Wordt Gaultmillau belangrijker in de horeca dan de enige echte Michelin?

Wij nemen enkele parameters van de recensiegidsen en -organisaties onder de loep en koppelden hier enkele inzichten over de sector aan vast. 

Spin-offs

Dat GaultMillau in de nek van Michelin hijgt, mag wel blijken. Zo is er sinds kort de uitgave van een Groene GaultMillau Benelux, in samenwerking met de Belgische groentechef Frank Fol: de allereerste gids die groenten en fruit promoot, zowel in het dagelijkse leven als op de kaart van restaurants. Je krijgt er bovendien brede info over producten, markten, speciaalzaken, interviews, tips en recepten aangereikt.

Ontwikkelingen

Naast gezondheid besteedt GaultMillau ook aandacht aan de nieuwe ontwikkelingen binnen de gastronomie met een eigen bistronomie-sectie, titels als 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', 'Restaurant van het Jaar', ‘Ontdekking van het Jaar’. Ook gaf de organisatie in België een Zuscu-gastronomiegids uit voor diabetici. Daarnaast neemt de Belgische redactie de interne kwaliteitscontrole van Belgocatering (uitbater van bedrijfs- en directierestaurants) voor zijn rekening, net als het doorlichten van de foodstands op festivals als Tomorrowland. Verder zijn ook hun samenwerkingen met merken als Nespresso en Callebaut algemeen bekend.

Nieuwe culinaire ervaringen 

Meer dan bij Michelin het geval is, lijken de inspecteurs van GaultMillau open te staan voor nieuwe culinaire ervaringen. Gedurfde concepten, adressen die uitblinken in eenvoud en een algemene betaalbaarheid voor de jonge consument lijken voorop te staan. Ook met hun project Culinary Innovators wil GaultMillau de jonge topchefs van morgen in de spotlight zetten. Dat ze die marktconforme inspanningen ook moeten leveren, is logisch. Anders dan het tot een bandenmultional behorende Michelin is GaultMillau zelfbedruipend.

Meer lezen over de upcoming lijsten van de beste horeca?