Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Mijn Keuken* sluit vanwege personeelstekort en stijgende prijzen

Pieter Bosters en Simone Tak sluiten na ruim 17 jaar de deuren van restaurant Mijn Keuken* in Wouw. “Met deze gedachte speelden we al een aantal maanden", laten Bosters en Tak weten via sociale media. "Voor zo’n besluit is er nooit een geschikt moment, want een zaak waar je meer dan 17 jaar keihard in gewerkt hebt, laat je niet zomaar los. Het voelde alsof Mijn Keuken ons in z’n greep had. Door te focussen en veel werken is de droom van een Michelinster werkelijkheid geworden, waar we tot op de dag van vandaag erg trots en dankbaar voor zijn."

Meerdere factoren samen gaven de doorslag voor deze sluiting. De krapte op de arbeidsmarkt, stijgende kosten in vaste lasten & producten, maar ook het moeten terugbetalen van alle coronasteun, door slechts 1,5% ‘teveel’ omzet. "Het voelt alsof je wordt gestraft voor een eerlijke boekhouding en de verantwoording die je als werkgever hebt genomen door een team aan het werk te houden in tijden van crisis.”

Willem Hiele krijgt een ster van Michelin ondanks eerdere kritiek van de pers

Tien jaar lang runde chef Willem Hiele zijn gelijknamige restaurant in Koksijde, dat werd bekroond met een Michelinster. In 2021 besloot hij het roer om te gooien en opnieuw te beginnen. De vernieuwde versie van restaurant Willem Hiele opende in september 2022 de deuren en is gevestigd in een brutalistisch pand uit 1971 van de Belgische architect Jacques Moeschal, gelegen midden in het poldergebied van Oostende.

De start van Hiele’s nieuwe zaak verliep niet zonder slag of stoot. Direct na de opening ontving Hiele kritische noten van de Belgische pers. Het zorgde ervoor dat hij twee maanden later het restaurant weer sloot. De chef trok zich terug en nam de tijd om alle spanning van de voorgaande maanden van zich af te laten glijden. In januari 2023 was de heropening, en weer precies twee maanden later wordt Hiele nu beloond met een ster van Michelin. Het bevestigt voor Hiele dat zijn keuze voor het nieuw pand de juiste keuze was. De plek is compleet anders, maar de kwaliteit is nog steeds hetzelfde. Hiele: “Hetzelfde, maar anders. Evolutie is revolutie.”

Lees hier het hele interview met Willem Hiele »

Rosie in Utrecht bewijst het succes van de gastrobar

Bij de ‘Ontdekking van het jaar' van Gault&Milau, moet je hard je best doen om een reservering te krijgen. Restobar Rosie in Utrecht opende de deuren in oktober 2022, en werd in februari bekroond door de restaurantgids. Inmiddels zit de zaak bijna iedere dag helemaal vol. Gasten kunnen bij Rosie vanaf de middag aan de bar zitten om te genieten van de uitgebreide wijnkaart, in combinatie met culinaire happen. Op het menu staan gerechten die simpel lijken, maar laten zien dat de chef de kennis en kunde heeft om van een paar ingrediënten een geweldig gerecht te maken. Rosie wordt gerund door Yora Galjaard – die zijn sporen verdiende in verschillende horecazaken in Utrecht – en chef Jac Rijks, een man die naar eigen zeggen verzot is op wijn, koken, literatuur en muziek. Hij was tot 2018 de eigenaar van L’ami Jac, eveneens in Utrecht.

Lees hier meer over de gerechten bij Rosie »

In oktober 2022 lichtte trendwatcher Gijsbregt Brouwer tijdens de Food Inspiration Days, de opkomst van de restobars toe. Brouwer: “Restoars hebben iets Frans, de Amerikanen noemen ze Europees, de Britten noemen het new cafes. De kaart is er klein, maar de gerechten zijn hoogwaardig en snel te bereiden. Het drankaanbod is divers en komt hoofdzakelijk van kleine producenten: wijn, speciaalbieren, een kleine selectie cocktails en een ruim aanbod alcoholvrij. De zaken zijn uniek en tegendraads. Ze bieden tegenwicht aan de copy/paste-formules die de groei van de horeca in de steden domineren."

Lees hier meer over de opkomst van restobars »