Urban gardening gaat verder.

Landschap kunstenaar Marc Grañen, in samenwerking met Grupo IRACO, neemt het fenomeen 'urban gardening' naar het volgende nieveau door in Girona voertuigdaken als bloembedden te gebruiken. Op die manier vergroot hij de ongebruikte ruimte in kleine oases.

Om daktuinen te maken op voertuigen, gebruikt Marc Grañen IRACO's Aquapro SkyGardens die phytokinetische tuinen maken van aquaponic schuim ingebed in een stalen rooster. De bloembed wordt vochtig gehouden door een tapijt van kleine vetplanten die worden geplant in aanvulling op kleine struiken en varens. Interessant is dat de planten op het dak van het voertuig bewaterd wordt met het afval van de airco-installatie. Andersom geeft de daktuin een verkoeling van 3,5 °C, en dus kan er bespaard worden op airconditioning als geheel. Het doel van het hele project is om het aantal groene gebieden te verhogen die vervolgens bijdragen tot het verminderen van kooldioxide-uitstoot en het verhogen van de totale vegetatie en biodiversiteit in het verkeersdrukke steden. In Barcelona, bijvoorbeeld, rijden er meer dan 1000 bussen elke dag door de stad. Met een capaciteit van ongeveer 30 m2 per bus zou dit oplopen tot een extra groene ruimte van 30.000 m2.