We leven in een tijd van uitersten. Dat zie je in de horeca ook heel duidelijk. Tegenover veganistische restaurants vind je zaken met enorme lappen gegrild vlees. Het aantal formules met kernproducten zonder toegevoegde suikers, zoals ijs, groeit. Maar daarnaast is zoete overdaad evenzeer in opmars. Cheat meals en deep fried candybars zijn de nieuwe guilty pleasures. 

Cheat meals

Online kun je de term cheat meal volop vinden op platforms, die vooral vrouwen en sportief ingestelde types als doelgroep hebben. Haal je ‘cheat meal’ door Google’s vertaalmachine, dan krijg je als resultaat ‘dieet-ondermijnende maaltijd’. Zullen we de cheat meal in kortweg Nederlands een overdaadgerecht noemen?

Het zoete concept Belicio grossiert in cheat meals. Hier stel je je eigen cheat meal samen door te kiezen voor een crêpe of bubble waffle. Deze versier je met onder andere schepijs, cookie dough, toppings en huisgemaakte sauzen zoals Kinderbueno-pasta. Belicio heeft vestigingen in onder andere Rotterdam, Dordrecht, Leidschendam en Breda. Je kunt er ook een cheat day-arrangement boeken, een soort high tea met onder andere poffertjes, gebak, wafels, freak shakes, donuts en ijs. 

Deep fried candybars

Bring-your-own is een concept op zich. In Australië is het doodnormaal dat je als gast je eigen wijn meeneemt naar een restaurant. In Amsterdam kun je binnenkort bij fish & chipszaak The Chippy terecht met je eigen favoriete candybar. De bar frituurt ze voor je. “Bring your own candybar to The Chippy and we will batter and fry it for you”, laat Justin Brown, bedenker van The Chippy, online weten. Brown werkte in tophotels en sterrenrestaurants en publiceerde kookboeken, en start nu met de verkoop van fish & chips en zijn eigen lijn gestoomde broodjes.

In Engeland is het batteren en frituren van candybars al meer dan tien jaar een trend op zich: in iedere (middel)grote stad vind je wel een zaakje met deep fried candybars. Vanaf november dus ook in onze hoofdstad.