Wat gebeurt er in de wereld van eten, drinken en chefs? Welke toekomstplannen bekokstoven de sterrenchefs en hoe verdienen horeca-iconen hun brood? Je leest het in de rubriek Menu van de Dag.

Duurzame chef Norbert Niederkofler stopt bij St. Hubertus***

Chef Norbert Niederkofler stopt na 29 jaar als executive chef bij driesterrenrestaurant St. Hubertus in Hotel Rosa Alpina in de Italiaanse Dolomieten. Dat kondigde hij op 28 maart aan. De chef staat bekend om toewijding aan de cultuur en de keuken van Zuid-Tirol. Niederkofler was de eerste duurzame chef die werd onderscheiden met drie sterren van Michelin. Daarnaast kreeg hij met St. Hubertus*** ook een groene ster.

Al eerder werd aangekondigd dat het restaurant eind maart de deuren tijdelijk zou sluiten vanwege een grote renovatie in het hotel waarin het restaurant is gevestigd. Tijdens de heropening zou ook het concept van het restaurant een andere vorm krijgen. Dat Niederkofler stopt als executive chef bij St. Hubertus was nog niet eerder bekend. Overigens betekent zijn bericht niet dat hij met pensioen zal gaan. De chef zal zich de komende jaren focussen op zijn andere restaurant AlpINN food space en zijn brede gastronomische onderzoeksproject: 'Cook the Mountain'. Daarin gaat hij op zoek naar de sociale en culturele factoren die berggemeenschappen met elkaar verbinden. Ook blijft hij jonge chefs coachen. Niederkofler: “Ik laat mijn team graag meer naar voren treden, zodat ik achter de schermen een mentor kan zijn. Ik zal ze altijd blijven pushen om onze filosofie uit te dragen, maar ik vind het belangrijk om ze een podium te geven waarop ze kunnen schitteren." 

Lees hier meer over deze duurzame chef en zijn Cook The Mountain-filosofie »

Nieuwe namen in de Michelingids 

Iedere maand neemt Michelin nieuwe namen op in hun gids, in aanloop naar de uitreiking van de befaamde sterren en groene sterren. De maand waren maar liefst tien nieuwe restaurants aan de beurt. 

  • Restaurant Barres in Middelburg. De gids roemt de keuken vanwege "het gedetailleerde samenspel van lokaal lekkers – Zeeuwse schelpdieren bijvoorbeeld – met invloeden uit alle windstreken.” 

  • Bar Senang in Zwolle. Van Jonnie en Thérèse Boer. Gasten kunnen er terecht voor Oriëntaalse snacks en tal van rijstgerechten. Het stel liet zich voor hun nieuwe casual concept inspireren door de reizen die ze de afgelopen 20 jaar door verschillende Aziatische landen maakten, samen met hun kinderen. 

  • Bistrot Regent uit Nijmegen. Michelin: “Een etentje in deze tijdloze bistro staat gelijk aan een tripje naar Frankrijk. Zowel de uitstekende wijnkaart als de traditionele bereidingen stoelen op het beste van wat het land te bieden heeft.”

  • Broederenklooster in Zutphen. Chef Niels van Dooijeweert bereidt er klassiek Franse gerechten met moderne technieken.

  • Restaurant De Voorburcht in Hattem. Michelin: “Bekende producten als zeebaars en grain fed bavette worden verwikkeld in creatieve gerechten die punch hebben.”

  • Foer in Amsterdam. Bij dit restaurant ligt de focus op groenten en kruiden, eventueel aangevuld met een vis- of vleesgerecht. “Steven Broere slaagt erin groenten te versterken met inventieve associaties en technieken.” 

  • Green op de Amsterdamse Zuidas. Michelin: “Plant-based creaties ontvouwen de power van de natuur, en worden slechts hier en daar bijgestaan door vis of vlees. Fris, origineel en met verrassende contrasten.” Lees hier meer over de duurzame visie van restaurant Green van Peter Lute »

  • Restaurant Hemel & Aarde in Utrecht. “Chef René van der Weijden benadrukt de diversiteit van al het lekkers dat de aarde te bieden heeft met levendigheid, creativiteit en de nodige durf.” Lees hier meer over Hemel & Aarde en chef René van der Weijden »

  • IJssel Restaurant in Deventer. Het restaurant bevindt zich in het Pillows Hotel gelegen aan de rivier de IJsel. Op het bord zijn het voornamelijk Nederlandse producten die de show stelen, met een nadruk op de korte keten, aldus Michelin.

  • Gris Sec Restaurant & Winebar in Zierikzee. Michelin: "Op het bord laat de chef zijn creativiteit spreken. Of het nu met de hand versneden steak tartaar is die wordt opgemaakt met een fijne olie, mayo en een poeder van eekhoorntjesbrood, of zeeduivel met een stoof van ossenstaart, de subtiele Aziatische pittigheid van sambal en een schuimende vissaus.”

30-jarig jubileum voor De Lindenhof**

Restaurant De Lindenhof** in Giethoorn bestaat 30 jaar. In de afgelopen drie decennia zorgde het stel, chef Martin Kruithof en gastvrouw-sommelier Marjan de Jonge, ervoor dat het restaurant steeds meer een eigen karakter kreeg. Voorbeelden zijn de moestuin die werd aangelegd en inmiddels de belangrijkste vers leverancier is voor de keuken, de Engelse tuin met kunstzinnig karakter en de aanbouw van de lodges en de Chef's Cottage.

"We zijn dankbaar dat we een unieke plek hebben kunnen creëren waar onze gast maar ook wijzelf, dagelijks van kunnen genieten,” aldus De Jonge in een persbericht. Kruithof vult aan: "Een gast komt hier om op te laden in comfort, luxe en de iconische, natuurrijke omgeving. Én om zich gastronomisch te laten verrijken en dat verzorgen wij met veel passie en toewijding. Elke dag weer.” De Lindenhof viert het jubileum met een gastronomische verrassingslunch bestaande uit verschillende signatuurgerechten van de afgelopen 30 jaar.