De nieuwe Michelinsterren van België en Luxemburg zijn vandaag uitgereikt in Antwerpen. In A Room With a ZOO werden twee nieuwe restaurants bekroond met twee sterren, negen zaken kregen hun eerste ster en er werd een groene ster toegekend. Extra speciaal was het onverwachte eerbetoon aan Peter Goossens, die bij het bekendmaken van de nieuwe tweesterrenzaken, werd verrast door alle chefs in de zaal die ooit voor hem hebben gewerkt.

Er heerste hoogspanning in de zaal toen Peter Goossens op 26 februari het podium opkwam om de nieuwe zaken aan te kondigen die werden bekroond met twee Michelinsterren. Belgische topchef Goossens runde sinds 1987 Hof van Cleve in Kruishoutem, dat sinds 2005 drie sterren droeg; in december 2023 droeg hij het stokje over aan zijn keukenchef Floris Van Der Veken.

Enkele seconden voordat Goossens de envelop met de naam van de nieuwe tweesterrenzaak wilde openen, kwamen ineens tientallen chefs uit de zaal het podium op om hun oude leermeester te verrassen. Allen droegen zij een befaamd rood Michelinplakkaat bij zich. Iedereen overhandigde een plakkaat van hun eigen zaak, met daarop een persoonlijke boodschap voor hun oude leermeester. De spontane actie was bedoeld als eerbetoon aan Goossens, die door de jaren heen ontzettend veel chefs in de Belgische gastronomie onder zijn hoede heeft gehad.

Plakkaten voor Peter Goossens

Twee keer twee sterren

Extra bijzonder was het feit dat Goossens, zichtbaar geëmotioneerd door het eerbetoon, vervolgens twee sterren mocht uitreiken aan Van Der Veken, die afgelopen december Hof van Cleve van hem overnam. Op het podium wordt benadrukt hoe de inspecteurs van Michelin hun best hebben gedaan om in slechts acht weken tijd het restaurant drie keer te bezoeken; een criterium om twee sterren te kunnen toekennen.

Michelin over Hof van Cleve: 'Topproducten worden er nog steeds op een voetstuk gezet, of dat nu prei is of tarbot. De signatuur is intact gebleven, met à la minute bereidingen en toevoegingen van uitheemse smaakmakers. De ontwikkeling van een eigen identiteit van chef Van Der Veken is boeiend om te volgen.'

Naast Hof van Cleve kreeg ook Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik een tweede ster. Het familiebedrijf groeide van restaurant met een Bib Gourmand naar de eerste ster in 2020, en nu behoort het met deze tweede ster tot de top van de Belgische gastronomie.

Michelin over Sir Kwinten: 'Met chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter heeft het twee rasechte ambachtsmannen aan het roer. De symbiose tussen het bord en het glas is er uitzonderlijk. Chef Verhasselt is een meester in het bereiden van klassiekers zoals hazenrug harlekijn. Zijn sauzen zijn hemels.'

Negen nieuwe eerste sterren

Tijdens de uitreiking werden maar liefst negen restaurants bekroond met hun eerste ster, te weten:

  • Apdikt in Steinfort, chef Mathieu van Wetteren

  • L ‘Impératif d’Éole in Quévy-le-Grand, chef Benoît Neusy

  • Hoeve de Bies in Voeren, chef Maurice Huynen

  • Menssa (voorheen Bon bon**) in Woluwe, chef Christophe Hardiquest

  • La Roseraie in Modave, chef Marie Trignon

  • Julien in Lovendegem, chef Davy Devlieghere

  • Pont Neuf in Antwerpen, chef Tommy Bocklandt

  • Neon in Lier, chef Nils Proost

  • Pré de chez vous in Bouge chef: Julien Malaisse.

Dochter Trignon bekroond

Leuk detail is dat er ook een nieuwe vrouwelijke chef de onderscheiding ontving. Marie Trignon nam in 2022 het stokje over van haar vader bij La Roseraie in Modave. Dochter Trignon groeide op in het restaurant dat haar vader ruim 40 jaar geleden oprichtte. Na een carrière in politieke evenementen en binnenhuisarchitectuur in Engeland, volgde ze de Tante Marie Culinary Academy in Woking, de oudste privé-koksschool van het Verenigd Koninkrijk. In 2022 keerde ze terug naar België, om als chef aan de slag te gaan in het familiebedrijf.

Vader en dochter Trignon kwamen samen het podium op om de ster in ontvangst te nemen. “Ik ben zeer vereerd en blij voor mijn hele team en familie. Er zijn vandaag misschien minder vrouwen geëerd, maar dat wil zeker niet zeggen dat we niet vertegenwoordigd zijn in de sector. De keuken is altijd een vrouwenbastion geweest: onze grootmoeders zijn immers de beste kokkinnen.”

Groene ster voor Neon

Naast een eerste rode ster kreeg restaurant Neon in Lier dit jaar ook een groene ster voor hun prestaties rondom duurzaamheid. De prijs voor Beste Jonge Chef ging naar Julien Malaisse van Pré de chez vous in Bouge, die ook zijn eerste ster in ontvangst nam. De selectie voor 2024 van Michelin België en Luxemburg telt in totaal 792 restaurants, waaronder 153 sterrenrestaurants,131 Bib Gourmands en 508 bestekjes.

Lees hier welke restaurants in Nederland een ster ontvingen tijdens de laatste uitreiking in april 2023 »