Veel rust en onrust tegelijkertijd

René Giel is directeur van conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg en voorzitter van AF&BM, het landelijke netwerk voor F&B professionals. Wij spraken René over de consequenties van het coronavirus voor zijn hotel, en voor de branche in zijn geheel.

Wat is de situatie nu bij jullie in het hotel?

"Het is heel rustig en onrustig tegelijkertijd. De annuleringen begonnen maandag al, maar na het bericht van RIVM gisteren waarin iedereen opgeroepen wordt om zo veel mogelijk thuis te blijven zijn we helemaal razend druk met het verwerken van annuleringen." 

Hoe ga je om met al die annuleringen?

"Natuurlijk willen we coulant zijn, maar als wij alle reserveringen nu kosteloos gaan annuleren dan hebben we over een paar maanden in het slechtste geval geen hotel meer. We proberen mensen en groepen die annuleren te verplaatsen naar later in het jaar. We brengen nu de annuleringskosten in rekening, maar geven een korting op de toekomstige boeking. Op die manier pakken we gezamenlijk de financiële pijn en blijven we op korte termijn toch inkomsten genereren. Zo zorgen we dat de gasten na deze crisis bij ons terug blijven komen." 

"Als wij alle reserveringen nu kosteloos gaan annuleren dan hebben we in het voorjaar geen hotel meer."

Welke hygiëne aanpassingen heb je gedaan in het restaurant en in het hotel om verspreiding van het virus te beperken?

- De lunch en het ontbijt zijn opgedeeld in badges zodat er nooit meer dan 100 gasten tegelijkertijd in het restaurant zitten.

- Op het lunch- en ontbijtbuffet maken we meer gebruik van mono geportioneerde items.

- Debrasseren doen we met handschoenen aan. Want als de medewerkers na ieder bord dat ze aanraken hun handen moeten wassen, dan hebben ze straks geen handen meer over.

- Op de buffetten hebben we extra bordjes geplaatst met een oproep aan de gasten om het eten met tangen te pakken in plaats van met hun handen.

- We hebben extra mensen ingezet vanuit het schoonmaakbedrijf om de hele dag door het restaurant en het hotel te desinfecteren. Deurklinken, liftknopjes, toiletten en dergelijke worden de hele dag door gepoetst. 

Gaat het virus blijvend iets veranderen in onze branche?

"Het eerste wat ondernemers nu doen is snijden in de kosten, en daarbij vallen de eerste klappen bij de flexibele schil. Het Temperen is de laatste tijd verheerlijkt als nieuwe manier van werken. Maar deze situatie laat zien dat flexibel werk ook z’n nadelen heeft. Daar gaat wel iets blijvends in veranderen. Tegelijkertijd voelen medewerkers zich meer verbonden met elkaar dan ooit. We proberen in ons hotel altijd afdeling overstijgend te werken, maar normaal gesproken is dat lastig. Nu gebeurt dat zonder problemen. De situatie kweekt een gevoel van saamhorigheid, en ik hoop dat dat gevoel van verbroedering ook na deze periode een klein beetje blijft hangen."