‘Aangenaam, mijn naam is Peter.’ Met die woorden veranderden honderden vrouwen eind januari op LinkedIn tijdelijk hun voornaam in Peter. Daarmee willen ze zich inzetten voor meer vrouwen aan de top. Want in de top van het bedrijfsleven zijn er meer CEO’s die Peter heten dan CEO’s die vrouw zijn. Hoe zit dat in de top van de foodbusiness? 

In het Food Inspiration Trendreport 2022 beschrijven wij diversiteit als een van de belangrijkste onderwerpen van dit jaar. Maar toch blijft een goede balans tussen verschillende sekses, religies en achtergronden tot nu toe vaak beperkt tot een onderwerp van de beleidsstukken, in plaats van een realiteit op de werkvloer. De praktijk is dat de top van de bedrijfswereld – en ook de top van de foodwereld – wordt bestierd door voornamelijk witte mannen, en dat vrouwen sterk ondervertegenwoordigd zijn in leidinggevende posities.

Aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven is slechts 5% vrouw, 95% is man, zo blijkt uit cijfers van Management Scope. Van die mannelijke bestuurders draagt 6% de naam Peter. Er zijn dus meer Peters aan de top dan vrouwen. De organisaties BrandedU en WOMEN Inc. roepen daarom met de actie ‘Mijn naam is Peter’ vrouwen op om gedurende een week hun voornaam te veranderen in Peter, om op die manier aandacht te vragen voor de ongelijke man-vrouwverdeling op de werkvloer.

CEO's die Peter heten

Wij namen de proef op de som. Hoeveel mannen in de top van de Nederlandse foodbusiness zijn er eigenlijk die Peter heten? In de catering runnen Peter Derix en Peter van Ee respectievelijk PDX Services en Leo Love Good Food. Drees Peter van den Bosch, de algemeen directeur van Hutten, rekenen we voor het gemak ook maar even als een Peter. Peter Derks is een van de leiders van de creatieve conceptontwikkelaar De Spijsbereiders. 

In de top van de gastronomie vind je Peter Lute, bekend van onder meer restaurant De Kruidfabriek, en Peter Gast, van het Zutphense sterrenrestaurant Graphite. Peter Klosse is de man achter gastronomisch designhotel De Echoput en de directeur van onderzoeksinstituut T.A.S.T.E. (The Academy of Scientific Taste Evaluation). De Peter-aan-de-top-in-foodservice-prijs gaat naar inkoopplatform Maxxam, dat gerund wordt door maar liefst twee Peters: Peter de Ries en Hans-Peter Kok.

De grootste foodservicebedrijven van ons land worden vrijwel allemaal gerund door mannelijke directeuren, en ook in de de hotellerie staan zo goed als alleen maar mannen aan de top, maar geen Peters.

CEO's die vrouw zijn 

En hoe staat het met de vrouwelijke CEO’s in foodretail en foodservice? Marit van Egmond staat aan het hoofd van de grootste supermarktketen van ons land, Albert Heijn. De grootste restaurantgroep, Restaurant Company Europe, wordt gerund door Sandra van Halderen. Karlijn in ‘t Veld is de baas van Coca-Cola Nederland. Nikki Adamo vervult de rol van CEO voor Nestlé in ons land, en aan het hoofd van McDonald’s Nederland staat ook een vrouw: Michèle Boudria. Liesbeth Dekker is de directeur van alles wat met food en foodservice te maken heeft vanuit HEMA. Het trendy label voor horecakleding Chaud Devant heeft zowel een vrouwelijke oprichter, Bianca van der Lee, als een vrouwelijke bestuurder: Lysanne Denneboom. Maar vooral in de cateringwereld zijn er ‘relatief’ veel vrouwen die de leiding hebben. Inge Oosterhoff staat aan de top van het management van We Canteen, Marlies Martens aan het hoofd van Vitam. Maartje Nelissen is de directeur van The Food Line-Up, Rijnie Trip zwaait de scepter bij Van Lier Catering. Al deze cateringbedrijven staan in de top 25 van de grootste cateringbedrijven van ons land en draaien jaarlijks miljoenenomzetten. Daarmee wordt 16% van de topposities in de catering door vrouwen ingevuld.

Vrouwen aan de top van de gastronomie zijn er in ons land amper. Van de 113 Michelinrestaurants in Nederland is Margo Reuten, de chef en ondernemer achter Restaurant Da Vinci in Maasbracht, de enige vrouwelijke chef met een Michelinster. Naast Michelinchef is Reuten ook Meesterkok. Samen met Angélique Schmeinck vormt zij het duo van vrouwelijke meesterkoks in Nederland - de overige 124 Meesterkoks die ons land rijk is zijn man. Een daarvan heet Peter. Peter Koehn.

Conclusie

Zo gezien zijn er in de Nederlandse foodindustrie meer CEO’s die vrouw zijn dan CEO’s die Peter heten. Dat lijkt vanuit de diversiteitsgedachte een mooie conclusie. Al is de balans natuurlijk compleet scheef als je niet kijkt naar de mannen die Peter heten, maar naar de verhouding tussen mannelijke leiders en vrouwelijke leiders in het algemeen. Op dat gebied hebben we nog een lange weg te gaan.

Oh ja: toch een klein lichtpuntje. In de Food100 van 2021, een jaarlijkse lijst met 100 voedselveranderaars, staat dit jaar geen enkele Peter. Wel 38 vrouwen. Op het gebied van innovatie en duurzaamheid zijn de Peters blijkbaar lastiger te vinden, en doen de vrouwen het met een aanwezigheid van 38% erg goed.