Gewapend met onze smartphones trekken we ten strijde met restaurants. Maar het oog wil ook wat.

We vroegen hulp van culinair fotograaf Kyonne Leyser, zodat jij voortaan ook de mooiste foodfoto’s kunt maken met je smartphone. Niet vergeten: sharing is caring.

Je wilt mooie foodfoto’s maken, maar waar begin je precies? Wij zetten een gemakkelijk stappenplan voor je op, zodat iedereen voortaan foodrecensies mét foto’s kan schrijven.

Smartphone

Je hebt natuurlijk een smartphone nodig. Het maakt niet uit welk merk of besturingssysteem. Het enige waar je op kunt letten is het aantal megapixels dat de camera heeft. Hoe meer megapixels, hoe scherper de foto’s.

Keep it clean

Maak je lens schoon. Dit klinkt heel logisch, maar toch vergeten veel mensen de lens schoon te maken. Maak er een gewoonte van om, nog voordat je een foto maakt, altijd eerst de lens even schoon te wrijven met een doekje, shirt, sjaal, alles wat voorhanden is en van zachte stof is gemaakt.

Belichting

Belichting is key. Probeer altijd foto’s te maken met daglicht, want dit geeft het mooiste effect. Heb je geen daglicht? Zorg er dan voor dat je geen foto’s maakt onder gloeilampen want dit geeft geel licht. Het is beter om halogeen- of LED-lampen te gebruiken als lichtbron, omdat dit wit licht geeft.

reflectie

Gerechten zien er het mooist uit wanneer de lichtbron van achteren of vanaf de zijkant schijnt. Let ook op reflecties en harde schaduwen, dit doet de foto weinig goeds. Je kunt dit tegengaan door een reflectiescherm te gebruiken. Heb je die nou toevallig niet in je broekzak zitten wanneer je uit eten gaat, kun je even goed een wit servet gebruiken. Voor thuis is een wit papieren vel bijvoorbeeld ook voldoende.

Standpunt

Door te spelen met scherpte-diepte kun je de aandacht leggen of verleggen. Wil je het glas wijn onder aandacht brengen of juist het bord eten? Volgens onderzoek is het standpunt van waaraf jij naar je eten kijkt, ook het fijnst om naar te kijken op een foto. Toch kunnen foto’s die afwijken van regels ook erg mooi zijn. De laatste tijd zie je bijvoorbeeld veel foto’s van bovenaf gemaakt.

Styling

Styling is niet overbodig, maar nodig. Maak niet altijd foto’s op tafel, maar durf je bordje ook eens ergens anders neer te etten. Bijvoorbeeld op een mooie houten vloer of een stenen ondergrond. Let ook op de spullen die om je bord heen staan. Ze moeten de sfeer versterken en niet de aandacht weghalen van het gerecht.
 

Wil je meer tips voor de mooiste foodfoto's?