Het aantal dagzaken en restaurants die vallen onder een restaurantgroep, groeit sterk. Food Inspiration zet een reeks bekende en snelgroeiende horecagroepen met restaurants in eigen beheer op een rij. 

Restaurant Company Europe (RCE), ruim 75 horecazaken

De restaurantgroepen Loetje en Debuut gingen in 2020 samen verder onder de naam Restaurant Company Europe (RCE). Met die samensmelting werd RCE in een klap de grootste horecagroep van Nederland. Onder de groep vallen bekende horecaconcepten als Loetje, Happy Italy en Beers & Barrels. RCE heeft horecazaken in heel Nederland. Sandra van Halderen is de CEO. Het bedrijf heeft de ambitie om de merken Happy Italy en Loetje op grote schaal uit te breiden naar zo’n 100 restaurants, met ook nieuwe locaties in België en Duitsland.

Meyer Horeca Groep, meer dan 50 horecazaken

Laurens Meyer van Meyer Horeca Groep wordt ook wel omschreven als Nederlands grootste cafébaas. Maar naast cafés heeft hij ook restaurants en diverse fastfoodzaken – waaronder een aantal Burger Kings – en hotellocaties in zijn portfolio. Meyer Horeca Groep is een onderneming die zich al meer dan 35 jaar bezighoudt met horecabedrijven en vastgoed door heel Nederland. Door het zelf ontwikkelen van nieuwe horecaformules is Meyer Horeca Groep, met meer dan 2.500 medewerkers, uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in de horeca.

Ramzy Group, 35 horecazaken

De Amsterdamse horeca- en vastgoedondernemer Ramez Ramzy komt uit een horecafamilie. Al meer dan dertig jaar wordt door de familie gebouwd aan een imperium met meerdere horecazaken en vastgoedinvesteringen. Inmiddels bestaat de Ramzy Group uit 35 bars, restaurants en hotels. Onder de horecagroep, in 1993 door Ramzy senior gestart met een snackbar, vallen onder andere boetiekhotel Royal Amsterdam en restaurants als Pasta Pasta, Guadalupe, Burrata, The Big Apple, Madre Maria, Downtown Grill en La Madonna. Het nieuwste project van de Ramzy Group is skylounge VENTUNO, gevestigd op de 21e verdieping van het Ruby Emma Hotel in Amsterdam. De Amsterdamse horecagroep kocht in 2023 ook het Jordaanse biercafé De Zotte en proeflokaal annex kloosterbrouwerij De Bekeerde Suster. Ramzy Group zet in op een brede Amsterdamse horeca-portefeuille waarin alle segmenten vertegenwoordigd worden. 

3WO Horeca Groep, meer dan 30 horecazaken

3WO Horeca Groep staat voor de Drie Wijzen uit Oost en heeft dertig goedlopende horecazaken in voornamelijk Amsterdam. De eigenaren zijn Riad Farhat, Jason Berg en Piet van der Graaf. In januari 2008 opende het drietal de eerste zaak in Amsterdam-Oost, Café Maxwell op het Beukenplein. Inmiddels is de groep 30 zaken verder. “De kracht van onze organisatie is dat we mensen uit de buurt écht met elkaar verbinden.” 3WO omschrijft de horecazaken in de groep als tijdloos en toegankelijk. “We maken ons hard voor diversiteit, inclusie en verbinding. Je kunt zeggen dat we kleur geven aan de stad.” Vorig jaar zette 3WO Horeca Groep de eerste stap buiten Amsterdam met Le French Café in Utrecht en voormalig Koetshuis De Burcht in Leiden. 

RB Horeca, meer dan 25 horecazaken

RB Horeca van Roberto Barsoum is gevestigd in Amsterdam. De horecagroep heeft restaurants, bars, nachtclubs en ho(s)tels is de portefeuille zitten. Onder RB Horeca vallen onder meer de zaken: Lolo, Fiona, The Chupitos Club, De Nachtwacht en THIS Ho(s)tel. 

Khalid Oubaha Company, meer dan 15 horecazaken 

Op zijn 25e kreeg Khalid Oubaha van de Groningse horecatycoon Sjoerd Kooistra, de kans om de Nijmeegse vestiging van De Drie Gezusters te pachten. Vandaag de dag telt de portefeuille van Oubaha zaken in Arnhem, Nijmegen en Enschede. Diverse restaurants, maar met name feestcafés, studentenkroegen, clubs en evenementen. Als student bedrijfskunde verdiende Oubaha geld bij met een bijbaan in de horeca. Dat vond hij zo leuk, dat hij de branche nooit meer verliet en al snel na zijn studie zijn eerste zaak opende. 

The Entourage Group, meer dan 15 horecazaken

The Entourage Group van ondernemer Yossi Eliyahoo  begon in 2008 in Amsterdam met de lancering van MOMO Restaurant, Bar & Lounge, een Aziatisch-fusion restaurant. Het succesverhaal ging verder met de oprichting IZAKAYA Asian Kitchen & Bar, MR PORTER, THE DUCHESS, Do Not Disturb, THE BUTCHER, THE BUTCHER Social Club, THE BUTCHER On Wheels, SHIRKHAN, Toni Loco en ROLADIN Bakery & Café. Sinds 2016 heeft The Entourage Group verschillende locaties in heel Europa gelanceerd, van Berlijn en München tot Ibiza en Barcelona. 

Brothers Horeca Groep, meer dan 14 horecazaken

Met de oprichting van uitgaanscentrum Brothers in Bunnik in februari 1997, startte het avontuur van deze horecagroep in het nachtleven. Inmiddels is het familiebedrijf van Marco en Rob Peek uitgegroeid tot een succesvolle horecagroep met zaken in en rondom Utrecht. Brothers Horeca Groep heeft van oudsher de focus op de exploitatie van horecabedrijven in de omgeving van Utrecht. Maar de laatste jaren krijgen ze ook voet aan de grond buiten deze regio. In 2019 werd van burgerbar ‘Meneer Smakers’ een vestiging geopend in Arnhem. In de zomer van 2020 werd in die stad ook een JEU de boulesbar geopend. Sinds het voorjaar van 2021 verzorgt de groep ook de horeca op het Fort bij Vechten te Bunnik.

The Feast Family, 13 horecazaken

The Feast Family is het bedrijf achter The Streetfood Club in Breda en de Utrechtse The Streetfood Club, Rum Club, Vegitalian, Ruby Rose, WT Urban Kitchen, Carmel Market en Botania. Het gaat om in totaal dertien bedrijven met vijftien actieve eigenaren, met zes sleutelfiguren. Wichert van Rijn en Sippien Baarsma zijn eigenaar van álle zaken, maar elke zaak heeft ook nog andere compagnons. Zo is Wes Schreutelkamp bijvoorbeeld betrokken bij The Rum Club, The Streetfood Club en Carmel Market. En Menno van der Pol alleen mede-eigenaar bij Fico en WT Urban Kitchen. 

Hell’s Kitchen Horeca Groep, 13 horecazaken

Hell’s Kitchen Horeca Groep van Herman Hell is een horecabedrijf dat bestaat uit dertien restaurants, clubs en cafés in regio Rotterdam. De groep werd in 2001 door Hell opgericht. De dertien zaken die onder de vlag van HKHG vallen zijn: NRC, Café van Zanten, Het Hart, Het Wapen, Sijf, Zalmhuis, Wester, Paviljoen, Ayla Loos, SUGO, The Grit, Grace en Restaurant Bellevue.

Lees ook: Herman Hell biedt medewerkers gratis knipbeurt en schoonmaker aan huis »

Het Horeca Kantoor, 12 horecazaken

De familie Eendracht van Het Horeca Kantoor (HHK) begon in Abcoude met restaurant De Eendracht, maar heeft nu ook ‘De Eendracht-locaties’ in Weesp, Alkmaar, Enkhuizen, Hilversum, Blaricum en Baarn. Daarnaast vallen onder de groep ook Club Cabo in Zandvoort, twee Bar Boon espressobars- in Utrecht en Amsterdam -  restaurant BARTACK in Amsterdam-West en Ox & Bucks, te vinden in het zakelijke district van het WTC Amsterdam.  Voor komend jaar staat de opening van nog een aantal De Eendracht-locaties gepland.

The Young Horeca Group, meer dan 11 horecaconcepten

The Young Horeca Group is al meer dan 40 jaar succesvol actief in het exploiteren van horecabedrijven in grote delen van het land. The Young Horeca Group (TYHG) is de overkoepelende naam voor de horecabedrijven en concepten die bij een breed publiek beter bekend staan als; Tres Tapasbar & Winebar, met vestigingen in Aalst, Barneveld en Amersfoort, maar ook TIGA streetfood & cocktails in Veenendaal en Tiel. En restaurant 3 Zussen met vestigingen in Meteren en Rhenen.

TEDS, 11 horecazaken

TEDS, een horecagroep met elf Teds-locaties waar je curly fries in de ochtend kan bestellen en french toast in de middag. In 2015 opende de eerste locatie van oprichter Sanne Huisman in Amsterdam. Een jaar later volgde de eerste locatie in Utrecht en in 2018 volgde Den Haag. TEDS All Day Brunch startte vanuit de 'frustratie' dat veel horeca in Nederland nog in hokjes denkt: tot 11.00 uur ontbijt, van 12.00-14.00 lunch en na 17.00 uur de dinerfunctie. "De gast is echter veranderd. Iedereen leeft op zijn eigen manier en stemt hier het consumptiepatroon op af", zegt Huisman.

UHM Group, 10 horecazaken

UMH Group is onder andere bekend van het label George. Op het moment bestaat de UMH Group uit 10 restaurants, in Amsterdam en Laren. “We serveren iconische gerechten en tijdloze klassiekers met Parijs, New York en Amsterdam in gedachten. Elke zaak heeft een eigen karakter, maar we creëren toch overal herkenbaarheid.” Onder de UHM Group vallen Le Grand George, Café George, George W.P.A., George L.A., Georgette, Le Petit George, George Marina, Bistro G.P. by George, Herengracht en d’Vijff Vlieghen.

Rebel Horeca Groep, 9 horecazaken

Rebel Horeca Groep werd in oktober 2016 opgericht door ondernemers Singha Witteman en Bas Bloemink. Rebel Horeca Groep heeft zaken op verschillende locaties in Leiden, van evenementenlocaties tot restaurants. Onder de groep vallen onder meer café DE KROEG, The Fat Pelican, Einstein en Parkhuis Leiden. 

BIG Horeca, 9 horecazaken 

De opmars van BIG Horeca tot een regionale horecagrootmacht begon in juni 1995 met de opening van feestcafé Het Biggetje, dat al snel uitgroeide tot een hotspot in Leidschendam. René Bogaart van BIG Horeca is vandaag de dag eigenaar van de Pavarotti-restaurants in Zoetermeer, Delft, Leiden, Kijkduin en Leidschendam. Bogaart zag kansen in horecazaken in winkelcentra. Zo exploiteerde BIG Horeca Lunchroom Napoleon in het Zoetermeerse stadshart, Lunchroom Bij Oma.nl en Grand Café Carpe Diem in het Rijswijkse winkelcentrum In de Bogaard. Eind 2019 opende Pavarotti Leiden, met naast een restaurant, ook een wijn- en ijsbar en vijf gethematiseerde karaoke-kamers. Begin 2022 openden Pavarotti Kijkduin en Pavarotti Dolce Kijkduin hun deuren. Ook hier omvat het concept een restaurant, een ijszaak en karaoke-kamers, maar tevens een Shark Tank van 24m3 als eyecatcher. Het aquarium is gevuld met echte haaien en tropische vissen. 

RW Horeca Groep, 9 horecazaken

RW Horeca Groep van Robèr Willemsen telt acht horecazaken in Rotterdam en omstreken. Willemsen werkte bijna 15 jaar bij Heineken, schopte het er zelfs tot regiodirecteur van Zuid-Holland. Willemsen had het naar zijn zin, maar zijn liefde voor de andere kant van de horeca maakte dat hij het roer omgooide. Hij nam café Melief Bender over in Rotterdam. Inmiddels heeft deze bevlogen horecaondernemer negen horecazaken in Rotterdam en omstreken op zijn naam staan.

