Waarom hebben we een uur na die vettige hamburger weer honger? En waarom hunkeren we toch zo naar suiker? Vragen die roepen om verklaringen waarom we eten wat we eten. Professor in Sensory Science and Eating Behaviour Kees de Graaf geeft antwoorden. 

Over Kees de Graaf
Kees de Graaf studeerde Voeding in Wageningen en promoveerde in 1988 op de vakgebieden Human Nutrition en Sensory Science. Tijdens zijn studie aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen specialiseerde De Graaf zich in marktkunde en voedingsleer. Door onderzoeken naar smaak en smaakwaarnemingen kwam hij uit bij de relatie tussen smaak en menselijk gedrag. Sinds 2005 is De Graaf buitengewoon hoogleraar Eetgedrag aan de Wageningen Universiteit. 

Waarom we eten wat we eten
Een heerlijk geurend en knisperend stuk desembrood dat net uit de oven komt doet ons het water in de mond lopen. En laat ons vaak verzadigd achter. Na een slappe hamburger vraagt ons lichaam al vrij snel weer om voedingsstoffen. Dit eetgedrag is het gevolg van zogenoemde metabole en sensorische processen. Maar ook onze cognitie speelt een rol.