In Nuth, een klein dorpje in Limburg, wordt culinaire kunst bedreven van het hoogste niveau. Thaise culinaire kunst. Eigenaresse Pattama Simons bereidt en serveert in haar restaurant Reua Thai Thaise gerechten volgens de klassieke wijze en met een ongekend oog voor detail.  

"De keuken in Thailand is enorm veranderd door het massatoerisme. Voor toeristen moet alles snel, snel. Maar zo werkt de traditionele Thaise keuken niet. Die draait om aandacht en balans." Het team van Pattama bereidt de gerechten dan ook met een boeddhistische kleinheid die groots is in rust en souplesse, zoals we die tegenwoordig in Europa alleen maar uit de - eveneens boeddhistische - yoga kennen. 

Lokaal Limburgs en typisch Thais

Terwijl de Limburgse trekkers langs het restaurantje rijden creëert Pattama met haar team dagelijks het ene na het andere authentieke Thaise gerecht. Van haar vader, die kok was, leerde ze de liefde voor koken. Hij bracht haar het respect bij voor de ingrediënten waarmee je als chef werkt. "Een schilder heeft zijn kwasten, een kok heeft zijn ingrediënten, het is het materiaal dat de kwaliteit van het eindresultaat bepaalt." Van een Thaise topchef leerde Pattama koken volgens de traditionele Thaise recepturen. 

Verse groenten en kruiden kweekt de chef zelf in haar eigen tuin, gelegen op een kilometer afstand van het restaurant. Andere ingrediënten zijn afkomstig uit Thailand, waar ze ieder jaar haar leveranciers bezoekt. En waar ze telkens nog op zoek gaat naar originele Thaise producten die ze kan toevoegen aan het brede scala aan ingrediënten dat ze gebruikt in haar keuken in Nuth.

Hoe komt een Thai in Nuth?

Door de liefde. Op vakantie in Nederland ontmoette ze Dave, een geboren en getogen Nuthenaar. Dave is inmiddels haar man, en compagnon. "Maar hij is in de keuken slechts mijn assistent", lacht Pattama. 

Benieuwd naar de traditionele Thaise recepten die Pattama gebruikt in haar keuken? Ze deelt ze graag met chefs die geïnteresseerd zijn. Maar wel op de originele Thaise manier: door samen te koken. 


Dit artikel verscheen eerder in het digitale Food Inspiration magazine van augustus 2020 dat in het teken staat van Diversiteit in de keuken. Lees het magazine hier.