Ramez Ramzy van de Ramzy Group bouwt aan een imperium met zijn voet op het gaspedaal. 35 zaken telt de horecagroep nu. Binnen drie jaar tijd moet dat aantal zijn verdubbeld, onder meer met twee nieuwe schaalbare concepten. De 30-jarige ondernemer vertelt aan Food Inspiration over zijn doelen, de fouten die hij maakte en hoe hij de zaken anders aanpakt dan zijn vader, die het familiebedrijf startte. 

Wanneer je Ramez Ramzy Googelt dan lees je onder meer over hoe zijn ouders als Koptische christenen uit Egypte naar Nederland vluchtten met enkel wat kleingeld op zak. Vader Bahaa Ramzy, die eigenlijk accountant is, start in 1993 met het exploiteren van zijn eerste horecazaak: een snackbar nabij het Rembrandtplein. Stap voor stap voegt hij diverse grillrestaurants en pizzeria's aan de portefeuille toe, tot de teller rond de tien staat. De ondernemersgeest zorgt ervoor dat zoon Ramez en dochter Katrina ondertussen comfortabel kunnen opgroeien in Amsterdam. “Die goede basis wil ik ook aan mijn zoon doorgeven”, aldus Ramez Ramzy, vanuit zijn nieuwste paradepaardje VENTUNO, op de 21e verdieping van het Ruby Emma Hotel in Amsterdam. 

Duidelijke visie over de groei van de Ramzy Group

In 2022 nemen Ramzy en zijn zus het stokje over van hun vader. Zus Katrina blijft met haar werkzaamheden graag wat op de achtergrond, maar Ramzy junior stapt uit de luwte en zet het familiebedrijf vol in de spotlights. Hij zoekt de media op, wordt bestuurslid van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Koptische Ondernemers (NVKO). Ondertussen drukt hij diep het gaspedaal in als het gaat om de groei in het aantal zaken. “Media-aandacht helpt deuren te openen, omdat mensen weten waar we voor staan en wat onze doelen zijn.” Zijn doelen zijn duidelijk. Hij heeft een miljardenambitie en logisch gevolg van die gewenste groei is dan ook een notering in de Quote 500. De 30-jarige ondernemer is daar open over en heeft een heel duidelijke visie over hoe hij die financiële groei mogelijk gaat maken. “Met investeringen in tech-oplossingen, een eigen podcast en tv-studio op de 22ste verdieping van VENTUNO, maar ook in vastgoed én schaalbare horecaconcepten.” 

Met VENTUNO wil hij de buitenwereld laten zien wat de horecagroep kan. “Dit is onze showcase, In Dubai richten ze tegenwoordig veel restaurants zo in, dat het lijkt alsof je op een catwalk binnenkomt en plaatsneemt op zitbanken die naar elkaar toe gericht zijn. Zo kunnen gasten vanuit hun stoel altijd naar elkaar kijken, maar ook naar buiten”, vervolgt hij trots over de skylounge met indrukwekkend roaring twenties interieur. Voor de keuken schakelde hij Good Chefs in, een bedrijf dat een team aan professionele freelance koks inzet bij langdurige projecten. Erik Hilgers, mede-eigenaar van Good Chefs, is als executive chef van VENTUNO verantwoordelijk voor de kaart, de keuken en het inwerken van nieuwe koks. 

Van schaalbare concepten naar luxe resorts

VENTUNO is nu nog een vreemde eend in de bijt voor de Ramzy Group die groeide met steakhouses en pizzeria’s. Maar Ramzy junior zet vooral in op schaalbare concepten die hij ontwikkelt met ontwerpbureau Forsite Creative en Iconomic Amsterdam. “We willen meer van deze schaalbare concepten met franchisepotentie gaan opzetten.” Dat is onderdeel van zijn strategie, om daarna een nieuwe markt aan te boren. “Wanneer de schaalbare concepten efficiënt draaien - zowel kostentechnisch als operationeel - wordt het een franchiseformule, of we verkopen alle zaken in een portefeuille.” Plan is om de opbrengsten vervolgens te investeren in vastgoed en luxe hotelresorts, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Four Seasons Hotels. “Dus echt het topsegment. Deze resorts willen we gaan openen op de mooiste plekken van de wereld.” 