Eveline Wu, 8 horecazaken

Eveline Wu kwam pas op haar vijftiende naar Nederland. Haar imperium telt inmiddels acht zaken. Ze opende het eerste wokrestaurant van Nederland in 1999. In de jaren daarna volgden meerdere restaurants waaronder twee MOOD vestigingen in Eindhoven, één in Rotterdam en één in Tilburg. Mood Streetfood heeft locaties in Eindhoven en in Leidschendam. Daarnaar heeft Eveline Wu Stadspaviljoen in Eindhoven in haar portefeuille en Chinees paviljoen You Ning.

HIM groep, 7 horecazaken

De HIM groep bestaat uit de vier gedreven eigenaren: Bjorn Massop, Mascha Smit, Robin Overdreef en Kees Hensen. De HIM groep omvat The Church in Arnhem, Hotel Villa Ruimzicht, LEV. Foodbar, Villa Wanrooy met Eetwinkel Van Mien in Doetinchem, Hotel de Wereld in Wageningen en LEV. by Mike in Winterswijk. HIM is bezig met het opzetten van nieuwe foodconcepten in de Achterhoek. 

Yip Group, meer dan 6 horecazaken

Horecatycoon Won Yip heeft meerdere restaurants in Amsterdam en in het buitenland. Vanwege zijn portefeuille met meerdere cafés op De Dam, staat hij ook wel bekend als ‘Koning van De Dam’. Zijn nieuwste project wordt The Diamond Amsterdam - het vroegere Heineken Hoek. Overige horecazaken die onder de vlag van Yip Group vallen, zijn: Café Zwart, Euro Pub, Majestic, YIP Fellows, Simply Fish en Foodhall Scheveningen. 

The Breda Group, 6 horecazaken

The Breda Group wordt gerund door Johanneke van Iwaarden, Freek van Noortwijk en Vagarsh Mogatseljan. Onder The Breda Group vallen de Amsterdamse zaken: Restaurant Breda, Klein Breda, Trattoria Breda, Maris Piper, Pita en The Noodle Shop. The Breda Group werd opgericht in 2015 door Johanneke van Iwaarden, Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Laatstgenoemde besloot in 2023 zijn eigen koers te varen en opende Bar Gui in Amsterdam. Vagarsh Mogatseljan trad in 2022 toe als mede-eigenaar van de horecagroep.

Vlnr: Vagarsh Mogatseljan, Johanneke van Iwaarden en Freek van Noortwijk

The Harbour Club, 6 horecazaken

The Harbour Club telt zes restaurants met de naam The Harbour Club, ieder met het internationale imago van een high end exclusieve club. Eigenaren van The Harbour Club zijn Richard van Leeuwen en Joost Verhoeven.

Willaerts Group, 6 horecazaken

Grand Café Willaerts in Papendrecht was de eerste zaak van eigenaar Bjorn van Dijl. Deze horecaondernemer in hart en nieren zag zijn kans schoon en opende daar het Italiaanse restaurant Il Mercato aan de Markt. In 2018 opende Le Barrage de deuren. In 2020 was het de beurt aan Urban Streetfood Bar. In 2022 volgden nog twee zaken in Hendrik-Ido-Ambacht; Restaurant Kita en een tweede Il Mercato.

Lees ook: Tips van 9 invloedrijke ondernemers die bouwen aan een horeca-imperium »

De Horeca Groep, 6 horecazaken

De Horeca Groep is een organisatie die zich al jaren bezighoudt met het ontwikkelen van horecaconcepten in en rondom Leiden. Onder De Horeca Groep vallen zes unieke horecagelegenheden: Italian bar-bistro City Hall, Stadscafé van der Werff, Lot en de Walvis, Waterlust de Kaagsociëteit, The Bishop en Tabú.

De Zalm Horeca Groep, 6 horecazaken

De Zalm Horeca Groep bestaat momenteel uit zes exploitaties: Brasserie Bar De Zalm en La Bodega | WINE BAR & KITCHEN in Gouda, restaurant ’t Vaantje in Reeuwijk en drie vestigingen van Koeien en Kaas concept in Gouda, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer. 

