Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: Sligro aast op Belgische overname. Ten tweede: supers blurren verder. Ten derde: daling online omzetaandeel websupers.

1. Sligro wil Makro/Metro in België

Groothandelsconcern Sligro Food Group in Veghel wil Makro Cash & Carry Belgium overnemen. Het was de Belgische werkmaatschappij van het grote Duitse Metro-concern, maar werd in juni reeds door een investeerder overgenomen. In België heeft het bedrijf elf Metro-groothandels en zes Makro-vestigingen: het concern verkeert al langere tijd in ernstige financiële problemen.

In de media circuleren berichten dat Sligro niet de enige gegadigde is om de Belgische Metro-tak over te nemen. Volgens investeringbedrijf Bronze Properties bestaat er bij de kandidaten echter weinig animo om de totale werkmaatschappij over te nemen, maar azen ze slechts op delen van het grossiersbedrijf. Inmiddels is een reorganisatie in gang gezet. Makro is al ruim vijftig jaar actief bij onze zuiderburen, bijna twintig jaar geleden opende in België de eerste Metro. Sligro heeft zich bij de bewindvoerders als overnamekandidaat gemeld, bevestigt het concern in Veghel.

Sligro is zelf sinds 2018 reeds actief in België. Toen opende het groothandelsconcern een vestiging van Sligro-ISPC in Antwerpen. Twee jaar geleden kwamen daar onder dezelfde merknaam groothandels in Luik en Gent bij. Daarnaast is Sligro eigenaar van de Belgische cateringgrossier Java Foodservice.

Bij onze zuiderburen behaalt Sligro Food Group nu een omzet van circa €170 miljoen op een totale concernomzet van bijna €1,9 miljard. Het Nederlandse concern ziet echter grote potentie: de totale Belgische grossiersmarkt voor foodservice wordt getaxeerd op circa €5 miljard.

2. Supers blurren verder

Supermarkten versterken in hoog tempo hun positie op de geblurde foodmarkt. Zo opende AH to go onlangs zijn zeventigste vestiging bij een BP-tankstation. De twee formules werken al langer samen, maar de groei van het aantal locaties kwam pas recent echt goed op gang.

Er zijn meer voorbeelden van toenemende bemoeienis van supers met foodservice en gemaksconsumptie. Twee Spar-vestigingen openen het subconcept Foodclub, een counter met onder meer belegde broodjes, salades, smoothies, warme maaltijden, wraps en snacks uit eigen keuken. Al langer werkt Spar verder samen met formule The Tosti Club.

Hoewel het een marketingactie is, past ook Aldi’s pop-up outlet Pieper Paradijs op station Utrecht-Centraal in deze ontwikkeling. In Pieper Paradijs laat Aldi consumenten kennismaken met allerlei aardappelgerechten. Gasten kunnen trouwens ook op een friettroon plaatsnemen voor een ludiek selfie-moment.

Onlangs benoemde Food Inspiration de toenemende blurring online (steeds meer supermarkten op Thuisbezorgd.nl) als de misschien wel belangrijkste foodtrend van 2022. Meer recent nieuws lijkt in dit verband veelzeggend: Dick Boer treedt aan als de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Just Eat Takeaway (JET). JET is het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Boer is de voormalige topman van Albert Heijns moederbedrijf Ahold.

3. Online omzetaandeel websuper gedaald

Het online omzetaandeel van supermarkten is dit jaar gedaald, vergeleken met 2021. Dit concludeert de Branchegroep Retail van adviesbureau Deloitte uit haar jaarlijks consumentenonderzoek. Dat het aandeel van de websupers in de totale supermarktomzet is gedaald, komt door afnemende bestedingen. Het aantal consumenten dat online bestelde, nam namelijk wel toe.

Vorig jaar lag het percentage dat wel eens virtueel levensmiddelen bestelt op 19,4%. Dit jaar is het gestegen naar 20,5%. Ter vergelijking: 93% van alle Nederlanders bezoekt minimaal eens per week de fysieke supermarkt. Dat het online omzetaandeel wel daalt, heeft vrijwel zeker alles te maken met het feit dat corona geluwd is.

Hoewel flitsbezorging de afgelopen maanden onder druk stond vanwege gemeentelijk beleid in veel steden, maken veel consumenten gebruik van de flitsdiensten van merken als Flink, Getir en Gorillas. 9% van de Nederlanders bestelt er regelmatig. Ruim een kwart van alle consumenten heeft al eens een flitsbezorger uitgeprobeerd.

Sowieso kopen zeven van elke tien consumenten wel eens levensmiddelen/food bij andere bedrijven dan de supermarkt. Het gaat hier vaak om speciaalzaken zoals bakkers en slagers (34%), de warenmarkt (34%), drogisterijen (27%), Action (24%) en de Hema (23%).

De vraag ‘Bij welke websuper koopt u weleens?’ is door de Nederlandse consument als volgt beantwoord: Albert Heijn (54%), Picnic (41%) en Jumbo (34%). Naast deze drie bedrijven met de hoogste scores is de positie van HelloFresh (11%) opmerkelijk. Minstens zo verrassend is dat 8% van de ondervraagden aangeeft levensmiddelen bij Amazon.nl te hebben gekocht. De scores van de flitsbezorgers zijn: Flink (6%), Gorillas (5%) en Getir (3%). Getir en Gorillas werken overigens achter de schermen aan een fusie.