Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Jacob Jan Boerma opent restaurant in de Dolomieten 

Via een video op Instagram kondigde Jacob Jan Boerma deze week aan dat hij in samenwerking met Casa Cook een restaurant gaat openen in de Italiaanse Dolomieten. 

Boerma is een internationaal gerenommeerde chef die lang aan het roer stond van zijn driesterrenzaak De Leest*** in Vaassen, dat hij na 17 jaar in 2019 sloot. Sindsdien is de topchef werkzaam als culinair adviseur, reizende executive chef en opende zaken in Japan en Amsterdam. Afgelopen zomer tijdens ’t Preuvenemint in Maastricht kondigde de chef aan dat hij de eindverantwoordelijkheid op zich zou nemen voor het gastronomische restaurant in Kasteel Oost in Oost-Maarland bij Eijsden, maar er kwam geen akkoord. Dat plan is van de baan.

Nu staat er een nieuwe culinaire samenwerking op de planning. Casa Cooks Hotel is een adults only hotelketen met meerdere locaties in Egypte en Griekenland. Elk van de hotels heeft volgens het bedrijf een uniek karakter, waarbij inspiratie wordt geput uit de omgeving, het  omringende landschap en de plaatselijke cultuur. In het nieuwe Italiaanse project waar Boerma bij betrokken is komt een fine dining restaurant waar lokale ingrediënten een hoofdrol gaan spelen.

Driesterren pizza's met Jacob Jan Boerma, lees meer »

Het pand waar het nieuwe boetiekhotel wordt gebouwd, eerder bekend als hotel Milano, wordt nu volledig gerenoveerd. Het hotel moet eind 2024 opengaan en zal jaarlijks negen maanden lang gasten gaan ontvangen. Boerma verwacht dat er meerdere restaurants zullen volgen in luxe hotels, die worden opgeknapt in onder meer Italië en Oostenrijk.

Studentenkorting bij sterrenrestaurant Noor* in Groningen

Restaurant Noor* geeft van eind mei tot eind juni 10% korting aan studenten.
De actie wordt wegens succes in voorgaande jaren herhaald. In januari 2022 sloten Marleen en Jeroen Brouwer hun restaurant De Loohoeve* in Schoonloo, Groningen, dat sinds 2018 met een Michelinster was onderscheiden. In februari 2022 openden ze hun nieuwe zaak: restaurant Noor, dat slechts drie maanden later al werd onderscheiden met een nieuwe ster. 

Jeroen Brouwer: “We realiseren ons dat een Michelinster een drempel kan vormen voor jonge mensen die interesse hebben in goed eten en drinken. Wij zijn zelf dertigers en eten bij ons is ongedwongen en niet stijf. Maar wij gebruiken wél topproducten, dus daar hangt een prijskaartje aan. Daarom willen we studerende jongeren die interesse hebben in gastronomie de kans bieden om voor een betaalbare prijs te eten in een toprestaurant.”

Marleen Brouwer: “Wij herinneren ons zelf ook nog goed dat eten op niveau vaak onbereikbaar was toen wij nog studeerden, terwijl we als culinaire gekken zo graag inspiratie wilden opdoen. Ook jongeren die een horeca-opleiding volgen, willen we de beleving laten ervaren waar wijzelf vroeger enthousiast van werden en die ons de motivatie gaf om nog harder te knokken om de top te bereiken.”

Nederlandse vrouwelijke Michelinchef zet Groningen op de kaart, lees meer over restaurant Noor* »

Restaurant De Dyck en Sjuut treden toe tot Euro-Toques

Drie Groene Michelinchefs verzorgden op 30 april een six- hands-lunch voor de leden van Euro-Toques Nederland. Het ging om Martijn Koeleman van restaurant De Dyck in Woubrugge, Jean Thoma van restaurant Sjuut in Schinnen, en Dennis Willems van restaurant Morille in Koudekerke. Tijdens deze lunch vond ook de inauguratie tot restaurantverenigingEuro-Toques plaats van restaurants De Dyck en Sjuut.

Van akkerbouwbedrijf naar restaurant De Dyck met groene Michelinster, lees meer »

Dertig jaar geleden riep de wereldberoemde Franse driesterrenchef koks op het gebruik van kunstmatige toevoegingen in eten tegen te gaan. Koks die gehoor gaven aan deze oproep en schriftelijk verklaarden zich te houden aan de ‘erecode’ mochten lid worden van Euro-Toques. Inmiddels is de Euro-Toques uitgegroeid tot een internationale vereniging van restaurants, chefs en onderwijsinstellingen die voorstander zijn van gezond, ambachtelijk bereid eten met natuurzuivere producten.