The Best Chef Awards is een jaarlijke uitreiking van de beste 100 chefs ter wereld. De jury van de awards kijkt naar creativiteit, intelligentie, passie, innovatie, maar ook naar duurzaamheid. Want dat er een verandering moet plaatsvinden in ons voedselsysteem is zeker, en wie kunnen daar beter een inspirerend voorbeeld in geven dan topchefs.  

De uitreiking van The Best Chef Awards vond dit jaar plaats in Amsterdam, tijdens een gala op 15 september. David Muñoz van DiverXO*** in Madrid werd uitgeroepen tot nummer 1 op de lijst. Ook verschillende Nederlandse chefs veroverde een plek in de rangschikking. In de aanloop naar het grote moment vonden presentaties en tafelgesprekken plaats die online waren te volgen. Zo werd een interessant panelgesprek gevoerd met onder andere de Sloveense Ana Roš van Hiša Franko**, de Nederlandse Joris Bijdendijk van Rijks*, de Italiaanse Antonia Klugmann van L’Argine a Vencò* en de Spaanse David Muñoz*** over de vraag wat duurzaamheid voor hen inhoudt. 

Anna Roš van Hiša Franko** over het belang van lokaal

“Duurzaamheid betekent voor mij om je heen kijken. Welke producten zijn er te vinden in jouw regio? Als kind groeide ik op in een samenleving waarin boeren werden gezien als tweederangs burgers. Mensen trokken naar de stad. Mijn restaurant ligt afgelegen in de Soça vallei. Ik moet in verbinding staan met het hele ecosyteem van de omgeving om te kunnen overleven. Niet alleen met de natuur, ook met de mensen.”

“Ik werk met een groep van meer dan 100 mensen die producten voor ons maken. De ene maakt boter op een natuurlijke manier. Anderen foerageren wilde bessen voor ons. We helpen elkaar en houden tradities in stand. Bovendien krijgen gasten producten op hun bord, die niet de wereld over hebben gereisd. Ik vind het fijn dat mijn kinderen – de nieuwe generatie – boeren als een eervol beroep zien.” 

David Muñoz van DiverXO*** over inspireren

“We moeten minder vlees eten, maar dierlijke eiwitten helemaal elimineren is onmogelijk. In sommige gevallen is vlees namelijk veel duurzamer dan een volledig plantaardig dieet. Veel mensen zijn nog zoekende naar wat de nieuwe richtlijnen zijn rondom duurzaam eten, chefs kunnen daarin een voorbeeldfunctie innemen. Maar we kunnen het niet alleen, overheden en grote bedrijven moeten ook in actie komen. Als chefs kunnen we hen inspireren.”

Joris Bijdendijk van Rijks* over duurzaamheid

“Wat duurzaam precies inhoudt, daar verschillen de meningen nog over. We kunnen wel zeggen: 'we gaan met z’n allen één soort kip eten, omdat deze op een duurzame wijze wordt geproduceerd', maar dan ontstaat er verlies aan biodiversiteit. Als chefs is het onze taak om een podium te geven aan de producten die we gebruiken en de producenten die daar achter zitten. Daarmee kunnen we mensen inspireren.”

Antonia Klugman van L’Argine a Vencò* over luxe

“Als we duurzamer willen eten moeten we de perceptie van luxe veranderen. Luxe draait nu om schaarste. Producten die veel waard zijn, denk aan tonijn of kaviaar. Maar iedere keer dat je een zeldzaam product gebruikt, ontstaat er verlies in biodiversiteit. Voor mij heeft luxe geen prijs. Luxe kan een product zijn dat zo lokaal is dat mensen het nog niet kennen. Luxe is gebruik maken van bepaalde technieken om simpele producten de perfecte smaak te geven.”