“In coronatijd hebben veel vakmensen de horeca verlaten. Nu alles weer draait, zijn velen van hen niet teruggekeerd. Ze kijken sceptisch naar een toekomst in onze branche.” Dat wantrouwen baart patron-cuisinier Egon van Hoof van restaurant MOS* in Amsterdam zorgen. De oplossing gaat volgens hem verder dan betere arbeidsvoorwaarden. “We moeten de groeiende impopulariteit van het vak aanpakken.”

In deze serie presenteert Food Inspiration in samenwerking met Les Patrons Cuisiniers wekelijks de visie, een levensles of een ondernemerswijsheid van een patron-cuisinier. Deze week deelt sterrenchef Egon van Hoof zijn visie over wat hij denkt dat nodig is om de horeca weer populair te maken als werkplek.

Laat het tegengeluid horen

“Als je een goede foodprofessional wilt worden, dan zit dat al heel jong in je. Er moet ergens een lampje gaan branden of knopje worden aangezet om je te enthousiasmeren er echt voor te gaan. De branche komt de laatste tijd zo negatief onder de aandacht, dat demotiveert. Daar baal ik van. Het is tijd voor een tegengeluid. Laat de jonge generatie zien hoe mooi ons vak is. Culinaire genootschappen zoals Alliance Gastronomique, G4 of Les Patrons Cuisiniers – waar ik zelf lid van ben – moeten samen met scholen en brancheorganisaties meer naar buiten treden.” 

“Het is tijd voor een tegengeluid. Laat de jonge generatie zien hoe mooi ons vak is.”

Wakker het hospitality-vlammetje aan

“Op het horeca-uithangbord staat met koeienletters: lange dagen, laag salaris en werken wanneer anderen vrij zijn. Dat is zo jammer. De horeca is zoveel meer dan dat. Gelukkig switchen steeds meer bedrijven naar een vierdaagse werkweek, maar er is zwaarder geschut nodig om het hospitality-vlammetje aan te wakkeren. En dan niet alleen het chefsvak of sommelier. Ik mis ook de liefde voor het echt gastheer- en gastvrouwschap. Dat is een ondergeschoven kindje terwijl het zo’n mooi vak is. Mensen blij maken, dat ultieme gastvrijheidsgevoel creëren. Er zijn al kleine initiatieven zoals de gastvrijheidsprijs, maar het mag wel wat grootser. De Spaanse regering bijvoorbeeld, heeft een potje geld beschikbaar gesteld om de horeca te promoten en events te organiseren. Wij maken er in Den Haag wat dat betreft tot dusver een potje van…” 

Lang verhaal, korte oproep: wie gaat de strijd mee aan?
 

Egon van Hoof is lid van Les Patrons Cuisiniers. Een culinair genootschap opgericht in 1991 met inmiddels 23 leden. Elke patron-cuisinier heeft een unieke stijl, maar samen zijn ze verbonden in hun streven naar perfectie en wens om de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten.