Insecten het eten van de toekomst? Op dit moment kent België 10 soorten insecten geschikt voor consumptie.

Opvallend toch hoe er de laatste tijd meer en meer gesproken wordt over het eten van insecten. Op het moment zijn er in België tien soorten insecten geschikt -en beschikbaar - voor humane consumptie. Het is duurzamer dan vlees, ecologisch verantwoord en echt gezond. Maar zijn we er wel klaar voor?

Negen miljard
We zijn niet opgegroeid met het eten van insecten, daarom krijgen veel mensen al de kriebels bij het horen van gerechten als gefrituurde krekels, quiche van meelwormen of een oosterse salade met buffalowormen. Maar het wordt wel noodzakelijk dat we dit soort gerechten accepteren, want de wereldbevolking groeit en de productie van vlees- en viseiwitten kan dit niet bijbenen. Volgens ‘wormgevers’ Maarten en Hendrik is het een kwestie van leren eten. 

Spread the worm
De Wormgevers is een initiatief dat de kweek, bereiding en consumptie van wormen en sprinkhanen stimuleert en in een Belgische context introduceert. Om de consument stukje bij beetje insecten te leren accepteren, geven ze workshops en lezingen. Ze willen producent en consument verenigen en zijn volop bezig met het op poten zetten van een netwerk dat dit voedsel van de toekomst in België kan verspreiden. 

Facts and figures:

  • ŸŸŸOp het moment kent België tien soorten insecten voor consumptie, waaronder de huiskrekel, meelworm, buffaloworm, bandkrekel en de Afrikaanse treksprinkhaan.
  • Er zijn 1900 insectensoorten geïdentificeerd als voedzaam voor de mens.
  • Rundvlees geeft 260 tot 380 gr eiwitten per kilo, maar veel minder ijzer, vitaminen en mineralen dan rupsen.
  • De CO2-uitstoot voor de productie van insecten is bijna nihil (8gr/kg) versus 2800gr/kg uitstoot bij de productie van rundvlees.
  • In Japan was rijst met crunchy bijen een van de lievelingsgerechten van keizer Hirohito.

Meer over dit voedsel van de toekomst lees je in ons magazine.