Deze maand openden in Den Bosch drie nieuwe horecagelegenheden de deuren. The Happiness Café, Fret en Foodmarkt De FAM. Opvallend is dat deze concepten allemaal anders zijn dan andere horecazaken in de stad. Toch voldoen ze volgens kenners aan de 5 voorwaarden voor succes in de Bossche horeca. 

Den Bosch is vanuit de historie een bourgondische stad. Het oude stadscentrum straalt tijdloosheid uit, iets wat je er ook terugziet in de horeca. Jeroen Veldkamp runt er een van de locaties van koffieketen Coffeelab. Veldkamp: “De stad kan profiteren van al het moois dat ze te bieden heeft. De andere kant van die medaille is dat Den Bosch nooit heeft hoeven ‘werken’ om zichzelf op de kaart te zetten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Eindhoven, dat in de oorlog gebombardeerd is en daarna moest knokken om zichzelf opnieuw vorm te geven.” Die knokkers-mentaliteit vertaalt zich in Eindhoven ook in het horecalandschap. Er starten veel innovatieve ondernemers met vernieuwende concepten. De horeca in Den Bosch is daarmee vergeleken wat traditioneler. De meeste gasten zijn er niet zozeer op zoek naar ‘the new next thing’. Toch ontstaan er de laatste tijd in het Bossche horecalandschap meer en meer nieuwe initiatieven. Waaronder deze drie zaken die deze maand de deuren openden en 'anders zijn dan anders'. 

The Happiness Café

Bosschenaar Linsey van Oers runt al enige jaren het succesvolle The Happiness Café in Eindhoven. Toen YB eerder dit jaar in Den Bosch de deuren sloot, zag zij haar kans. Ze sprong in het gat en opende begin augustus een tweede vestiging van haar concept, in haar eigen woonplaats. ‘The good food cafe’, staat in plakletters op het raam. Zelfs op een dinsdagochtend zit het er bomvol. En dat terwijl Van Oers nog amper ruchtbaarheid gaf aan de opening. Ze wilde ‘rustig’ opstarten en daarna pas promotie gaan voeren. Dat lijkt niet meer nodig, want in de eerste weken zit de zaak van opening tot sluit vol met gasten die komen voor een gezond ontbijt, een healthy lunch of brunch of een kop koffie met zoetigheid uit de happiness bakery. Het assortiment is huisgemaakt en voor een groot deel vegan, suikervrij, lactosevrij, glutenvrij en biologisch.

Breakfast bowl, The Happiness Café

Een meisje van een jaar of 25 vraagt of de cappuccino standaard met havermelk geserveerd wordt. “Niet standaard”, is het antwoord. “De standaard is met biologisch espressobonen en biologische koemelk, maar als je wilt passen we dat aan naar havermelk." Twee vrouwen van een jaar of 40 vragen of de vega avo & egg toast ook geserveerd kan worden zonder egg, zodat het gerecht vegan is. Geen probleem, aldus de dame in de bediening. Blijkbaar is er behoefte aan een dergelijke healthy zaak in Den Bosch. In ieder geval onder een bepaalde doelgroep: de bezoekers zijn voor 90% vrouw en gemiddeld tussen de 20 en 40 jaar.

Den Bosch loopt niet over van de healthy foodconcepten. Onlangs nog sloot The Shift er de deuren, na nog geen jaar open te zijn geweest. Het concept richtte zich met een 100% plant-based aanbod op de bewuste eter. Maar die doelgroep bleek voor hen in de stad niet groot genoeg. Toch lijkt de healthy formule van Van Oers wel aan te slaan. Volgens Veldkamp komt dat onder andere "doordat Bosschenaren van Bosschenaren houden". Ze zijn niet zo gek op invloeden en concepten van buitenaf. Grote horecaketens zijn in de stad relatief ondervertegenwoordigd. Maar een Bossche dame als Van Oers, die gunnen Bosschenaren de omzet, zo lijkt het. De eigenaren van The Shift waren niet woonachtig in Den Bosch. 

Sleutel tot succes

Ook volgens Roland van Balen is het ons-kent-ons-gevoel in Den Bosch groot. Van Balen kent het horecalandschap in de stad goed. Naast restaurant De Garage runt hij er deliveryconcept Oven Aan, Kom Eraan. En een paar weken geleden draaide hij vanuit zijn creatieve bureau De Spijsbereiders nog een pop-up restaurant bovenop de Sint-Jan. Toen hij samen met zijn Bossche compagnon in de coronatijd bezorgconcept Oven Aan, Kom Eraan oprichtte, merkte hij een overweldigende sympathie van zijn stadsgenoten. Ze hielpen hem de coronatijd door. En toen De Garage na de lockdowns de deuren weer opende, kwamen ook daar de Bossche gasten massaal terug. Een bekend horecagezicht biedt in deze stad aanzienlijke voordelen, zo ervaart hij. Het is volgens hem dan ook een van de vijf voorwaarden voor succes in de Bossche horeca.