Openingen Bite&Ride en Kaipap

De eerste stappen worden in de luwte gezet. Eind januari opent op de Burgemeester de Vlugtlaan in Amsterdam de eerste locatie van Bite&Ride, een fastfoodconcept dat uiteindelijk op zo’n 25 metrostations in Nederland moet komen. Het betreft een samenwerking met openbaarvervoersbedrijf GVB. Recent openden aan ‘t Spui en de Warmoesstraat ook de eerste twee locaties van Kaipap, een concept met Koreaans streetfood. Ook voor Kaipap staan voor de komende drie jaar zo’n 25 openingen gepland. 

Waarom hij deze nieuwe concepten in stilte opent? “Wanneer ik het straks naar buiten breng, dan staan deze zaken als een huis. De kinderziektes zijn eruit en alle puntjes staan op de i: van de gevelreclame tot de verpakking. Maar zoiets kost ook heel veel geld. Als je voor vijf zaken alleen al mooie gevelreclame wilt aanschaffen, dan ben je zo € 100.000,- verder. Dit doen we stapsgewijs en daarom wachten we nog heel even met de openingen aan de grote klok hangen.” 

Waaraan moet een franchiseformule voldoen binnen de Ramzy Group?

  • De branding moet heel breed toegankelijk zijn. Dus ook geschikt zijn om buiten Nederland te worden uitgerold. 

  • Het concept moet geschikt zijn voor de lange termijn. Dus geen hype, maar inspelend op trends die blijvend zijn.

  • De keuken moet qua inrichting makkelijk kopieerbaar zijn.

  • De menukaart moet opschaalbaar zijn. 

  • Je moet de gerechten centraal kunnen voorbereiden. Ook met het oog op duurzaamheid. Uitgangspunt is leveren aan een centraal gelegen voorbereidingskeuken en vanuit die hub leveren op locatie met elektrisch vervoer. 

  • Het concept moet weinig ‘draaiende delen’ hebben. Daarmee bedoelt Ramzy dat de gerechten relatief weinig voorbereidingen vragen, weinig handelingen op het bord hebben en dat een aantal ingrediënten kan worden verwerkt in meerdere gerechten. Dat laatste scheelt in inkoop, maar ook in voorbereiding. 

Conceptwijzigingen steakhouses en pizzeria’s

De steakhouses en pizzeria’s die Ramzy senior startte in de jaren 90, ondergaan de komende jaren een conceptwijziging. “Stap voor stap gaan we hiermee aan de slag. Maar om een zaak te verbouwen ben je al snel € 200.000,- tot € 400.000,- kwijt. Destijds waren die zaken van mijn vader een slimme investering, maar nu zijn er al genoeg van dit soort zaken.” Ramzy wil vernieuwing brengen. Daarnaast zijn steakhouses en pizzeria's concepten die heel intensief zijn om te onderhouden. “Deze concepten hebben een uitgebreide menukaart met veel verschillende gerechten. Daardoor is het qua inkoop niet efficiënt. Bovendien vragen de gerechten aardig wat werk in de mise-en-place, waardoor er ook meer personeel nodig is.”

