Hoe zorg je er voor dat de restauranttafels er komend jaar zo sfeervol mogelijk uitzien?

Food Inspiration presenteert je de tafel- en serviestrends voor 2018.

Kunst op tafel

Doe maar gek, want in 2018 is gewoon niet bijzonder genoeg. Dat geldt in de horeca niet alleen voor (de opmaak van) gerechten, maar ook voor het servies waarop de gerechten worden gepresenteerd. Het traditionele witte, porseleinen servies gaat de kast in en maakt plaats voor servies in bijzondere kleuren en/of bijzondere vormen.

Wil je helemaal uniek zijn dan ontwikkel je als horecabedrijf of als chef een eigen servieslijn met een eigen identiteit, afgestemd op jouw menukaart en de identiteit van jouw zaak.

Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Ron Blaauw ontwikkelde samen met tableware designer Mieke Cuppen de GASTRO servieslijn, gebaseerd op de aardse tinten grijs en blauw. Sergio Herman zocht hulp bij Serax, wat resulteerde in de Surface-collectie bestaande uit kopjes, schoteltjes, borden en schalen in allerlei formaten, van laag tot hoog en van klein tot extra groot. Het Enschedese restaurant De Basis nam contact op met de Twentse glas- en keramiekstudio, die voor hen een handgemaakte servieslijn creëerde. 

#Foodporn

Niet alleen de presentatie op en aan tafel is voor de horecazaak in 2018 meer van belang dan een aantal jaren terug, de online presentatie is tegenwoordig minstens net zo belangrijk. Als je het goed doet wordt je als restaurant in 2018 vaker online dan offline bezocht. Zorg daarvoor wel dat je offline presentatie tot in de puntjes verzorgd is.

Denk dus niet alleen na over de gerechten die je op tafel zet, maar ook over dat wat er verder op tafel staat. Ieder glas, iedere kaars en ieder servet is onderdeel van je offline, en daarmee je online merkbeleving.

Vorpel

Niet alleen het traditionele witporseleinen servies verdwijnt in de kasten, ook het traditionele zilveren bestek is niet langer van deze tijd. In 2018 gaan we naast bijzondere serviezen ook meer bijzondere besteksets op de restauranttafels zien.

Aparte vormen, kleuren en materialen van de standaard vorken, messen en lepels zijn populair. Voor alle tafeltrends, en dus ook voor de keuze voor bestek geldt uiteraard: stem deze af met de andere elementen op tafel en in het interieur. Gouden bestek combineert bijvoorbeeld goed met aardse tinten, koper kleurt mooi bij een marmeren servieslijn.

Dat je ook winst kunt behalen uit je eigen besteklijn bewijst overigens de Eindhovense koffiebar ZwartWit Koffie. Sinds 2016 geopend als koffiebar met een simpele menukaart. Inmiddels weet menig Eindhovenaar de horecazaak te vinden vanwege de unieke gouden bestekset die in de bar wordt gebruikt en ook per stuk aan consumenten wordt verkocht. 

Het slotstuk 

Het dessert is de uitsmijter van de maaltijd, het is het laatste gerecht waarmee je indruk kunt maken op je gasten. Dat geldt zowel voor het gerecht zelf als voor de manier van presenteren.

Qua servies kan en mag alles zodat een slotstuk wordt gecreëerd met een groot wow-effect. Contrasteer en verras! Serveer dus geen vanille-ijs op een wit bord en geen chocoladeparfait op een bruin bord, maar creëer kleur op tafel. Garneer je dessert met vers fruit uit het seizoen, wat van zichzelf vaak al een felle kleur heeft.

Benieuwd naar de tafel- en serviestrends voor 2018? Lees dan het artikel in de nieuwe editie van het Food Inspiration magazine: Aan Tafel!