Iedere maand zet Food Inspiration een foodstart-up in de schijnwerpers. Een nieuwkomer met een innovatief product of idee. Een partij die nog niet de middelen heeft om zichzelf in de spotlights te zetten, maar wel een briljant idee dat wij graag met foodprofessionals willen delen. Deze maand: FreshTable, een bedrijf dat halal en plant-based maaltijden produceert voor foodservice in samenwerking met statushouders.

De 28-jarige Yasmina Khababi startte FreshTable in 2020 vanuit zowel passie als frustratie. “Passie heb ik voor duurzaamheid, heerlijk eten en diversiteit. Maar ik ben ook gefrustreerd over de manier waarop vandaag de dag met de wereld wordt omgegaan.”

"Ik ben opgegroeid in de Marokkaanse cultuur. Er kon bij ons thuis altijd een stoeltje aan tafel worden bijgezet en de liefde voor eten zat er al vroeg in", aldus Khababi. "Tijdens mijn studie nam ik vaak zelfgemaakte verse maaltijden mee naar college. Op een gegeven moment vroegen andere studenten of ik ook een keer wat voor hen wilde maken. Toen dacht ik, waarom niet?" Dat was het begin van FreshTable.

Vanuit haar bedrijf produceert ze nu verse, halal en vegan maaltijden. FreshTable bereidt salades, soepen, maaltijden, juices, snacks en complete buffetten. Op het menu staan bijvoorbeeld een tabouleh bulgur bowl, Mexicaanse fajita's en een Marokkaans brunchbuffet.

Halal en veganfriendly

Alle producten van FreshTable zijn halal. Groenten staan in de hoofdrol. Er zijn ook maaltijden met vlees en vis, maar naar wens zijn die ook beschikbaar in een vega(n) optie. Veganfriendly noemt Khabibi dat. Welke maaltijden vega(n) zijn wordt niet expliciet aangegeven op de website. FreshTable is namelijk wars van labels en hokjes. “Ik wil mensen niet in hokjes duwen of het gevoel geven dat onze maaltijden er niet zijn voor hen. Ons menu is inclusief, met gerechten voor iedereen.”

Sociale inclusie

In Nederland vindt slechts 6% van de statushouders,voormalig vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen, binnen twee jaar een baan. Khababi gelooft dat dit anders kan en moet. Zij geeft deze mensen een baan binnen FreshTable. Van marketingmedewerker tot chef, maar net wat aansluit bij hun wensen en talenten. Khababi helpt met de erkenning van diploma’s uit hun land van herkomst en leert hoe ze hun beroepsvaardigheden kunnen inzetten in de Nederlandse markt.

FreshTable werd in 2022 benoemd tot een van de meest invloedrijke voedselveranderaars van Nederland in de jaarlijkse Food100. Lees hier meer »

De Food100 van 2022, foto door: Nina Slagmolen

Van thuismaaltijden naar foodservice

In eerste instantie richtte Khababi zich met haar maaltijden op de bezorgmarkt voor thuis. FreshTable leverde in veertien steden in heel Nederland. Maar in juni 2023 maakte het bedrijf een pivot. De ondernemer kwam er achter dat logistiek en distributie van thuisbezorgmaaltijden een lastig model model is om winstgevend te krijgen. Tegelijkertijd kreeg ze veel aanvragen vanuit de cateringmarkt. Dus besloot ze van koers te wijzigen. Ze levert nu geen thuismaaltijden meer aan, meer richt zich op foodservice, met een focus op bedrijfscatering. Inmiddels is ze in gesprek met verschillende cateraars. Zij blijken het tot op heden best lastig te vinden om halal gecertificeerde maaltijden te bereiden. Daar heeft FreshTable een antwoord op.

Duurzame belofte

Khabibi gelooft dat een betere wereld begint bij jezelf. Bij jezelf als consument, maar ook als bedrijf. Dus maakte ze vanuit haar bedrijf een Sustainable Promise. Een duurzaamheidsbelofte. Ze belooft daarmee steeds op zoek te blijven naar innovatieve oplossingen om haar bedrijf en bedrijfsprocessen te verduurzamen. Daarvoor heeft ze zelfs een duurzaamheidsspecialist in dienst, die jaarrond onderzoek doet. Een van de duurzaamheidsslagen die FreshTable recent maakte is een aanpassing van de verpakking. De nieuwe maaltijdverpakkingen zijn gemaakt van suikerriet en daardoor eenvoudig te composteren.

Check hier de start-up van vorige maand: Vegan Visboer, een producent van plantaardige visvervangers »

---

Wil jij ook met jouw start-up in de spotlights? Stuur een mailtje naar redactie@foodinspiration.nl. De redactie beoordeelt alle suggesties, wie weet is jouw initiatief wel de start-up van volgende maand!