kun je het best vergelijken met de formuleketens voor Nederlandse snackbars en cafetaria’s. Ook niet zo’n wonder: wat voor ons de kroket en frikandel zijn, zijn voor de Duitsers de curry- en braadworsten. Ze vormen het hart van de Duitse snackbar de Imbiss. Duitsland telt zo’n 3.400 ‘imbissen’ (ons land ruim 5.700 snackbars), en daarnaast zijn er de vele worstenkraampjes op straat, waar je bij statafels worsten met brood of friet oppeuzelt, vaak vergezeld van een glas bier.

Extrawurst heeft 23 vestigingen. Met franchising werd pas later begonnen, maar Extrawurst bestaat al veertig jaar. “De curryworst is een onvergelijkbaar smaakvol cultuurgoed”, schrijft Extrawurst. Bij het concept vormen ambachtelijk gemaakte curryworsten het kernproduct. “Niet het snelle geld ten koste van alles, maar de lekkerste worst is onze missie.” Naast worst met brood, verkoopt Extrawurst frietmenu’s met curryworst met uiteenlopende sauzen, schnitzels en ambachtelijke burgers.

Video door: Franchise Portal Original, via YouTube