Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Een nieuwe derde ster in Frankrijk

Frankrijk heeft er een restaurant met derde ster bij. Restaurant La Marine op het eiland Noirmoutier-en-l'Île behaalde 6 maart als nieuwkomer de hoogste onderscheiding van Michelin. Chef-kok Alexandre Couillon staat iedere dag bij zonsopgang op, om op de visveiling de mooiste producten te kopen voor zijn menu. Het restaurant staat dan ook bekend om de vis die er geserveerd wordt. Verder kookt Couillon met seizoensgroenten en worden alle gerechten bereid op open vuur.

"Wij zitten met ons hoofd in de sterren”, laat Couillon weten via Instagram. “24 Jaar later zijn we erg blij en trots op het werk dat we hebben verricht op het eiland Noirmoutier, tegenover de vissershaven van l'Herbaudière. We willen onze werknemers feliciteren, maar ook de andere restaurants met Michelinsterren.” 

Maar liefst 22 nieuwe Franse restaurants ontvingen hun eerste ster van Michelin, daarvan komen er zes uit Parijs. Ook werden er vier nieuwe tweede sterren uitgereikt.

Te weinig vrouwen in de Nederlandse gastronomie

Meer omzet en winst, betere klantgerichtheid, blijer personeel, makkelijker rekruteren, minder ziekte-uitval én meer aandacht voor duurzaamheid. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat bedrijven met diverse teams beter scoren. Toch maken we in de Nederlandse horeca maar weinig werk van diversiteit, stelt columniste Sheila Struyck. 

Het afgelopen jaar liep Struyck mee in diverse Michelinkeukens, ging ze met het Nederlandse Culinaire Team mee op reis, bezocht ze vakbeurzen, liep ze stages en bezocht ze awardceremonies zoals de Gault&Millau-uitreiking. Vrijwel nergens in de top van de fine dining trof ze een vrouw. In het buitenland gaat dat anders, zo stelt Struyck. Zo is er in Spanje sinds een aantal jaar de Mujeres en Gastronomía (MEG). Een community van inmiddels meer dan 500 gastronomieprofessionals, alleen vrouwen, die elkaar zakelijk steunen en omhoog stuwen. Struyck pleit voor meer van dit soort initiatieven in Nederland.

Meer weten over hoe we vrouwen de gastronomie in kunnen krijgen? Lees dit artikel »

Herman Cooijmans gaat in zijn eentje verder met restaurant Eden*

Sommelier Robin Groos stopt als eigenaar bij Eden* en duikt de keuken in. Daardoor is chef Herman Cooijmans sinds maart 2023 in zijn eentje eigenaar van de sterrenzaak in Valkenswaard. In 2019 richtte hij Eden op samen met Groos, die er nu voor kiest om afscheid te nemen van de plek waar hij samen met zijn mede-ondernemer binnen één jaar na de start een ster van Michelin ontving. 

“Ik merkte dat het runnen van zo’n grote onderneming niet past bij de ambities die ik heb, ook in mijn privéleven. Daarover hebben Herman en ik goede gesprekken gevoerd en geconcludeerd dat het voor beiden beter is om onze eigen weg te gaan,” zo laat Groos weten in een persbericht. Toch blijft Groos nog een tijdje bij Eden in het bedrijf. “Ik heb ambities in de keuken en ik krijg van Herman de gelegenheid me op dat vlak te ontwikkelen. Bij hem en bij anderen.” De twee blijven goede vrienden zo stelt ook Cooijmans.