"Trends op het gebied van eten en drinken zullen een versnelling gaan nemen."

Christian Oudijk is commercieel directeur bij cateraar Vermaat. We spraken hem over wat het coronavirus betekent voor het bedrijf, voor de medewerkers en voor de toekomst.

Hoe is de situatie bij Vermaat?

"We zitten sinds een week in een andere wereld. Het is een volkomen terecht besluit van de overheid om alle eet- en drinkgelegenheden te sluiten, maar het betekent voor ons dat vanaf vorige week zondag 90 procent van onze locaties gesloten zijn. En de meeste medewerkers zijn thuis. Dat is heel onwerkelijk. We hebben 400 outlets, zo’n 350 daarvan zijn nu dicht. Van bloeien en groeien gingen we in een klap naar een bijna volledige sluiting van het bedrijf."

"Van bloeien en groeien gingen we in een klap naar een vrijwel volledige sluiting van het bedrijf."

Toch zijn er nog een aantal locaties van jullie open, onder andere in de zorg.

"Klopt, het is bijzonder om daar nog aan het werk te kunnen zijn. We proberen waar dat kan ook iets extra’s te doen. Zo hebben we afgelopen week in Medisch Centrum Leeuwarden het personeel verrast met lekkere snacks. En bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch hebben we bloemen uitgedeeld aan de patiënten. En natuurlijk denken we aan de veiligheid van onze mensen. Bij het restaurant voor personeel hebben we bij de afrekenpunten schotten geplaatst, net als in de supermarkt. En we bieden veel meer dan normaal producten in monoverpakkingen aan."

Hoe ga je om met medewerkers die nu thuis zijn?

"We sturen ze vrijwel iedere dag communicatie. Informatie over mentale weerbaarheid en tips over hoe je thuis kunt werken. Maar het is lastig. Onze mensen zijn hospitality dieren en willen iedere dag bezig zijn met andere mensen. Dan is thuis zitten heel moeilijk. We proberen ook positief te blijven. Voor veel mensen is dit een periode van onzekerheid, en die onzekerheid probeer je als bedrijf toch een beetje weg te nemen. We hebben een nummer waar mensen naartoe kunnen bellen als ze vragen hebben, wat voor vragen dan ook. We willen er in deze tijden voor onze mensen zijn waar dat kan. Zo proberen we er straks sterker uit te komen. Maar als we weer open zijn zal er een nieuwe werkelijkheid ontstaan."

"Onze mensen zijn hospitality dieren, dus thuis zitten is lastig voor ze."

Hoe ziet die nieuwe werkelijkheid er dan uit?

"Ik denk wel dat er dingen fundamenteel zullen veranderen. Er zal een enorme behoefte zijn aan sociaal contact. Fysiek contact. Ik ben heel benieuwd hoe mensen straks weer in de horeca gaan samenkomen. Misschien krijgen we wel angst voor grote groepen. En trends die er al waren op het gebied van eten en drinken zullen een versnelling nemen. Circulariteit, vitaliteit, daar hebben we straks nog veel meer behoefte aan."
 

Foto: Archiefbeeld all day restaurant Madame Cyclette in Amsterdam