5 voorwaarden voor succes in de Bossche horeca, aldus Roland van Balen:

1. Bekendheid. Als de zaak wordt opgezet door iemand met een bewezen staat van dienst of door een bekende in de stad, heeft dit aanzienlijke voordelen. Bosschenaren gunnen mede-Bosschenaren een kans.

2. Terras. Een terras is essentieel. Het maakt je zaak toegankelijk en is aantrekkelijk voor de vele dagjesmensen in de stad.

3. Identiteit. De zaak moet een duidelijke identiteit hebben, het liefst met een herkenbaar gezicht voor de gasten en een vast en bekwaam team.

4. Balans. Het draait in het totale horeca-aanbod om een goede balans tussen differentiatie en inclusiviteit. Je wilt je als ondernemer onderscheiden van de markt, maar in Den Bosch lijkt weinig ruimte voor een te smalle niche. Het is geen wereldstad dus de doelgroep is daarvoor te klein.

5. Authenticiteit. Het mag in deze stad niet te geforceerd of te gestileerd zijn. Overmatige uitgaven aan luxe interieurs hebben hier geen effect.

Succes voor The Happiness

The Happiness Café is met de healthy menukaart dan misschien een beetje vreemde eend in de bijt als je het vergelijkt met andere horecazaken in Den Bosch, maar de zaak voldoet wel aan deze vijf voorwaarden. Opgericht door een Bosschenaar. De zaak heeft een groot terras. Van Oers is een herkenbaar gezicht en het team is zeer bekwaam vanwege de jarenlange ervaring in de zaak in Eindhoven. De differentiatie zit hem in het gezonde aanbod, maar tegelijkertijd staat genieten hier centraal. Over het interieur is nagedacht, de rieten stoeltjes binnen en terrasstoelen buiten zitten prima, maar zijn absoluut niet luxueus.

Fret

Een andere nieuwkomer in Den Bosch is Fret. De zaak opende begin augustus. Het aanbod is volledig plantaardig. Maar dat zie je niet af aan het interieur, de signing of de menukaart. Waar veel vegan concepten een groene huisstijl hebben, kiest Fret voor rode belettering. Op het terras siert een grote regenboogparasol van Vedett. Daarmee lijkt Fret op een reguliere eetbar, zoals Bosschenaren de combinatie tussen een café en een restaurant graag noemen.

Leg je Fret langs de Bossche succesladder van Van Balen, dan lijkt ook dit concept een grote slagingskans te hebben. Fret wordt gerund door Cynthia Jongenelis, voormalig medewerker van Eetbar DIT, een populaire zaak van een bekend Bosch horecakoppel. Jongenelis werkt al sinds haar 16e in de Bossche horeca en is daardoor voor velen een bekend gezicht. Ze profiteert dus van aandacht, waardering en steun van haar stadsgenoten. Daarnaast heeft Fret een terras en is het aanbod vernieuwend – want vegan – maar niet te geforceerd. Het interieur is simpel, maar ook comfortabel.

Lees meer over Fret in onze wekelijkse rubriek Cool Concept »

Fret

Foodmarkt De FAM

Eind juli opende in Den Bosch nog een vernieuwende horecazaak: Foodmarkt De FAM. Veel Nederlandse steden hebben zo'n foodmarkt, ook wel foodhall genoemd, maar Den Bosch had die nog niet. Je vindt hier een variatie van verschillende wereldkeukens. Van kebab tot hamburgers, van oesters tot Mexicaans. Er is plek voor 225 gasten. Ondernemer Stephanie Schulte is tevens de eigenaar van de naastgelegen café’s Carras en Bistro Bon. Ze weet daardoor dat een horecazaak in deze stad vooral kans van slagen heeft als de lokale bevolking het concept omarmt, het liefst al voor de opening. Daarom betrok ze haar mede-stadsbewoners bij het idee voor haar foodmarkt, door ze te vragen mee te investeren in dit ‘vernieuwende’ concept. Dat deed de buurt massaal. Via crowdfunding haalde ze ruim €500.000,- startkapitaal op. Alle mede-investeerders werden uitgenodigd voor het openingsweekend.

Schulte weet maar al te goed dat het in een stad als Den Bosch belangrijk is om in te spelen op de wensen, behoeften en gebruiken van de inwoners. Carnaval vieren is er zo’n lokaal gebruik. Daarom ontwikkelde ze voor haar Bossche investeerders een carnavalsembleem. Een initiatief dat veel sympathie opriep bij de Bosschenaren. Het ontwerpen van zo'n eigen embleem is overigens iets dat veel andere horecaondernemers in de stad ook doen.

Het loopt nog geen storm, sinds de opening van Foodmarkt De FAM. Wellicht heeft dat te maken met de zon die na weken vol regen eindelijk weer schijnt. Mensen trekken massaal naar het terras. En het terras van De FAM is maar klein. Toch heeft ook de foodmarkt met bekendheid onder de stadsgenoten en de ruime horeca-ervaring van Schulte alle kaarten voor succes in handen voor de wintermaanden. Tijdens carnaval in februari kan het hier zomaar heel erg druk worden.

Openingsweekend Foodmarkt De FAM