Seoul Sista is een gestaag groeiende Koreaans-Aziatische all-you-can-barbecueformule. Bijna vijf jaar geleden opende het eerste restaurant. Inmiddels zijn er drie vestigingen. Twee in Rotterdam, waar Seoul Sista daarnaast ook nog een karaokebar heeft. Ook in Amsterdam is Seoul Sista nu een klein jaar present. Vier weetjes over Seoul Sista.

1. BBQ Yourself

Naast een vestiging waar karaoke centraal staat, zijn de restaurants van Seoul Sista vrij grootschalig. Het concept laat zich het beste omschrijven als een combinatie van all-you-can-eat en een do-it-yourself-barbecue. De Koreaanse keuken staat centraal. Gasten grillen hun vlees, vis en groenten op een grill die is ingebouwd in de tafel, met boven elke tafel een afzuiging. Zoals bij soortgelijke bedrijfsformules, betaalt de gast een vaste prijs: op dit moment is dat €32,50 op weekdagen en €34,50 van vrijdag tot en met zondag. Elke shift is 2,5 uur, inclusief desserts maar exclusief drank.

In Korea zijn de selfservice-barbecues mateloos populair.

2. Modern design

Veel aandacht is besteed aan de sfeer en huisstijl. Seoul Sista is traditioneel all-you-can-eat en Aziatisch, maar wel in een modern jasje. Naast warme kleuren, domineren groen (zoals een ‘natuurwand’) en koper. Seoul Sista onderscheidt zich onder meer met opvallende graffitikunst op de wanden. zoals een afbeelding van een Afro-Amerikaanse vrouw in Aziatische klederdracht. Op de eerste vestiging in Rotterdam is op de buitenmuur een enorme airbrush-schildering aangebracht. Beide zijn het werk van street artist Chris Shim (@Royyaldog), die ‘een tolerante wereld’ als centraal thema hanteert in zijn werk.

Omdat Koreaanse barbecue in ons land nog relatief onbekend is, is een heldere, beeldende uitleg op de kaart belangrijk. Slogan bij die uitleg is: “Zo word je een Koreaanse BBQ-meester!” Het Rotterdamse bureau Mixus Studio, dat voor meer horecamerken werkt, drukte een belangrijk stempel.

3. De menukaart

Het aanbod vlees voert de boventoon. Het gaat van varkensbuik (samguybsal gui) en lam (yan go gi gui) tot eendenborst en rundvlees, zoals bulgogi in Koreaanse marinade. Het grootste deel van de vleesgerechten is halal-gecertificeerd. Daarnaast voor de grill: garnalen, inktvis, Sint-Jakobsschelpen en groenten. Bijgerechten zijn onder meer kimchi, spruitjes en ganja muchim ofwel aardappelen.

Maar ook zijn er huisgemaakte soepen, waaronder misosoep en ossenstaartsoep, Japanse en Koreaanse sushi (kimbap), sashimi, yuk hwea ofwel dun gesneden rundvlees én een keur aan gebraden, geroerbakte en gefrituurde smaakmakers. Sauzen, zoals de Koreaanse fermentatiesaus gochujang op basis van rode peper, ontbreken niet.

4. Pionierende ondernemer

De 40-jarige ondernemer Wing Chung Li is geen onbekende in horecaland. Hij pionierde in Rotterdam en andere steden met bubbletea. Zijn formule YoYo! Fresh Tea Bar begon met melkthee en stapte daarna over op Taiwanese bubbletea als kernproduct. Hoe het zij, YoYo! behoorde tien jaar geleden tot de eerste lichting bubbleconcepten. Integenstelling tot de meeste formules, zijn de popbolletjes in de thee niet gemaakt van tapioca-cassavemeel, maar van zeewier. Inmiddels heeft de formule tien outlets, is het logo vereenvoudigd tot simpelweg Yo! en is er sprake van franchising. Yo! is inmiddels ook present in Spanje en  Chung Li mikt op verdere internationale expansie.

Vorig jaar baarde Yo! nog opzien met een opmerkelijke nieuwe franchisenemer in Amstelveen, Rachel Hazes, de vrouw van de overleden volkszanger André Hazes.