Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende zakennieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: 1. Verlies van online supermarkten ligt onder vergrootglas, 2. Drie overnames van Amsterdamse The Ramzy Group, en 3. Groothandel Bidfood koopt Croquetten Boutique.

1. Verlies van online supermarkten ligt onder vergrootglas

Het verlies van online supermarkten trekt volop de aandacht in de media. Recent kwamen via verschillende kanalen de rode cijfers naar buiten van de Nederlandse online shops Picnic en Crisp en de Turkse flitsbezorger Getir. Hoewel hun situaties niet één op één vergelijkbaar zijn, is de vraag in alle gevallen hoelang investeerders bereid zijn jaarlijks geld bij te leggen.

Vooral flitsbezorgers liggen onder het vergrootglas. Het Turkse Getir, actief in Nederland en acht andere landen, nam weliswaar onlangs de Duitse branchegenoot Gorillas over en haalde veel investeringsgeld op, maar de financiële basis is verre van solide. Volgens het Financieeele Dagblad stond tegenover een omzet van bijna 440 miljoen euro een verlies van ruim een half miljard euro.

De cijfers van de Nederlandse websupers Picnic en Crisp zijn minder dramatisch en volgens de bedrijfsleiding geen probleem, omdat ze in overeenstemming zijn met de prognoses en de expansieplannen. Vakblad RetailDetail stelt dat het verlies van Picnic verdrievoudigde in 2021. De omzet groeide naar 719 miljoen euro, het verlies kwam uit op 114 miljoen euro. Ook voor 2022 wordt geen winst verwacht. Het bedrijf haalde ettelijke honderden miljoenen op voor expansie in ons eigen land, Duitsland, Frankrijk en mogelijk ook Polen en Italië. Crisp (omzet: circa 155 miljoen euro) kampte in 2021 met een verlies van ruim 15 miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van 2020.

Retaildeskundigen hebben meer dan eens hun vraagtekens gezet bij het verdienmodel van levensmiddelenbezorging. Jumbo’s interim-directievoorzitter Ton van Veen zei over online supers in een interview al eens: “Indien het niemand lukt om er sustainable business van te maken, dan houdt het gewoon een keer op met online. Tenzij de klant tóch meer gaat betalen: er zal hoe dan ook geld verdiend moeten worden.”

2. Drie overnames van Amsterdamse The Ramzy Group

The Ramzy Group deed recent twee overnames in de hoofdstad. De Amsterdamse horecagroep kocht het Jordaanse biercafé De Zotte (anno 1905) en proeflokaal annex kloosterbrouwerij De Bekeerde Suster. Deze twee overnames volgen op een andere aankoop iets langer geleden, toen het bedrijf van Ramez Ramzy de sky-loungebar van het Ruby Emma Hotel aan zijn portfolio toevoegde. Ramzy heropent de skylounge binnenkort onder de naam Ventuno.

De horecagroep, in 1993 door Ramzy senior gestart met een snackbar, omvat inmiddels ruim 25 bedrijven. Hieronder vallen onder andere boetiekhotel Royal Amsterdam en restaurants als Pasta Pasta, Guadalupe, Burrata, The Big Apple, Madre Maria, Downtown Grill en La Madonna.

De versnelde groei van The Ramzy Group is volgens Ramez Ramzy het directe gevolg van corona. “De coronacrisis creëerde kansen. Het team en bedrijf van Ramzy Group kunnen deze kansen verzilveren dankzij hun ervaren en getalenteerde managementteam en sterke financiële positie”, verklaart Ramzy op LinkedIn. De groei past in het algehele beeld van schaalvergroting en investeringen in overnames binnen de horeca. Naast andere horecagroepen, cateraars en investeerders, breiden ook multi-franchisers en buitenlandse partijen sinds de coronapandemie hun invloed uit in de Nederlandse foodservice.

In een recent interview liet The Ramzy Group weten bij zijn overnames te focussen op horecabedrijven met een volkse Amsterdamse beleving. Het bedrijf wil hiermee naar eigen zeggen buurten 'gezellig en leefbaar' houden. Volgens het horecaconcern zullen in 2023 zeker meer overnames volgen.

Naast The Ramzy Group richten ook horecaconcerns als Yip Group, UMH Group, Tao Horeca Group en 3WO Horeca Groep zich (overwegend) op Amsterdam. De Amsterdamse restaurantgroep IQ Creative moest vorig jaar, mede vanwege de lockdowns, faillissement aanvragen.

3. Groothandel Bidfood koopt Croquetten Boutique

Groothandel Bidfood Nederland heeft per 1 januari Croquetten Boutique overgenomen. De Utrechtse krokettenmakerij is in 2017 gestart door ondernemers Brian Steevens en Desiree Stroes en blinkt uit in het bedenken en produceren van bijzondere kroketten. Enkele jaren geleden begon Croquetten Boutique reeds met levering aan de horeca. Bidfood nam al deels de distributie voor zijn rekening.

De groothandel neemt zowel de recepturen als productie van Croquetten Boutique over. De krokettenwinkel in het centrum van Utrecht valt buiten de overname. Volgens Bidfood verandert er voor de afnemers niets: het assortiment blijft gehandhaafd. 

De overname past in een trend die breder zichtbaar is in de frituurbranche. Sinds de sector weer de nadruk legt op de ambachtelijke bereiding, vinden meer samenwerkingen en overnames plaats. Onlangs nog nam de grote aardappelverwerker Lamb-Weston de friet van Frites Atelier (opgericht door Sergio Herman) op in haar assortiment. Ook zijn de laatste jaren uit ambachtelijk frietzaken de nodige kleinschaltige fabriekjes ontstaan. Dit geldt onder meer voor Friethoes, Frites Van Zuyd en Frietboutique.