Een van zijn vaders’ zaken aan de Weesperzijde in Amsterdam, heeft Ramzy al heropend als The Greek Embassy, een Grieks koffiehuis. “Zes jaar geleden kwam Thanos Stathakopoulos, een Griekse student bij ons werken. Een heel ambitieuze en betrokken medewerker die enthousiast vertelde over de koffiehuizen uit zijn dorp.” Hij is hier nu mede-eigenaar. “Ik vind het mooi om zo mijn medewerkers op weg te helpen.” The Greek Embassy is een koffiezaak met Griekse gerechten op de kaart en regelmatig live muziek. Volgens Ramzy heeft dit concept ook potentie om uit te groeien tot een franchiseformule. 

lees ook: 30 horecagroepen met groeiambities op een rij »

Geleerd van fouten

Ramzy wil echter niet alleen maar groot worden in franchiseformules en resorts. Vorig jaar nam hij ook twee cafés over in de hoofdstad: café De Zotte en De Bekeerde Zuster. “Omdat ik het belangrijk vind dat die functie behouden blijft in Amsterdam.” Uit die café-overnames trok Ramzy een paar belangrijke ondernemerslessen. “Ik moet niet té snel beslissen en de locatie moet leidend zijn”, vertelt hij. “Dat laatste was vooral een wijze les bij café De Zotte. Die zaak draaide heel goed onder de vorige exploitant. In mijn naïviteit dacht ik dat ik die zaak kon overnemen en na wat finetunen zo kon voortzetten.” Maar dat bleek niet het geval. “De Zotte is een echt stamcafé, gelegen in een zijstraatje. Deze zaak heeft een vast gezicht achter de toog nodig en iemand met veel kennis van bier. Dat echte stamkroeg-gevoel is op deze locatie veel belangrijker, dan in De Bekeerde Zuster dat meer in de loop zit.” Omdat café De Zotte niet liep zoals gehoopt, besloot Ramzy de deuren er tijdelijk dicht te houden. “We gaan het verpachten aan een ondernemer die er zijn hart en ziel in wil stoppen.” 

Een faillissement binnen de Ramzy Group is nog niet voorgekomen. “Wel heb ik afscheid genomen van zaken waar we de loop niet goed genoeg in kregen. Op dat punt heb ik geleerd dat ik minder moet beslissen op basis van mijn onderbuikgevoel, maar moet kijken naar data.” Ramzy heeft voor zichzelf als stelregel dat wanneer zaken minder dan een € 1 miljoen omzet per jaar draaien, hij de balans opnieuw moet opmaken en wellicht afscheid moet nemen. “Dit met uitzondering van de nieuwe Bite&Ride-formule, omdat dit kleine fastfoodzaken zijn met hoge marges.”

"Ze noemen mijn vader de rem en mij het gaspedaal"

Op de vraag of vader Bahaa Ramzy zich kan vinden in de explosieve groeistrategie van zijn zoon, toont junior een glimlach. “Ze noemen mijn vader ‘de rem’ en mij ‘het gaspedaal’. Mijn vader staat altijd achter me, ook als ik fouten maak. Maar hij schuwt het niet om mij terecht te wijzen. Mijn vader heeft me ook voor gek verklaard toen hij hoorde hoeveel ik heb geïnvesteerd in VENTUNO.” Een bedrag dat Ramzy alleen off the record wil noemen. “Hoewel de zaak goed draait - de maandelijkse omzet die ik voor ogen had, hebben we tot nu toe ruimschoots gehaald - hadden we misschien wel € 700.000,- kunnen besparen, als we de budgettering beter op orde hadden gehad.” Daarom is hij nu veel scherper op de cijfers. “Uit ervaring weet je wat je ongeveer kwijt bent aan een overname en een verbouwing, maar sinds VENTUNO willen we veel exactere beramingen. De komende zes maanden gaan we vooral investeren in data. We willen AI-tools die ons ondersteunen in de inkoop en personeelsplanning. Daarin nemen we bijvoorbeeld ook de weersvoorspelling en de drukte in voorgaande jaren mee. Om dit mogelijk te maken hebben we geïnvesteerd in een eigen kassasysteem, ontwikkeld door Tipzy. Het komende half jaar geven we prioriteit aan het straktrekken van de achterkant. Dat kan ons ook helpen bij het aantrekken van investeerders op weg naar ons doel: een miljardenbedrijf worden.”