Onder de naam de Wilde Boerin wil Linette Mak (38) mensen ertoe aanzetten meer te genieten van het leven. Door middel van workshops bevordert ze het plezier van lekker eten en goede seks, een niet-alledaagse combinatie. Maar in de crisistijd van 2020, waarin mensen misschien juist meer behoefte hadden aan aanraking en contact, blokkeerde de ideeënstroom en trok ze zich terug op haar boerderij. Food Inspiration bezocht haar en noteerde pompoenvoelerijen en foodfantasy tubs. Maks energie keert terug. 

Foto's door: Oene Sierksma

Een periode waarin het leven even op een lager pitje draait zou voor Mak op het eerste gezicht niet zo life changing moeten zijn. Ze leefde samen met haar partner al in een soort van zelfgecreëerde quarantaine op de boerderij, een plek in the middle of nowhere. Toch kwam de intelligente lockdown voor haar hard aan. Mak: “Ik keerde terug in mezelf. Mijn creativiteit stokte. Waar anderen massaal opstonden om als een wervelwind nieuwe concepten te ontwikkelen, voelde het alsof ik in het oog van die tornado stilstond.”  

Een seksuele crisis

Mak trok zich samen met haar partner terug in hun veilige omgeving. Het lusthof was geen lusthof meer, maar een gewone boerderij waar zich dagelijks eenzelfde ritueel afspeelde. Haar seksleven, dat normaal gesproken zo belangrijk voor haar was, was ineens ook van ondergeschikt belang. “Er was in mijn hoofd geen ruimte meer voor experimenteren. Het hoefde allemaal even niet meer zo spannend. Ik leefde het leven op safe.” 

Totdat ze in de zomermaanden de relevantie van de Wilde Boerin voelde terugkomen. Niet alleen vanwege de versoepeling van de maatregelen, maar vooral als gevolg van nieuwe inzichten over het seksleven van haarzelf en van anderen. Ze kwam erachter dat uit onderzoek bleek dat veel meer mensen – net als zijzelf – snoeiden op primaire levensbehoeftes. We gingen ongezonder eten, sliepen minder en hadden minder vaak seks. Sommige mensen verloren zelfs de totale interesse in seks. Mak: “Het bleek dat we in de lockdown meer behoefte hadden aan een goed gesprek, een massage of een warm bad. Ik werd daar een beetje treurig van. Hadden we naast een economische, sociale en culturele crisis ook te maken met een seksuele crisis? Ik schrok van die gedachte, maar besefte direct dat dat voor mij precies zo gold.” 

Het gevoel terugkrijgen

Deze nieuwe inzichten waren voor de Wilde Boerin een wake-up call. Ze wilde voor zichzelf en voor de rest van het land seksualiteit weer aanwakkeren. “Ik voelde de relevantie van de Wilde Boerin terugkomen. Ik heb toen een bevriende pompoenboerin opgebeld en voorgesteld om samen een zintuiglijk ervaringsevenement te organiseren. In augustus hebben we plannen gemaakt en in september organiseerden we voor dertig man de eerste pompoenvoelerij.”

Tijdens de pompoenvoelerij liet Mak deelnemers letterlijk en figuurlijk in aanraking komen met de natuur. Er was een voelworkshop waar mensen met hun ogen dicht pompoenen aanraakten en tot in detail moesten beschrijven wat ze voelden. Er was een pompoenbed, een zintuiglijk pompoendiner en een workshop pompoensploshen, waarbij de deelnemers met hun blote billen (of indien gewenst met kleren aan) in een pompoentaart gingen zitten. Mak: “Voor de coronatijd had ik moeite om voor mijn workshops deelnemers te werven. Nu was het evenement in no time uitverkocht. Het was voor mij de bevestiging dat mensen, net als ikzelf, op zoek waren naar verbinding. Dat ze behoefte hadden aan het contact met de natuur en met elkaar. Dat ze plezier wilden maken, vrij wilden zijn.” 

 

De pompoenvoelerij was voor Mak een nieuw begin van haar werkzaamheden. De ideeën kwamen terug. Naast de organisatie van dergelijke voelerijen is ze nu bezig met het opzetten van foodfantasy tubs. Gevulde baden, midden in de natuur, waar mensen zichzelf kunnen onderdompelen in hun favoriete lustopwekkende foodproduct. “Blijkbaar hebben veel mensen de fantasie om met een bepaald product in bad te gaan. Op mijn lusthof heb ik de mogelijkheid om dat voor ze te faciliteren. Ik weet niet of ik de wereld verbeter met mijn foodfantasy baden, maar hopelijk kan ik een beetje bijdragen aan het (her)ontdekken van het ondeugende in jezelf, en aan het op een luchtige manier bespreekbaar maken van seksualiteit.” 

Over Linette Mak

Linette Mak is opgeleid als gedragswetenschapper, maar voelt zich vooral een foodpionier. Mak adviseert provincies en gemeenten over de samenwerking met lokale boeren. Vanuit haar persoonlijke behoefte om de connectie tussen de natuur en het menselijk lichaam te begrijpen, startte ze de Wilde Boerin, waarmee ze de connectie tussen eten en seks onderzoekt. 

 

Een uitgebreide versie van dit artikel verscheen in het Food Inspiration print magazine editie 9. Klik hier om lid te worden, of een losse editie te bestellen.