Systeemgastronomie is een van de belangrijkste horecatrends van het moment. Horecagelegenheden die volgens deze systematische werkwijze zijn georganiseerd, hebben vaak een eenduidige huisstijl en identiteit en een gestandaardiseerde organisatiestructuur. Maar hoe werkt het precies? En wat zijn de voordelen van deze efficiënte manier van werken? 

Wat is systeemgastronomie?

Systeemgastronomie is de procesgedreven en uiterst efficiënte verstrekking van eten en drinken. Deze werkwijze wordt veelal toegepast door ketens met meerdere locaties. Een van de doelen van optimale systematisering is dat gasten in alle vestigingen van het merk dezelfde ervaring hebben; nieuwe restaurants kunnen dankzij de systematische werkwijze niet alleen eenvoudiger worden geopend, maar ook sneller loyaliteit kweken in hun verzorgingsgebied. Betrek je het begrip ‘systeemgastronomie’ op de keuken, dan kun je stellen dat het niets meer en minder is dan het maken van een perfecte mise-en-place, die een snelle uitgifte mogelijk maakt en dus de capaciteit vergroot.

In ons land werd deze systematische werkwijze voor het eerst geïntroduceerd met de komst van McDonald’s in 1971. De fastfoodketen wist zowel front of house als back of house veel zaken te automatiseren, wat de serveersnelheid bevorderde. Het is de reden waarom nog steeds jaarlijks miljoenen Nederlanders in de rij aansluiten bij de McDrive voor een snelle maaltijd.

Meer weten over deze en andere trends voor 2023? Je vindt ze in ons nieuwste Trendreport. Benieuwd? Klik hier »

De 4 voordelen van systeemgastronomie

1. Oplossing voor het personeelstekort

Horecagelegenheden die werken volgens de methode van systeemgastronomie hebben minder (gekwalificeerd) personeel nodig, doordat veel handelingen zijn gesystematiseerd en gedigitaliseerd. Het personeel dat nodig is, hoeft niet van de hoogste koksschool of gastvrijheidsopleiding te komen aangezien veel taken geautomatiseerd zijn. Daardoor zijn er vooral ‘handjes’ nodig om gerechten te dresseren en uit te serveren.

2. Kostenbesparing vanwege centrale aansturing

Binnen de systeemgastronomie worden vaak meerdere horecalocaties centraal aangestuurd. Dit zorgt voor duidelijke instructies op de werkvloer, waardoor er minder managers op de vloer nodig zijn. De centrale kantoororganisaties zet de grote lijnen uit. De locatiemanagers vertalen die instructies door naar de teams op de locaties. Hierdoor hoeven de teams niet op iedere locatie steeds het wiel opnieuw uit te vinden, wat tijd en geld scheelt. 

3. Inkoopvoordelen

Een centrale inkooporganisatie die de inkoop voor meerdere locaties regelt, scheelt een hoop tijd en geld. Slechts een klein inkoopteam hoeft zich bezig te houden met de inkoop, in plaats van dat er op iedere locatie dagelijks inkooporders geplaatst moeten worden. Daarnaast kunnen vanwege de hoge bestelaantallen hogere kortingspercentages afgesproken worden met leveranciers.

4. Marketing en branding

Horecaformules en franchiseorganisaties die werken vanuit de systeemgastronomische methode kunnen gemakkelijk op meerdere locaties een huisstijl uitdragen. Deze is immers vastgelegd voor alle locaties. De gecentraliseerde en eenduidige branding zorgt voor een grotere naamsbekendheid in de markt.

Systeemgastronomie in de praktijk bij Restaurant Abel 

Restaurant Abel in Poortugaal werd in september 2018 volledig door brand verwoest. De ondernemers herbouwden hun restaurant, en grepen daarbij de kans aan om hun bedrijfsvoering te optimaliseren middels systeemgastronomie. Bij heropening werd een zeer efficiënte mise-en-place ontwikkeld. Hierdoor is er tijdens het service minder druk, en zijn er minder gekwalificeerde koks nodig. Het restaurant kan nu dagelijks 600 gasten bedienen, zonder gebruik te maken van een bakplaat. 

Bekijk hier de video die wij maakten bij restaurant Abel over hun systematische werkwijze »