In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: De Tuinkamer, een restaurant dat gevestigd is in een bijzondere tuin en gerund wordt door Alwin Leemhuis, voormalig chef van tweesterrenrestaurant Librije's Zusje. 

Het concept

In het noordoosten van ons land, verscholen tussen Harderberg en Schuinesloot, ligt een monumentale tuin. Deze ‘Tuinen van Priona’ werden zestig jaar geleden ontworpen als voorbeeld van Dutch Wave, een stroming in de tuinarchitectuur waarin veel met wilde planten wordt gewerkt. De tuin werd begin van deze eeuw aan de vergetelheid ontrukt door eigenaar Gitta Luiten. Acht jaar geleden ontdekte Alwin Leemhuis de bijzondere plek. De chef die restaurant Librije’s Zusje in Zwolle naar twee sterren kookte, besloot dat op deze magische plek zijn toekomst lag. Samen kochten Leemhuis en Luiten een oude kas en plaatsten die over een half afgebroken schuur heen. Die oude schuur werd de open keuken. Restaurant De Tuinkamer was geboren. In de kas is ruimte voor 30 gasten. Je eet en drinkt hier op vrijdag, zaterdag of zondag midden tussen de bomen, bloemen en de planten die je op je bord en in je glas terug vindt.

Het menu

Het vijfgangen menu (€92,-) wisselt elke week. Het menu is afhankelijk van wat de tuin die week te bieden heeft. De gerechten zijn plant-based, wat resulteert in een typisch 80/20 menu. Helemaal vega en vegan is ook mogelijk. Een zesde gang of kaasgang kun je toevoegen. Op zondagmiddag kun je ook kiezen voor vier gangen (€78,-). Er is een bijpassend wijnpairingmenu en een bijpassende alcoholvrije menupairing.

Leemhuis onwerpt zijn gerechten met de rijkdom van de tuin als startpunt. Sommige ingrediënten zijn kakelvers, andere verwerkt hij. Zo gebruikt hij in het zomermenu van 2024 een garum die hij maakte op basis van fermentatie van de rettich van vorig jaar. 

Het gerecht met gefermenteerde rettich

Tip van de redactie

Tip #1: Maak als tussengang een ommetje in de bijzondere tuin en ontdek de bloemen, kruiden, bomen, planten en het onkruid waar de chef en zijn keukenteam botanische dranken van maken. Ook de kruiden die verwerkt worden in de thee komen rechtstreeks uit de tuin. 

Tip #2: Midden in de tuin bevindt zich het oude Theehuis, dat werd omgebouwd tot vakantiehuis met eigen keuken, badkamer en tweepersoons slaapkamer. Een heerlijke plek om na een diner bij De Tuinkamer te blijven overnachten. Het Theehuis is alleen niet beschikbaar in de zomer van 2024, het wordt momenteel verbouwd. 

Zelf bezoeken?

Rondweg 1, Schuinesloot

Het restaurant is op vrijdag en zaterdag geopend voor diner en zonder voor lunch.

---

Benieuw naar meer cool concepts? Check hier het concept van vorige week: bubble tea concept Laïzé in Parijs »