Wess Horeca Groep, 6 horecazaken

De Wess Horeca Groep telt zes horecazaken in Limburg. Onder de groep vallen twee locaties van restaurant Stein, zowel in het centrum van Sittard als in het winkelcentrum van Stein. Maar ook WINDRAAK31 in Sittard en ARROSTO in Roosteren. In Geleen is de Eetwinkel By LUNA gevestigd. In deze winkel kunnen maaltijden, tapas, gebak, dranken, cadeaupakketten en nog veel meer worden gekocht.

Montimar, 6 horecazaken

Zes restaurants telt de Montimar-formule. Montimar, dat werd opgericht in 2015, is een Mediterraans georiënteerd restaurant met vestigingen in Brabant: in Rosmalen, Veghel, Oss , Boxtel, Boekel en Mierlo. Eigenaren van de Montimar-restaurants zijn Rik Tiebosch en Jan Megens. Recensent Hiske Versprille omschreef de formule in de Volkskrant als een 'keten van grote restaurants met populair-mediterraansig menu. Gezellig, superslim opgezet en ongelooflijk goedkoop.' Een voorgerecht kost er rond de €7 en een hoofdgerecht nog geen €17.

Ron Blaauw, 5 horecazaken

Ron Blaauw telt vijf gastrobars. Ieder Ron Gastrobar restaurant biedt een andere sfeer en is uniek op zijn eigen manier. De groep bestaat uit: Ron Gastrobar* in Amsterdam, Ron Gastrobar Oriental Downtown in Amsterdam, Ron Gastrobar Indonesia in Ouderkerk aan de Amstel, Ron Gastrobar Indonesia Laren en Ron Gastrobar Bij de C in Bloemendaal. Naast eigen zaken verbindt de topkok ook zijn naam aan restaurants als culinair adviseur. Na ruim dertig jaar ervaring in de keuken bij onder andere de Kersentuin, Aujourd’hui en ’t Jagershuis omschrijft Ron Blaauw zichzelf niet meer als chef-kok, maar als een culinair ondernemer.

Dudok Horeca Groep, 5 horecazaken

De Dudok Horeca Groep werd geboren in 1991 en telt vandaag de dag meerdere horeca- en evenementenlocaties en een eigen bakkerij. Onder de vlag van de horecagroep vallen Dudok Café Brasserie met vestigingen in Rotterdam, Den Haag en Arnhem. In de eerste vestiging van café-brasserie Dudok werd gestart met het bakken van de iconische Dudok appeltaart. Inmiddels is die appeltaart in menig horecazaak in Nederland op de kaart te vinden.

Utrechtse Horeca Groep, 5 horecazaken

Het begon allemaal in 2015 toen Perry Overeem en Frank Rijkaard restaurant Dengh openden, een horecalocatie gevestigd in een oude boerderij aan de rand van Utrecht. Overeem en Rijkaard kenden elkaar vanuit de tijd dat Overeem voetbalmanager was en Rijkaard voetballer. Het was het begin van de Utrechtse Horeca Groep, waar later andere (bekende) compagnons - Edwin Oosterlaar, Marco van Basten en Barry Atsma - zich bij aansloten. De groep runt inmiddels vijf horecazaken in Utrecht, genaamd Dengh, Kortjak, HAL22, Bar Basta en Club Claar.

Lees ook: Frank Rijkaard, Marco van Basten, Barry Atsma & co openen horecalocatie na locatie »

Spinning Group, 4 horecazaken

Spinning Group is actief in Haarlem en omstreken. Recent voegde de horecagroep de historische herberg Kraantje Lek in Overveen toe aan de portefeuille. Spinning Group begon in 2015 als een jongensdroom en is sindsdien uitgegroeid tot een horecagroep met vier locaties: Roast Bar Haarlem, Fishbar Monk, Parnassia aan Zee en Kraantje Lek. Daarnaast is de groep foodpartner bij Mooie Boules in Haarlem, Eindhoven en Amsterdam.