Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende nieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: 1. Vrouwen in topfuncties in foodsector. 2. Eerste dark kitchen van Domino’s. 3. Weinig ‘herkenning’ van plantaardige eiwitten uit Nederland.

1. Vrouwen in topfuncties in foodsector

Vrouwen marcheren in ijltempo op naar de foodtop. Enkele recente benoemingen trekken de aandacht. Zo is Marjolein Mens (31) de nieuwe Chief Commercial Officer (cco) van De Beren. Mens werk al bijna tien jaar bij de restaurantketen, en is dus nu toegetreden tot de directie. Als doelstellingen noemt ze onder meer: verdere verduurzaming, experimenteren met prijsdifferentiatie en het perfectioneren van de ‘klantreis’.

Marijke Vuik volgt de Rotterdamse caféhouder Robèr Willemsen op als voorzitter van vakorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De 39-jarige Vuik startte zeventien jaar geleden haar eerste horecabedrijf. Tegenwoordig is zij eigenaar van Biercafé Doerak, Café het Klooster en Slijterij Hoptic in Delft. Vuik is de eerste vrouwelijke voorzitter in de 140-jarige historie van KHN. De ledenraad van de brancheorganisatie stemde unaniem in met Vuiks voordracht voor de functie. KHN-voorzitters zijn maximaal zeven jaar in functie.

Verder is Annemarie Swijtink toegetreden tot het bestuur van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Swijtink is sinds juni vorig jaar de managing director van McDonald’s Nederland, de eerste topvrouw sinds de restaurantketen in 1971 in ons land neerstreek. Naast Swijtink trad ook Dick Slootweg, directeur van groothandel Bidfood Nederland, toe tot het FSIN-bestuur.

Colette Cloosterman-Van Eerd is benoemd tot president-commissaris Jumbo Supermarkten. Ook zij is de eerste vrouw in deze functie bij het familiebedrijf. Ton van Veen is Frits van Eerd officieel opgevolgd als CEO. Hij gaf al leiding aan de directie sinds Van Eerd in opspraak kwam door een verdenking van betrokkenheid bij witwaspraktijken.

2. Eerste dark kitchen van Domino’s

Domino’s Pizza opent zijn eerste dark kitchen van Nederland. De satellietkeuken van de pizzabezorger komt op een bedrijventerrein in Doetinchem. Volgens een mediatoelichting kan de reguliere vestiging in de binnenstad de vraag alleen niet meer altijd aan, mede omdat sprake is van een relatief groot verzorgingsgebied met lange aanrijdtijden.

Hoewel overheden kritisch kijken naar de vestiging van dark kitchens en dark stores op bedrijventerreinen, lijkt Domino’s dark kitchen niet te stuiten op bezwaren bij de gemeente. Wanneer de dark kitchen opengaat, hangt nog af van besprekingen met franchisenemers. Hoewel ook de Amsterdamse automatiekketen Febo bezorgkeukens heeft, is het aantal grote ketens in ons land dat hiermee experimenteert vooralsnog gering.

Internationaal zijn er meer voorbeelden van restaurantformules met dark kitchens. Zo ziet Wendy’s (de nummer 3 van de burgermarkt) de uitrol als methode om snel in nieuwe markten te kunnen opereren. Burger King in Engeland trok twee jaar geleden de aandacht met de opening van een dark kitchen in een voorstad van Londen. Het ging om een proef die de delivery moest aanwakkeren: de productiekeuken is gericht op een specifiek verzorgingsgebied van 400.000 consumenten.

3. Weinig 'herkenning' van plantaardige eiwitten uit Nederland

Voor consumenten is het logisch dat paddenstoelen en peulvruchten in Nederland geteeld worden, maar is dat minder logisch in het geval van noten. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Eiwitten van eigen bodem’ dat bureau dvj-insights onlangs publiceerde.

Het Utrechtse bureau voerde ruim vijf jaar geleden een soortgelijk onderzoek uit en heeft dus vergelijkende cijfers. Bij de consument is de kennis van dierlijke eiwitten nog altijd beter dan die van plantaardige eiwitten, aldus het onderzoek. Dat geldt ook voor de groep consumenten die openstaan voor plantaardige eiwitvariaties of deze al gebruiken. Er is overigens wel een stijgende lijn te zien in de kennis over noten en peulvruchten. Daarnaast neemt de kennis over een aantal producten juist weer wat afneemt, zoals zeewier en soja.

Gezondheid is voor de respondenten de reden om voor plantaardige eiwitten te kiezen. Smaak is belangrijker als driver dan als barrière, terwijl voor prijs precies het omgekeerde geldt. Ook duurzaamheid en in mindere mate biodiversiteit fungeren vooral als driver in de keuze.

De voorkeur voor en herkenbaarheid van plantaardig eiwitten van Nederlandse bodem, is maar voor een klein deel van de ondervraagden belangrijk. Sterker: bijvoorbeeld Albert Heijns vegan veldbonenburger uit eigen land, die door een minderheid als lokaal product wordt beschouwd. Hetzelfde geldt voor biologische lupinebonen van Nederlandse teelt en Zaandamse hoemoes.