Zakelijke transacties, nieuwe producten, investeringen en overnames van alle marktpartijen in de foodservice. In de rubriek Bizz & Dis serveert Food Inspiration op gezette tijden kort businessnieuws rond de eettafel. Met deze keer onder meer: Potaé wil 20 franchisevestigingen en ander zakennieuws.

Potaé: franchise rond gepofte pieper

Gepofte aardappel met een vulling van groente, zelfgemaakte salades en pitabroodjes met falafel. Dat zijn de kernproducten van Potaé. Sinds 2004 was het bedrijf onder de naam King Kumpir al present in onder meer Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Onder de nieuwe naam Potaé rolt het bedrijf nu zijn kernproducten uit als franchiseformule. Doelstelling: 20 vestigingen in 2024. De vestiging Utrecht is al omgebouwd naar de nieuwe huisstijl van Potaé. Bij Deliveroo behoorde de gevulde aardappel van de Utrechtse vestiging vorig jaar tot de top 10 van meest bestelde vegetarische producten in het land.

Groei voor etnische supermarkten

Het aantal etnische supermarkten in ons land blijft toenemen. Blijkens de Kamers van Koophandel zijn het er nu bijna 1.200, ofwel 5% meer dan in 2006. Volgens een inventarisatie van Nu.nl van de KvK-gegevens heeft ons land nu onder meer 285 toko’s, bijna 130 Poolse en 75 Turkse kruidenierszaken en 60 supermarktjes met een overwegend Surinaams assortiment. Overigens tekent de Kamer van Koophandel bij deze cijfers aan dat niet elke kruidenierszaak bij inschrijving de nationaliteit van de producten aangeeft. De Russische supermarkt VkusVil verkoopt lokale – dus Nederlandse – producten, maar wordt door de KvK bijvoorbeeld ook als etnische supermarkt beschouwd. 

Kwart meer omzet Domino’s

De Europese outlets van Domino’s Pizza Enterprises, moederbedrijf van Domino’s Nederland, boekten van januari tot en met juni 2021 bijna een kwart meer omzet. De omzet steeg ten opzichte van 2020 met 23% naar bijna 922 miljoen euro. De winst groeide met ruim 48%. Naast Nederland, behoren België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Denemarken tot deze Australische licentiehouder van Domino’s. Sinds 1 juli 2020 nam het aantal Nederlandse outlets toe van 301 naar 326. De Nederlandse omzet is niet bekendgemaakt; maar lag in de eerste helft van 2021 op ongeveer 110 miljoen euro.

Onbemande mini-markets bij Van der Valk

De belangstelling voor onbemande mini-markets is enorm, mede gedreven door corona en de vraag naar zero contact oplossingen. Niet alleen cateraars in bedrijven en instellingen, maar ook hotels experimenteren er op grote schaal mee. Bij Van der Valk Amersfoort startte een pilot met Marquet, een concept uit de koker van Quiosk. Het assortiment van Marquet bestaat onder meer uit zoete en hartige snacks, broodjes en dranken. Eerder testte Van der Valk al onbemande 24/7 mini-markets bij onder meer zijn vestigingen op de Amsterdamse Zuidas en Schiphol.

Geld voor functional snoep start-up

Yummygum Hair, Yummygum Mommy en Yummygum Multi Plus. Dat zijn de drie smaken functional snoep van het Amsterdamse bedrijf Yummygums. De start-up (anno 2017) haalde recent 1,2 miljoen euro op voor marketing in ons land en andere Europese landen. De met vitamines verrijkte gumsnoepjes worden verkocht via de eigen webshop en drogisterijketen Etos. In Yummygum Multi Plus zitten bijvoorbeeld 17 vitamines, waaronder B12, C en D3. De gummies zijn vegan en hebben 8 kilocalorieën per snoepje. Volgens Yummygum zijn er tot op heden 230.000 potten met functional snoepjes verkocht.

Wendy’s: 700 dark kitchens

De grote restaurantmerken zijn vooralsnog voorzichtig met experimenten rond dark kitchens. Voor Wendy’s, het grootste Amerikaanse burgermerk na McDonald’s en Burger King, geldt dit niet. Het merk maakte eerder al bekend fors te willen groeien via delivery-only vestigingen. Inmiddels openbaarde Wendy's zijn exacte plannen. Tot eind 2025 moeten er 700 dark kitchens in gebruik worden genomen in met name Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Nog dit jaar moeten 50 dark kitchens worden geopend, de rest volgt na 2021.

Markt visvervangers groeit hard

De markt voor vleesvervangers vertegenwoordigt over tien jaar een waarde van 125 miljard euro. Dat komt neer op een vertienvoudiging, aldus zakenbank Barclays. De markt van visvervangers is daarentegen nog klein: in de VS in 2020 bijvoorbeeld ruim 10 miljoen euro. Toch groeide de verkoop van visvervangers in Amerika vorig jaar met 23%, aldus Good Food Institute (GFI). Alleen al in de eerst helft van dit jaar werd bovendien in de VS alleen reeds bijna 60 miljoen euro in innovaties geïnvesteerd. Algen en tomaten worden veel gebruikt als visvervanger. GFI berekende dat bij een marktaandeel van 1% aan plantaardige visvervangers al sprake is van een wereldwijde markt van ruim 120 miljoen euro.