Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: Thuisbezorgd verbreedt verder. Ten tweede: Nederlanders eten meer vis. Ten derde: Pizza Profs komt uit de startblokken.

1. Thuisbezorgd verbreedt zich

Niet alleen zijn er steeds meer supermarkten en gemakswinkels te vinden op Thuisbezorgd.nl, ook is het platform een proef gestart met de thuisbezorging van non-food. Vijf Rotterdamse winkels van Blokker werken het komende half jaar mee aan een experiment: op Thuisbezorgd.nl kunnen Blokkers huishoudelijke artikelen worden besteld. Ze worden binnen een paar uur door eigen riders van het platform aan de voordeur bezorgd.

Het gaat om koeriers die fulltime bij Thuisbezorgd.nl in dienst zijn. Voordeel is dat het platform deze bezorgers nu ook overdag kan inschakelen, buiten de spitsdrukte van de maaltijdbezorging. Voor de aflevering van de bestellingen van Blokker wordt €3,99 aan bezorgkosten gerekend. Thuisbezorgd.nl, onderdeel van Just Eat Takeaway, lijkt zich verder te ontwikkelen tot een allround online winkel, een fenomeen dat onder meer in Amerika al volop zichtbaar is. Wat dit op termijn betekent voor de bezorgrestaurants is onduidelijk.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) laakte vorige week in de media nog de monopoliepositie van Thuisbezorgd.nl op de maaltijdmarkt, nu ook concurrent Deliveroo is verdwenen en alleen Uber Eats nog als tweede grote partij over is.

Het monopolie leidt volgens de belangenclub tot eenzijdige kostenverhogingen van Thuisbezorgd.nl. KHN is hierover in overleg met de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die dit monopolie volgens de brancheorganisatie moet onderzoeken en aanpakken.

2. Visconsumptie licht gestegen

Nederlanders aten vorig jaar meer vis, schaaldieren en schelpdieren. Dat heeft het Nederlands Visbureau bekendgemaakt. De gemiddelde consumptie groeide in 2021 van 9,3 naar 9,5 kilo. Het Visbureau noemt het opmerkelijk dat Nederland met dit cijfer in Europa pas op de twaalfde plaats komt qua consumptie, “in een land dat grenst aan zee met veel verse, eigen aanvoer.”

Uit het onderzoek, uitgevoerd door bureau GfK, blijkt dat de hardlopers onveranderd bleven. De top vijf van meest gegeten vissoorten bestaat uit zalm, tonijn, haring, kabeljauw en mosselen. Wel worden met name buitenshuis, zoals in restaurants, door Nederlanders toenemend meer verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren geconsumeerd. De invloed van 'vleesmijding' door vegetariërs en veganisten op de visconsumptie is beperkt, aldus het Visbureau. Wel kan vis bij de eiwittransitie een alternatief voor vlees vormen voor de grote groep flexitariërs, aldus de brancheorganisatie.

Prijs is maar beperkt een belemmering voor de ontwikkeling van de visconsumptie: uit cijfers van het CBS bleek dat vis tot en met juli 2022 5% duurder werd, terwijl de prijs van voedingsmiddelen over de gehele linie met ruim 8% omhoog ging. Wordt alleen gekeken naar juli van dit jaar, dan steeg de prijs van verse en gekoelde vis overigens wel fors, namelijk ruim 11%.

Volgens het onderzoek wordt tenminste 40% van alle vis in ons land verkocht via gespecialiseerde viswinkels en viskramen. Opvallend is dat het aantal visspeciaalzaken groeit. In 2011 waren het er 690 tegen 755 vorig jaar, aldus cijfers van het CBS. Het Amsterdamse bureau BoldData taxeert het aantal viszaken in ons land momenteel zelfs op 899. Volgens het bureau bevindt bijna de helft hiervan (47%) zich in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland.

3. Eerste inspiratiedag van Pizza Profs

Pizza Profs is nu echt uit de startblokken. Het vorig jaar opgerichte platform voor alle professionele pizzabakkers in ons land, hield in Houten zijn eerste Pizza Inspiratie Event. Eén van de gastsprekers was de Italiaanse tomatenspecialist Carlo Casoni van premiummerk Mutti, daarnaast waren er andere lezingen en de nodige proeverijen.

“We zijn in 2021 met ons platform voor professionele pizzamakers en pizzaondernemers gestart. Steeds meer pizzaioli haken aan bij onze missie om gezonde pizza winstgevend op de kaart te zetten,” zegt Marcel Losekoot. Hij is eigenaar van de Pizza Academy en oprichter van Pizza Profs. “Met het live evenement wilden we ondernemers helpen om een gezond pizzabedrijf te runnen en ze inspireren.”

Tijdens de Pizza Inspiratie Dag demonstreerde de Italiaanse deegspecialist Salvatore hoe perfect pizzadeeg bereid wordt. Edo Kruidering en Pepijn van der Linden van wijninstituut WTOL Academy vertelden hoe pizza en wijn het beste zijn te combineren.

Losekoot zelf behandelde de trends en ontwikkelingen in pizzaland. Daarnaast kwamen onderwerpen als de algehele foodservicetrends, gezond ondernemerschap en personeelswerving aan de orde. Pizza Profs is ook de organisator, samen met Stichting De Lekkerste Wedstrijden, van het NK Pizza Bakken tijdens de komende Horecava.