Bijna een miljard euro haalde hij recent op bij investeerders. Je kijkt er bijna niet meer van op als het gaat om een techbedrijf. Maar foodtruckformule annex ghost kitchen Wonder, geesteskind van de Amerikaanse ondernemer Marc Lore, kan daarbij op sociale media ook nog eens rekenen op jubelende reviews van consumenten.

Wat is Wonder? Zelf schrijft het bedrijf wervend: “Breng meer plezier op je tafel met deze compleet nieuwe thuis-uit-eten ervaring. Geniet van een heerlijk diner, bereid in een mobiel restaurant dat dagelijks aan jouw deur komt….” Bij de laatste investeringsronde stond er in het bidboek te lezen: “Marc Lore verandert fooddelivery en thuisdineren. Wonder combineert het gemak van maaltijdbezorging met de kwaliteit van de beste restaurants.”

APP EN BESTELBUSJES

Wonder ontwikkelt samen met topchefs, onder wie zelfs enkele sterrenkoks, high-end eetconcepten. Het gaat om klinkende Amerikaanse chefsnamen als Bobby Flay, Nancy Silverton en Michael Symon. Op basis van hun exclusieve recepturen en bereidingswijze wordt een maaltijdlijn ontwikkeld. Deze wordt onder een bijpassende merknaam – die past bij bijvoorbeld de Griekse, Oosterse of Italiaans maaltijden, al naar gelang de specialiteit van de topchef – aangeboden. Wonder afficieert zo met ‘restaurantnamen' als Bobby Flay Steak, Chios Taverna en Maydān.

De maaltijden worden on demand van de klant, die via de Wonder-app bestelt en betaalt, vers bereid in lokale keukenhubs. Deze ghost kitchens zijn veelal gesitueerd nabij drukke knooppunten, zoals metrostations. Specialisten regelen de dagelijkse inkoop van verse producten voor de keukens.

De Wonder-bestelbus komt bij de klant thuis voorrijden om de bestelde maaltijd af te leveren. In het Wonder-busje wordt de maaltijd geregenereerd en wordt de allerlaatste hand gelegd aan de bereiding. Vervolgens wordt het diner warm uitgeserveerd, aan de voordeur in papieren tassen. De bestelbusjes worden ‘Wonder Mobile Restaurants’ genoemd, maar dat is misschien iets teveel eer, aangezien alleen de eindbereiding in de Wonder-van plaatsvindt.

Doelgroep van Wonder: ‘drukbezette huishoudens die op zoek zijn naar een alternatief om thuis beter te eten’. Gezien de prijzen, gaat het wel om consumenten met een royale portemonnee.

Wonder bezorgt maaltijden op restaurantniveau aan huis

130.000 HUISHOUDENS

Zelf noemt Lore zijn geesteskind ‘food delivery industry in a box’. Wonder is nu met ruim twintig 'restaurantbusjes' actief in enkele tientallen steden in New Jersey. Naar eigen zeggen maakten al 130.000 huishoudens gebruik van Wonder, dat midden vorig jaar online ging met een eigen platform. Marc Lore wil met het opgehaalde geld snel opschalen naar andere regio’s van de Verenigde Staten.

Feitelijk is Wonder niet veel anders dan dit: de consument bestelt online een maaltijd bij een foodtruck en die komt het brengen. In dit opzicht doet Wonder denken aan Zume. Deze pizzaformule, die in hoge mate leunde op technologie, bezorgde verse pizza’s bij de consument thuis. De pizza werd bereid in robotoventjes op wielen. Terwijl ze via GPS hun weg zochten naar de consument, was de pizza in de maak. Slimme apparatuur zorgde ervoor dat de pizza gereed was voor consumptie op het moment dat de voordeur van de consument werd bereikt. In 2016 reed Zume’s eerste robotoventje. Honderden miljoenen dollars werden bij investeerders opgehaald, maar vier jaar later was het avontuur alweer voorbij.

Ook Wonder komt met zijn branded autobusje voorrijden bij de consument. Hij vervoert alleen geen pizza maar een volwaardig diner op chefsniveau. Bestellingen van honderd euro of hoger, inclusief alcoholische drankjes, zijn geen uitzondering. Het oordeel van menig gebruiker: het eten is zelfs beter dan in betere restaurants.

GROOT ENTHOUSIASME

Want Wonder is nog maar klein, maar kan rekenen op honderden laaiend enthousiaste reacties van gebruikers. Op sociale media steken klanten de loftrompet. “Ik ben een huismoeder die werkt voor een Fortune 500-bedrijf. Wonder is de perfecte oplossing voor mijn gezin. Het stelt mij gerust dat er voor mijn gezin een goede verse maaltijd op tafel staat, zelfs als ik er zelf niet ben,” schrijft een klant. Een ander: “Het is indrukwekkend hoe snel je in je eigen huis zit te eten alsof je in een toprestaurant zit.”

Het zijn maar twee van de vele online reviews, die voor zover bekend niet door Wonder zelf zijn gepost.

MAN VAN MILJARDEN

Dat Wonder zo veel virtuele schouderklopjes krijgt en eenvoudig ettelijke honderden miljoenen ophaalt, zal ongetwijfeld zijn omdat het eten goed is. Maar de naam van oprichter Marc Lore speelt eveneens een grote rol bij de beoordeling. Lore is niet op zijn achterhoofd gevallen. Hij was in 2014 mede-oprichter van webshop Jet.com. De winkel werd voor 3 miljard dollar verkocht aan Walmart.

Daarvoor al verkocht hij voor veel geld Diapers.com (babyproducten) aan Amazon. Wonder.com is naar verluidt nu al 3,5 miljard euro waard. Toch gaat het Lore niet om het geld, zegt hij in een interview. Hij wil de manier waarop wij eten veranderen, aldus Lore.

Trouwens, Lore is ook bezig met een fundraising ter waarde van een slordige 25 tot 400 miljard euro. Voor Telosa, een nieuwe utopische miljoenenstad. Google maar eens…