"Spiritueel gezien is dit een uitgelezen mogelijkheid om tot andere inzichten te komen."

Charles van Goch is de oprichter en Chief Empowering Officer van Mise en Place. Het uitzendbedrijf voor horecamedewerkers heeft 60 kantoren in vier Europese landen. Van Goch staat bekend als een van de grootste netwerkers in de horeca. Wij spraken hem over de impact van de corona-crisis op zijn bedrijf.

Hoe gaat het met je?

"Ik ben gezond. Dat is belangrijkste. En verder ben ik weer lekker aan het ondernemen, net als in 1994 toen ik met Mise en Place begon. Ik hol van de ene crisis-meeting naar de andere, zit met specialisten aan tafel om te praten over hoe we hieruit moeten komen. Er komt helemaal geen euro meer binnen. Geen partycateraar of hotel betaalt de rekening meer. Van 6 a 7 miljoen per maand aan inkomsten naar helemaal niets. Ja, en als je dan toch je 300 medewerkers wil betalen, dan moeten alle reserves worden aangesproken. Daar heb je al die meetings voor, om dat te regelen. En ook over de betalingen van belastingen die uitgesteld moeten worden."

"Van 6 a 7 miljoen euro inkomsten per maand naar helemaal niets."

Welke gevolgen heeft dat voor je business?

"De overheid moet over de brug komen. Als de overheid niet voor 1 april met financiële hulp komt gaan er heel veel bedrijven omvallen. Maar ik zie het positief in. Het duurt een paar maanden en dan kunnen we verder. Op een andere manier misschien, maar we kunnen verder. We gaan zo lang mogelijk zorgen voor onze mensen, het is niet goed om nu voor jezelf bezig te zijn. Maar ik denk ook: heb ik nog wel 60 kantoren nodig in de toekomst? Moeten we de dienstverlening niet via een app gaan organiseren? Vorig jaar voelde ik al in de lucht hangen dat er een disruptie aan zat te komen: we zijn toen al begonnen met afschalen. En nu gebeurt dit. Het is voor mij een boeiende tijd om te ondernemen."

Je bent ook spiritueel. Hoe kijk je vanuit die invalshoek naar wat er nu gebeurt?

"We gaan een andere fase in. We maken de transitie naar een hoger trillingsniveau. Het ego gaat oplossen, we gaan veel meer naar saamhorigheid toe. Macht, geld, carrière: het wordt allemaal veel minder belangrijk. We moeten nu leren berusten, we moeten inzien dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Het coronavirus is een hele grote resetknop. Laten we maar even een pauze nemen. Spiritueel gezien is dit een uitgelezen mogelijkheid om tot andere inzichten te komen."

"Het ego gaat oplossen, we gaan veel meer naar saamhorigheid toe."

Wat ga je de komende weken doen?

"We zijn druk bezig met acties. We hebben onze jobpers al aangeboden bij Cool Blue, Picnic, Albert Heijn, Jumbo, bij tuinders. Ik krijg net een verzoek binnen van de directie van Copaco met de vraag of we geen 60 jopbers hebben voor hun distributiecentrum van ict-apparatuur. Ik heb tal van activiteiten stopgezet. We gaan filmpjes maken voor onze medewerkers en klanten met de vraag: zijn we fit for the future? We gaan maaltijden bezorgen bij oudere en kwetsbare mensen. En ik ga het nieuws minder volgen: al die statistieken van hoeveel mensen nu weer besmet zijn. De medemensen hebben je nodig, richt je nu daarop. En als het zomer wordt, en de hele toestand voorbij is, gaan we met de hele horeca en de zorg een ongelooflijk feest organiseren."