Zogenaamde functional foods winnen, in navolging van de Verenigde Staten, aan populariteit. Ze voorzien in de vraag naar gezonde voeding én gemak. Start-up Cupplement produceert koffie met een aantal toevoegingen, en geeft de belofte van langdurig extra energie. Food Inspiration spreekt met mede-oprichter Florian Fermin.

Foto door: Rzoze19

Cupplement voegt de vitamines B1, B2, B12, guarana en MCT-olie toe aan zijn koffiecapsules. Guarana is een bes uit Zuid-Amerika, MCT-olie een belangrijk bestanddeel van kokosolie. De toevoegingen moeten ervoor zorgen, dat de koffie voor lange tijd energie en focus geeft.

Fermin: “Vlak voor deadlines en tentamens dronken mijn compagnon en ik altijd veel koffie en energiedrank om lange studiedagen vol te houden. Iedereen kent de energiedip na de piek van koffie. Om die voor te blijven, dronken we meer en meer en meer, waardoor we hartkloppingen kregen in plaats van focus. Dus ontwikkelden we, geïnspireerd door ontwikkelingen in de Verenigde Staten, deze koffie.”

Doelgroep

Fermin: “Wij richten ons vooral op jonge mensen met een actieve levensstijl en een druk leven. Denk aan jonge moeders en mensen die hard werken combineren met veel sporten. Zij zijn bezig met een gezonde levensstijl en zoeken net wat meer energie en focus om de dag door te komen.”

Cupplement en andere functional foods spelen in op de vraag naar verantwoorde voeding en de de behoefte aan gemak. De koffie is makkelijk in het dieet in te passen, en consumenten hoeven zelf niet eerst op onderzoek uit te gaan. Daarbij zijn de capsules geschikt voor Nespresso-machines. Het zou mogelijk zijn hetzelfde effect te krijgen met een slim dieet of losse vitaminepillen, maar dat kost meer moeite, zo redeneert Cupplement.

Functie voor smaak

Fermin verwacht dat Cupplement, en andere functional foods, vooral verkocht zullen worden in drogisterijen, fitnesswinkels en sportscholen. Daar komt de doelgroep en past het product, meent hij. Consumenten zullen Cupplement vooral kopen vanwege zijn fitheidsfunctie. De smaak is zeker niet onbelangrijk, maar komt wel op de tweede plaats.

Functional foods zijn an sich geen aparte productgroep, maar nog altijd een niche. De meerwaarde van deze 'functionele' koffie lijkt beperkt ten opzichte van bijvoorbeeld margarine met toegevoegde vitamines of zogenaamde detox juices. Wel kan een veel gedronken product als koffie bijdragen aan de verdere popularisering van functional foods.