Hoe ziek en vrolijk perfect samen gaan

Het lijkt wel een sociaal project: de zaal van je popup-restaurant laten bevolken door obers die last hebben van dementie. Wat een recept lijkt voor chaos en misnoegde klanten, was in Tokio een schot in de roos.

Euhm, dat had ik dus niet besteld!

Bestel je een gerecht aan één van de obers in The Restaurant of Order Mistakes, dan kan je er nooit zeker van zijn of ze je bestelling wel zullen onthouden eer ze het aan de chefs moeten doorspelen. Het idee is simpelweg geniaal en gebaseerd op een veel voorkomende frustratie: het bestellen van een gerecht (een hamburger) bij een restaurant om tot de conclusie te komen dat het verkeerde gerecht (dumplings) aan tafel wordt gebracht.

Bewustwording

De charme van het restaurant bestaat er net in dat je altijd een verrassing aan tafel krijgt. Voor het onvoorspelbare en oncontroleerbare worden aangehaald als succesfactoren van The Restaurant of Order Mistakes. Tegenstanders van het concept beweren dat werken met demente obers een sadistische praktijk is, terwijl de praktijk net uitwijst dat gasten de obers benaderen met een bijna automatische zachtheid en begrip. Er ontstaat dus een bewustwording dat wanneer men deze mensen met begrip kan omringen, ze in staat zijn om te functioneren met de glimlach en de nodige vriendelijkheid.


Sociale aanklacht

Op meta-niveau vormt het restaurant een aanklacht tegen restaurants die inzetten op concept en interieur, zonder na te denken over de gasten en hoe hen te verwelkomen, de interactie tussen gast en zaalpersoneel, etc. Want geef toe: eten dat met passie wordt bereid en ingezet, smaakt toch zoveel beter.