"Ik ben in de horeca gegaan om mensen een leuke tijd te bezorgen"

Weinig bedrijven binnen de horeca zijn door de coronacrisis zo hard geraakt als de bruine kroegen. Nu zij per 1 juni met beperkingen mogen openen kijken de ondernemers voorzichtig naar wat mogelijk is met de vaak beperkte ruimte die zij hebben. Food Inspiration sprak met Paul Leeyen, eigenaar van proeflokaal ’t paultje en Engelse pub Thornbridge in Den Bosch.


Waar kijk je het meeste naar uit op 1 juni?

"Onze gasten natuurlijk. De slappe klets, het bieradvies, het samenzijn ondanks de afstand. Er is niks zo mooi als met het team zorgen dat elke gast met een glimlach op zijn of haar gezicht naar huis gaat."

Hoe maak je jouw café coronaproof?

"Om eerlijk te zijn, zijn wij hier nog niet mee bezig. De exacte uitwerking van de regelgeving is nog niet duidelijk. Dat is heel frustrerend. Ik kan nu niet veel meer dan mijn personeel trainen om vanaf dat moment meteen op de regels in te kunnen spelen."


Wat vond je het lastigst de afgelopen maanden?

"De onzekerheid. Hoe zal het verloop van het virus zijn? Hoe gaan de steunmaatregelen eruit zien? Komen er extra maatregelen? Hoe moet ik alles financieel regelen? Hoe zit het met mijn personeel dat via Payroll werkt? Hoe ga ik mijn eigen broek ophouden? Wat zijn de regels als we open mogen? Wanneer mogen we überhaupt open? En nog veel meer vragen... Je wil alles zo goed mogelijk regelen voor jezelf, voor je personeel en voor je gasten, maar de onduidelijkheid maakt het heel lastig."

Wat heb je het meeste gemist aan je bedrijf?

"Ik ben in de horeca gegaan om mensen een leuke tijd te bezorgen. Daarnaast wil ik ook goed voor mijn personeel zorgen. Het samenspel van het team dat de gasten een leuke tijd biedt. Dat is het mooiste aan ons vak."


Benieuwd naar de verhalen van kroegeigenaren Stacey Lathouwers van café Stacey's in Eindhoven en Malu Evers van Café Jos in Nijmegen?  Lees het artikel over de sluiting en heropening van cafés in het digitale magazine 'Coronaproof horeca'.