Deze week geen optocht, geen paard in de gang en geen polonaise. Carnaval gaat door de gevolgen van het coronavirus niet door. Van één traditie kan gelukkig nog wel worden genoten: het Brabantse worstenbroodje. Verschillende ondernemers bedachten initiatieven rondom de iconische snack. Want wat is beter om de pijn mee te verzachten dan comfortfood? 

Op de foto: worstenbroodjes voor de Worst-Carnaval-Ever-box

Inmiddels eten Brabanders het hele jaar door worstenbroodjes. Maar het traditionele hapje werd oorspronkelijk bekend als lekkernij voor momenten dat er iets te vieren viel. Zo werd het in witbrood gehulde worstje rondgedeeld tijdens de kerst mis, werd het geserveerd na de eerste communie, tijdens oud & nieuw en uiteraard met carnaval.

Het worstenbroodje is zo typerend voor de Brabantse cultuur, dat het in 2016 werd opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed. Volgens de organisatie behoort tot de worstenbroodjestraditie ook de setting waarin dit comfortfood gegeten wordt: tijdens een gezellig samenzijn met vrienden of familie.

Worst carnaval ever

Om carnavalsvierders een hart onder de riem te steken, lanceerde bakkerij Van Keulen het platform Worst Carnaval Ever. Via deze website kunnen liefhebbers dozen met worstenbroodjes bestellen om ze te laten bezorgen bij hun CFF’s ofwel Carnavals Friends Forever. Het platform is op zichzelf al een kleine carnavalsexperience met teksten als: ‘Veur de zaak’ en ‘Hier Sjoppe’. Zelfs de prijzen voegen zich naar het thema; een doos met acht broodjes kost €11,11. “Woordgrapjes zijn onderdeel van carnaval. Omdat er dit jaar niet groots gefeest kan worden, willen wij bereiken dat mensen elkaar toch een glimlach op het gezicht kunnen bezorgen”, vertelt initiatiefnemer Wion van Os.  

Op de website zijn niet alleen ‘gewone’ worstenbroodjes te bestellen, maar ook bierworstenbroodjes, speciaal ontwikkeld voor carnaval. Voor het bierworstenbrood wordt bier gebruikt van Brouwerij de Jongens van de Wit in Den Bosch. Echte carnavalsliefhebbers kunnen op het platform zelfs terecht voor t-shirts met schunnige carnavalsslogans. Hiermee spelen de ondernemers goed in op de veranderde verlangens van consumenten in coronatijd. Immers, online eten bestellen is het nieuwe normaal. Inmiddels zijn er al duizenden worst-carnaval-ever-boxen verkocht. 

Een ideale bodem

Andere ondernemers die er een feestje op gepaste afstand van proberen te maken, zijn de oprichters van het Tilburgse KraftBier. De brouwers ontwikkelden de zogeheten Kruikenbox, een Tilburgs carnavalspakket. “Op 11 november begon het carnavalsgevoel binnen ons team al behoorlijk te kriebelen. We wilden een box creëren met alle benodigdheden voor een goed feestje met een klein groepje thuis,” vertelt mede-eigenaar Rob Van den Meijdenberg.

Inmiddels is thuis feesten door de strengere maatregelen niet meer mogelijk, dus bedachten de ondernemers een heuse carnavals-drive-through. Onder het genot van muziek, rookmachines en discolampen konden de geïnteresseerden de de box ophalen. De inhoud: een slinger, speciaal voor carnaval gebrouwen pils van KraftBier en natuurlijk worstenbroodjes. Van den Meijdenberg: “Worstenbroodjes eten we hier in Brabant het hele jaar. Maar met carnaval is de ‘worstenbrood-bodem’ een essentieel onderdeel van ons dieet.”