Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Inter Scales*** wordt overgenomen

Chef Jannis en gastvrouw Claudia Brevet stoppen met hun driesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen. Het koppel nam het restaurant in 2001 over van Maartje Boudeling. Toendertijd had het restaurant al twee Michelinsterren. In 2017 zorgde de Brevets ervoor dat daar een derde ster bij kwam. 

Kenmerkend voor de kaart van Jannis Brevet, Zeeuw van geboorte, zijn de invloeden van de Zeeuwse wateren op zijn menu. Wekelijks is de chef naar eigen schatting zeker vijftien uur bezig met het bezoeken van zijn vaste leveranciers, waaronder boeren en producenten uit de buurt. Niet alleen voor de vis gaat hij zelf op pad. Ook voor boerenkazen, kleiaardappelen, zeekraal en lamsoor van de schorren, wild uit de Zeeuwse polder en oesters uit de verderop gelegen oesterputten heeft hij een netwerk van leveranciers opgebouwd waarmee hij al jaren samenwerkt en die weten waarnaar hij op zoek is. Brevet wordt vooral geroemd om zijn vermogen om poespas van het bord weg te laten. "Er is niets moeilijker dan simpel koken", is dan ook zijn lijfspreuk.

Food Inspiration mocht meekijken achter en voor de schermen bij Inter Scaldes. Lees hier het artikel »

Foto door: Chantal Arnts

Jeroen en Sanne Achtien nemen Inter Scaldes*** – na een restyling – vanaf midden september over van de Brevets. Jeroen Achtien is nu nog chef bij een hotel in het Zwitserse Vitznau, waar hij verantwoordelijk is voor het tweesterrenrestaurant Sens**. Hij leerde Sanne kennen toen ze samenwerkten bij restaurant De Librije*** in Zwolle. Jannis Brevet blijft nog tot en met december betrokken als adviseur bij de driesterrenzaak. 

"Ik zie in hen onszelf, 22 jaar geleden. Het restaurant bestaat dit jaar 55 jaar en kan een instituut genoemd worden met 45 jaar Michelinstertraditie. Jeroen en Sanne hebben dezelfde ambities en werklust om de kwaliteit van Inter Scaldes te waarborgen en de traditie voort te zetten. Omdat wij door de jaren heen veel vaste gasten om ons heen hebben verzameld, zal ons vertrek met een lach en een traan gepaard gaan", zo laat Claudia Brevet weten aan Omroep Zeeland.

Het vastgoed van Inter Scaldes is overgenomen door Alex Mulder, eigenaar van investeringsmaatschappij Amerborgh en gaat behoren tot de Pillows Hotel groep. 

Ron Blaauw serveert vegan menu voor thuis

Ron Blaauw heeft zijn interesse en voorliefde voor vegetarische en vegan ingrediënten nooit onder stoelen of banken gestoken. Speciaal voor wie dit jaar begonnen is met vegan voornemens, lanceert de chef daarom samen met Thuisbezorgd.nl de Veganuary Box in zijn Ron Gastrobar Streetfood-locaties. Veganuary is een initiatief dat wereldwijd honderdduizenden mensen aanmoedigt om het jaar te beginnen met een vegan voedingspatroon.

“Ik was één van de eersten in Nederland die een 3D-geprinte biefstuk van Redefine Meat op de kaart zette. Ik geloof sterk in de kracht van vegan ingrediënten en gerechten, om daarmee vanuit onze keuken een bijdrage te kunnen leveren aan een betere wereld”, zo laat Blaauw weten in een persbericht.

De Veganuary Box is een volledig vegan menu voor twee personen met onder andere vegan samosa’s, vegan gehaktballen en gesauteerde tempeh tahoe.