Het moge duidelijk zijn: de impact van plantaardige consumptie groeit en zal blijven groeien. En dus blijven er verrassingen uit de plantaardige branche komen. De nieuwste innovatie? Poedervlees.

Foto: Greenforce

De Duitse eiwitproducent Greenforce lanceert plantaardig poedervlees in Nederland, gemaakt van erwteneiwit. In combinatie met het dubbele gewicht aan water, zou het in elke gewenste vorm te gebruiken zijn. Greenforce lijkt zich te beseffen dat 'plantaardig' alléén niet genoeg is om je qua duurzaamheid te onderscheiden.

Het bedrijf noemt als 'duurzame voordelen' dat het poeder lang houdbaar is en de vorm het makkelijk maakt alleen de juiste hoeveelheid te gebruiken, zodat afval wordt voorkomen. Daarbij is dit product lichter om te vervoeren en kan het ongekoeld bewaard worden, wat tot energiebesparing leidt.

De poedervorm maakt het bovendien makkelijk om eigen smaakmakers toe te voegen. Maar chefs die denken signature vleesvervangers te kunnen maken, wordt het lastig gemaakt. De verschillende poeders zijn al gekruid, bijvoorbeeld in de smaken 'gehaktbal Zweedse stijl' of 'schnitzelkruiding'.