Op RTL 4 is momenteel een serie te zien over sterrenchef Hans van Wolde. In 'Brut, dromen onder grote druk' wordt de chef twee jaar lang gevolgd tijdens het verwezenlijken van zijn droom: een nieuw restaurant. Ook Food Inspiration maakte onlangs een documentaire over de flamboyante Van Wolde. Bekijk de documentaire hier. In maart 2020 opende hij restaurant Brut172. Nog geen twee weken later moest de zaak weer dicht. 

Foto door: Nina Slagmolen 

Van Wolde: “De coronacrisis kwam als een klap in mijn gezicht. Natuurlijk is het voor alle horecaondernemers heftig om hun zaak zo lang te sluiten, maar het voelt voor mij extra zuur. Twee jaar lang heb ik dag en nacht aan het nieuwe restaurant gewerkt. Dan mag je eindelijk open, en dan moet je binnen twee weken weer dicht. Dat is natuurlijk echt een horrorscenario.”

Een nieuw leven

Jarenlang runde Van Wolde het succesvolle tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht. Het was voor Nederlands meest besproken chef destijds een hele stap om zijn restaurant, zijn leven en zijn roem op te geven. Om alles stop te zetten en opnieuw te beginnen met Brut. Maar het lijkt alsof de chef, ondanks de coronacrisis, in zijn nieuwe restaurant en zijn nieuwe leven de rust en de ruimte heeft gevonden. Op de website van het restaurant schrijft hij dat Brut het leven is, maar dan nog mooier. Hij kan niet wachten om dat leven te laten proeven aan de vele gasten die staan te popelen om – zodra het weer kan – een bezoek te brengen aan het restaurant. 

Ondernemen in coronatijd

In de tussentijd probeert Van Wolde zo goed en zo kwaad als het kan zijn gasten te bedienen met afhaalmaaltijden. Speciaal voor Valentijnsdag ontwikkelde hij een vijfgangenmenu, dat te bestellen is via Cook like a Chef, een landelijke bezorgservice van thuismaaltijden op sterrenniveau. Het menu bevat onder andere een gestoomd eitje met gegaarde truffel en peper, een halve patrijs met quiche van zuurkool, buikspek, appel en knolselderij en een moelleux au chocolat.