Een verslag van het feest ter ere van het 100ste Food Inspiration Magazine België.

Om de honderdste editie van het Food Inspiration Magazine België te vieren, rolden we op de eerste dag van Horeca Expo de rode loper uit voor onze fans, trouwe lezers, ambassadeurs en partners. Hun visie, inspiratie en concepten vormen immers de rode draad doorheen de evolutie die het magazine tot vandaag heeft doorgemaakt.

Trends, vernieuwing & inspiratie

Het event op maandag 20 november stond in het teken van trends, vernieuwing en inspiratie. Als eersten waren de chefs van Jong Keukengeweld aan de beurt; wij selecteerden 3 chefs uit het 56-leden tellende clubje. Tom van Lysebettens, chef van Cochon de Luxe in Gent, zorgde voor een twist op het traditionele kaas met hesp-verhaal. Voor hem hoeft gastronomie niet al te ernstig zijn; dat bewees de hesppraline met gouden snuit van het varkentje op zijn bord. Ook Karel Van Oyen, chef van Vinto in Kruishoutem die recent met een 15/20 werd beloond door Gault&Millau, bracht een lokaal product mee. ‘In een streek als Kruishoutem vind je geen natuurlijke vis, precies daarom vind ik het duurzame kweekverhaal van de omegabaars uit onze streek zo bijzonder.’ Broes Tavernier, chef van ’t Vijfde Seizoen in Aalter, bracht krab mee uit de Noordzee. Broes is lid van de Northsea Chefs die een lans breken voor de bijvangst die elke nacht door onze vissers wordt binnengebracht.  

Te weinig fier

Tussen de drie Jong Keukengeweld-hapjes door waren er keynotes van Sofie Vanrafelghem, David Claeys en Wim Ballieu. Biersommelier Sofie Vanrafelghem had het over de manier waarop traditie en vernieuwing in het DNA van de Belgische horecaondernemer ingekapseld zitten. ‘Belgen zijn nog steeds te weinig fier over hun erfgoed en de producten die 100% Belgisch zijn. Met het juiste glaswerk en foodpairing kan je niet alleen andere Belgen maar ook buitenlandse toeristen overtuigen van onze culinaire meerwaarde’, aldus Sofie.

Inspirerende verhalen

In zijn talk liet marketeer en trendwatcher David Claeys verstaan dat zijn concepten schatplichtig waren aan de spraakmakendste topics van de 100 voorbij magazines. Zo ging het van Ellis Gourmet Burger in 2013 over Otomat pizza’s naar Baraque Friture dat hij recent met zijn andere vennoten lanceerde. ‘Zolang je gerechten maakt die iedereen herkent, dan kan je een merk bouwen.’ Daarop denkt David na over hoe de gasten zijn concept beleven en vooral ook delen. ‘Wat voor zin heeft het om te zoeken naar producenten als je een topslager om de hoek hebt zitten die iets unieks voor je wil creëren? Dat lokale netwerk tussen leveranciers en ondernemers onderling wil ik terug aanscherpen.’  

De toekomst van het blad

Om die positieve geluiden extra in de verf te zetten, sneed Christophe Maes, chef van het Belgische Food Inspiration Magazine, de verjaardagstaart aan. Samen met Food Inspiration Magazine hoofdredacteur Hans Steenbergen hief hij het glas op de sprankelende toekomst van het blad. The best is yet to come, geloof ons!

 

Benieuwd naar het hele verhaal van de viering? Lees dan het artikel in de nieuwe editie van het Food Inspiration magazine: Aan Tafel!