De markt voor vleesvervangers groeit dankzij corona in een rap tempo door, blijkt ook uit grote investeringen.

De afgelopen jaren zagen we een gestage opkomst van nieuwe, vaak high tech alternatieven voor de eiwitten die we uit vlees halen. De vleesvervangers veroverden langzaam maar zeker de wereld. En toen kwam corona. Maar waar deze crisis de voedingsindustrie vooral ellende brengt, lijkt de markt voor vleesvervangers onbevangen door te groeien. Sterker nog, de vraag groeit als spreekwoordelijke kool.


Op de foto: Impossible Foods is met de Impossible Burger één van de voorlopers op het gebied van alternatieve eiwitten. Deze week werd bekend dat de Impossible Burgers nu ook in de schappen van Walmart, de grootste retailer ter wereld, te vinden zijn. Credits: Impossible Foods


Bijna een miljard aan investeringen

Waar de economische cijfers die in deze tijd uitkomen vooral schrikbarend zijn, blijkt uit een rapport van investeerdersnetwerk FAIRR dat bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van alternatieve eiwitten in het afgelopen half jaar gezamenlijk bijna een miljard dollar aan investeringen hebben binnengehengeld. In heel 2019, zonder coronacrisis, kwamen de gezamenlijke investeringen uit op 457 miljoen dollar. Bijna een verdubbeling in de helft van de tijd, hoe zit dat?

Consumenten wereldwijd denken opnieuw na over hoe en wat ze willen eten

Groeiende vraag en meer vraagtekens

“Consumenten wereldwijd denken opnieuw na over hoe en wat ze willen eten temidden van grote verstoringen in de keten, en zijn bezorgd over de link tussen vleesproductie en virussen.” Aldus het FAIRR rapport. Vooral in Azië, waar naast het coronavirus de varkensgriep de veestapel heeft aangetast en de prijzen van varkensvlees enorm heeft doen stijgen, groeit de populariteit van plantaardige vleesvervangers. Het rapport stelt ook dat corona slechts één van de verklaringen voor deze groei is. Bij de consument groeit het bewustzijn van de misstanden in het industriële voedselsysteem al jaren, evenals het verlangen naar een gezondere eet- en leefstijl. Ook worden alternatieve eiwitten steeds goedkoper om te produceren dankzij technologische ontwikkeling en opschaling.

Waar zit de groei?

De groei van vleesvervangers zit vooral in de thuismarkt en de retail, en niet in de foodservice. Ook dit is grotendeels te wijten aan de gevolgen van corona, dat de wereldwijde foodservice lamgelegd heeft. In de halfjaarcijfers van grootmacht Nestlé komt naar voren dat de verkoop van hun Garden Gourmet en Sweet Earth lijnen van vleesvervangers het afgelopen half jaar met 40 procent gestegen zijn. Als je daarbij optelt dat Nestlé de Europese Garden Gourmet lijn uit de schappen heeft gehaald in de Britse markt zijn die resultaten veelzeggend.

Kleine stapjes

Ondanks deze explosieve groei blijven we het over een druppel op de gloeiende plaat hebben. De markt voor alternatieve eiwitten is slechts 1 procent van de totale wereldwijde vleesmarkt. Geschat wordt wel dat het de komende jaren sterk doorgroeit. Optimistische voorspellingen zeggen dat in 2060 meer dan de helft van de markt zal bestaan uit plantaardige alternatieven voor dierlijke eiwitten.